Praznik

Sutra je veliki praznik: Veruje se da Sveti Nikola čuva porodicu na okupu, nikako ne radite...

Autor:

18.12.2023 16:13

Foto:

Foto:

Srpska pravoslavna crkva sutra obeležava praznik posvećen Svetom Nikoli, ovo nikako ne smete da radite uoči slave



Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra proslavljaju praznik posvećen zaštitniku putnika, koji je u narodu poznat kao Sveti Nikola. 

Da je ovo jedan od najvećih praznika svedoči i izreka da "pola Srbije slavi, a pola ide na slavu".

Photo by Jessica Mangano on Unsplash

 

Sveti Nikola rođen je u Patari, u bogatoj porodici, čiji je imetak nakon smrti roditelja razdijelio sirotinji.

Vrlo mlad je postao sveštenik, a zatim i episkop svog rodnog grada. Bio je potpuno posvećen svešteničkom životu i milosrđu i neumorno je radio na širenju Hristove vere.

Srpska pravoslavna crkva sutra proslavlja Svetog Nikolu

Mnogo je putovao i najveći broj njegovih čuda, koje je činio za ovozemaljskog života, vezazaputovanja, naročito za spasavanje moreplovaca iz oluja i magle.

Sahranjen je u sabornoj crkvi u Miru, a kada su Turci u 11. veku osvojili taj grad, hrišćani su mošti Svetog Nikole 1096. godine preneli u Bari, gde se nalaze i danas.

Srpska pravoslavna crkva 19. decembra obeležava Svetog Nikolu za kojeg se vezuju mnoga verovanja, jer iz njegovih moštiju neprestano izbija sveto miro, koje vernici koriste za lečenje.

Pravi vernici praznovanje počinju dan ranije kada domaćini pripremaju hranu za goste da na sam dan praznika u kući ne rade nijedan posao.

Narodno verovanje - Od ovoga zavisi koliko će zima još trajati

Postoji i jedno staro verovanje po kom trgovci ne otvaraju svoje prodavnice dan pre Svetog Nikole da im ne bi prodaja išla loše tokom cele naredne godine.

Takođe, opstao je i stari običaj da se na veče pred ovaj praznik ne izlazi iz kuće jer se veruje da porodica u suprotnom narednih godinu dana neće biti na okupu, prenosi Glossy.

Komentari. (0)

Loading