Praznik

Sutra je veliki praznik: Veruje se da Trnova Petka pomaže bolesnima i siromašnima, ovo nikako ne radite...

Autor:

07.08.2023 20:30

Foto:

Foto:

Srpska pravoslavna crkva sutra obeležava praznik posvećen Trnovoj Petki, ovo nikako ne smete da radite



Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra proslavljaju praznik posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi, u narodu poznatoj kao Trnova Petka

Unplash

 

Ovim praznikom završava se ciklus ženskih praznika, budući da je nakon Ognjene i Blage Marije, Trnova Petka još jedna zaštitnica žena koja se praznuje tokom leta.

Pročitajte Danas je Svetli četvrtak, dan kada se ostvaruju želje, treba da uradite samo jednu stvar

Sveta Petka Trnova rođena je u Rimu u hrišćanskoj porodici. Posle smrti roditelja se zamonašila, ali je pre odlaska u manastir svo nasleđeno imanje podelila sirotinji.

Propovedavši, u to vreme zabranjenu Hristovu veru, potkazali su je caru Antoninu Piju i doveli pred njega, ali ona ga je izlečila od duge bolesti posle čega je i sam prihvatio hrišćanstvo.

Zbog propovedanja hrišćanstva zatvarana je i mučena, a na kraju i pogubljena mačem u prvoj polovini drugog veka.

Njene mošti čuvaju se u Istanbulu. Na freskama i ikonama predstavljena je u monaškoj odeći sa krstom, kao simbolom stradanja, u jednoj ruci i grančicom mirte u drugoj ruci.

Pročitajte Ne bacajte - Ostatak hrane od Uskrsa možete iskoristiti za preukusan obrok (foto)

U narodu se veruje da je Sveta Petka Trnova zaštitnica žena, kao i da pomaže siromašnima i bolesnima, pa se mnogi mole za ozdravljenje nad njenim moštima, za koje se veruje da imaju isceliteljske moći.

Postoji mnogo verovanja i običaja na ovaj praznik, ali najvažniji je da se izbegavaju svi teži poslovi, kao u njivi tako i u kući.

Unplash

 

Naše prabake su verovale da na današnji dan nikako ne valja mesiti hleb, prati veš, iznositi pepeo ili raditi bilo šta od ručnih radova, da ženama tokom godine ne bi trnule ruke.

Postoji i stari običaj da mlade devojke na ovaj dan beru cveće i njime ukrase dom kako bi prizvali mir i blagostanje, dok se devojčicama oblače posebne haljine ne bi li ih uvek pratila radost.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading