Narodno verovanje: Od ovoga zavisi koliko će zima još trajati

Autor:

15.02.2022 11:30

Foto:

Foto:

Sretenje Gospodnje slavi se 40. dan Božića



Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Sretenje Gospodnje, veliki praznik koji je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom. 

Pročitajte Šta bi trebalo da se nađe na Božićnoj trpezi, obratite pažnju na jednu stvar! (foto)

Instagram

 

Pomenuti praznik predstavlja uspomenu na dan kada je Bogorodica prvi put uvela u hram novorođenog Hrista da ga posveti Bogu. Jedna od simbola ovog praznika je i susret Hrista sa ljudima.

Po jevrejskom zakonu, svako dete je donošeno u hram 40 dana posle rođenja. Četrdeseti dan po rođenju Isusa Hrista, Marija je sa Josifom otišla u Jerusalim u hram Božiji, noseći mladoh Hrista, da ispuni dvostruki Gospodnji zakon da se očisti od porođaja i da predstavi Gospodu novorođenče.

Praznik se slavi od davnina, još iz vremena cara Justinijana, a u našoj zemlji isti vezuju se velike simbolike.

Pročitajte 'Outfit' koji je obeležio Noć veštica: Po čemu ćemo pamtiti ovogodišnji 'Halloween'?

josh applegate unsplash

 

Sutrašnji dan je 1804. godine bio jedan od važnijih za istoriju srpskog naroda kada je Karađorđe podigao Prvi srpski ustanak. Nekoliko decenija kasnije 1835. godine u Kragujevcu je proglašen prvi ustav kneževine Srbije, poznat kao Sretenjski ustav.

U Srbiji se 15. februar obeležava kao Dan državnosti

Sretenje Gospodnje - narodna verovanja

U našem narodu postoji verovanje da se na Sretenje sreću zima i leto. Naime, veruje se da će medved danas odrediti kakvo nas vreme čeka u narednom periodu. Ako na Sretenje bude dan, a medvedi se uplaše od sopstvene senke, vrate u zimski san, veruje se da će zima potrajati još šest nedelja. Ako pak, ne vidi svoju senku, izaći će iz svojih pećina da potraže hranu i zima je gotova.

 

 

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading