Inspiraciju za svoja dela modni kreatori pronašli su u njima: Aktuelni komadi koji su oduševili žene širom sveta!

Autor:

04.04.2021 13:00

Foto:

Foto:

Od Botičelijeve ‘Venere’ preko ‘Zvezdane noći’ Vinsenta van Goga do ‘Merilin Monro’ Endija Vorhola - modni dizajneri obožavaju da kao inspiraciju koriste slike, koje se osim na haljinama i duksevima mogu videti čak i na patikama



Nakon što se Botičelijeva “Venera” našla na daskama za surfovanje brenda UWL Surfboards, slika Fransoa Bušera “Dafnis i Hloja” iz 1743. godine završila je na odeći Vivijan Vestvud iz kolekcije za jesen i zimu 2021. Modne dizajnere ne inspirišu samo umetnici rokokoa. Svi toliko vole “Zvezdanu noć” Vinsenta van Goga da se našla čak i na Vans patikama. “Poljubac” Gustava Klimta, najpoznatiju austrijsku sliku na svetu, viđamo svuda oko nas - ima je na kišobranima, šoljama, rokovnicima, rančevima, neseserima. A jedan drugi poljubac nadahnuo je prošle godine Pjerpaola Pičiolija. Kreativni direktor kuće Valentino stavio je čuvenu skulpturu Ogista Rodena “Poljubac” na haljine iz kolekcije za proleće i leto, koje rado nosi modna influenserka Aleksa Čang.

profimedia

 

U Moschinovoj kolekciji Jungle Red za jesen i zimu 2021. Džeremi Skot je koristio materijale kao slikarska platna. Haljine, suknje, blejzeri, ali i tašne i torbe, oslikani su poljima na kojima pasu krave, a tu su i nebo, oblaci, sunce, livade, drveće. Ovo nije prvi put da se Džeremi ponaša kao slikar. Prošlogodišnju liniju za proleće i leto posvetio je Pikasovim muzama - na odeći su motivi sa poznatih umetnikovih slika, tu su blejzeri u obliku mandoline (aluzija na Pikasovu istoimenu sliku), a haljine krase glave žena koje je voleo i ovekovečio na platnu.

Pročitajte i Čizmice kakve je imala Nensi Sinatra krajem šezdesetih danas nose trendseterke poput Bele Hadid i Hejli Biber

profimedia

 

Ni kubizam ni impresionizam ne inspirišu modne dizajnere koliko pop-art - gotovo da ne postoji street style brend koji nema duks ili majicu sa nekom slikom Endija Vorhola. Najrabljeniji je njegov portret Merilin Monro, sa njenim likom je najčuvenija haljina koju je napravio Đani Versače devedesetih, da bi to isto uradila i Donatela Versače, u bratovljevu čast, trideset godina kasnije.

Komentari. (0)

Loading