Amerikana - trend koji je osvojio svet

Autor:

09.12.2017 21:45

Foto:

Foto:



Kaubojke i teksas se podrazumevaju, ali američka modna priča je malo šira od toga, što ste sigurno primetili na revijama svih svetskih dizajnera a uskoro ćete ugledati i na ulicama vašeg grada, jer u modi je baš sve što dolazi iz zemlje Indijanaca

Sve i da vam se ne sviđa politika koju vode Sjedinjene Američke Države, sigurno će vam se dopasti “amerikana modni stil”. On predstavlja kombinaciju svega što je prisutno na američkom tlu, od kulturnog nasleđa Indijanaca do kaubojskih motiva. A ako želite da vidite kako to zaista izgleda, bacite pogled na Diorovu rizort reviju za 2018. godinu. Umetnički direktor brenda Marija Gracija Kjuri rešila je da pobegne iz Evrope i prikaže kolekciju u Kalabasasu, tamo gde su snimljeni filmovi “Prohujalo sa vihorom”, “MASH” i “Mala kuća u preriji”.

- Kad pomislite na Kaliforniju, prvo što vam padne na pamet jesu Holivud, dodela Oskara i crveni tepih, ali, iskreno, verujem da ljudi vole ovo mesto zato što su tu u kontaktu sa prirodom - izjavila je.

Ona je za kreiranje novih modela bila nadahnuta estetikom i dezenima praistorijskih slika na stenama koje se nalaze u poznatoj pećini Lasko na jugozapadu Francuske, a koja je davne 1951. godine poslužila kao inspiracija i Kristijanu Dioru. Ipak je napravila vezu sa Evropom, ali dok su druge modne kuće predstavile svoje rizort kolekcije u mestima za odmor, luskuznim vilama i dvoranama, Dior je prekršio to “nepisano pravilo” i doveo svoje manekenke u divljine Los Anđelesa.

Svaka je nosila kaubojski šešir, a ako na sebi nije imala bolero, bila je ogrnuta ćebastim pončom ili kožnim prslukom sa motivima životinja i pećinskih ljudi. U kolekciji preovlađuju dugačke suknje, romantične haljine i široke pantalone sa visokim strukom, sve sa mnoštvom resica i kićanki. Na modelima je obavezan i kaiš, a dominiraju boje kakve se pojavljuju kad zalazi sunce. Iako na nogama nisu imale kaubojke, sve manekenke komotno su mogle da prođu kao žiteljke Divljeg zapada.

A šta vama prvo padne na pamet kad neko pomene “američku modu”? Da li su to gorepomenuti kaubojski šeširi, teksas farmerke i čizme kaubojke, izanđala kožna jakna nekog bradatog motocikliste ili odeća sa motivom američke zastave?

Danas je svakako prva asocijacija na “amerikana stil” jakna koledžica, teksas prsluk sa zvezicama i prugicama i kratki šorts kakav nose devojke u Kaliforniji. Ali to može biti i garderoba sa indijanskim totemima, likovima orlova i medveda, kao i odeća karakteristična za Havaje: košulje sa cvećem i palmama, voćkicama i talasima.

Girl with cowboy hat in the meadow field

Poslednjih godina postalo je popularno nositi sve sa dezenom američke zastave: od jakni i pantalona, preko košulja i majica, do cipela, rančeva i šalova. Iako najpoznatiji američki brendovi i dalje ne gube na značaju, Nike, Abercrombie&Fitch, Calvin Klein i Ralph Lauren, na primer, poslednjih godina sve oči su uprte u ono što radi Džeremi Skot.

Da li po ugledu na Endija Vorhola ili nekog drugog, dizajner prosto obožava da prikazuje američke simbole na svojim kreacijama. Rođen u Misuriju, kreator crpi inspiraciju iz Amerike kakva je njemu poznata. Još od dvehiljadite pravi specifičan “american way of life”, sačinjen od simbola poput Coca-Cole, MacDonald’sa ili Barta Simpsona.

Maja Gašić

Autor