Saveti za bolji život

Ovaj čuveni napitak topi kilograme, jača imunitet, ali...

Autor:

24.11.2023 18:05

Foto: shvets production / pexels

Foto: shvets production / pexels

Čuveni napitak koji uglavnom konzumiramo u vreme doručka blagotvorno utiče na čitav organizam, ali postoji jedna caka



Čuveni napitak koji mnogi obožavaju, a koji sadrži sve hranljive materije koje su telu potrebne, svakako je jogurt. 

Photo by Pixabay from Pexels

 

Jogurt nastaje bakterijskom fermentacijom mleka, a najpoznatiji je po tome što sadrži dosta kalcijuma, minerala neophodnog za zdrave zube i kosti.

Pročitajte Bojana Stamenov otkrila kako održava kilažu, jedna stvar je ključna

Jedna šolja ovog napitka obezbeđuje 28 odsto dnevnog unosa fosfora, 10 odsto magnezijuma i 12 odsto kalijuma. Ovi minerali su neophodni za regulisanje krvnog pritiska, metabolizma i zdravlja kostiju.

mike jones / pexels

 

Ovaj čuveni napitak sjajan je izvor proteina

Jogurt obezbeđuje impresivnu količinu proteina, koji dobro utiču na metabolizam tako što povećavaju potrošnju energije ili broj kalorija koje sagorevamo tokom dana.

Dovoljan unos proteina je takođe važan za regulaciju apetita jer povećava proizvodnju hormona koji daju znak za sitost. Jogurt može da pomogne i kod smanjenja ukupnog broja kalorija koje unesete, što je svakako korisno za kontrolu težine.

Pročitajte Provereno skida salo sa stomaka - Sve jedete, ali pijete ovaj napitak svakog dana

U jednoj studiji iz 2014. godine učesnici koji su pili jogurt bili su manje gladni i konzumirali su 100 kalorija manje tokom večere od onih koji su konzumirali namirnice sa manje proteina, a isto kalorija.

Odličan za probavu

Jogurt koji sadrži žive bakterije, odnosno probiotike, dobar je za zdravlje creva. Zato pri kupovini potražite onaj koji sadrži žive, aktivne kulture. Pokazalo se da neki probiotici u jogurtu, kao što su bifidobakterije i laktobacili, smanjuju neprijatne simptome sindroma iritabilnog creva.

Takođe, više studija je pokazalo da probiotici pomažu kod dijareje i zatvora zbog upotrebe antibiotika.

alesia kozik / pexels

 

Jača imunosistem

Ako redovno pijete jogurt, posebno onaj koji sadrži probiotike, ojačaćete imunosistem i smanjiti rizik od zaraze. Poznato je da probiotici potencijalno smanjuju upalu i ublažavaju simptome prehlade. To je, između ostalog, zahvaljujući magnezijumu, selenu i cinku koje jogurt sadrži.

Fantastičan za mršavljenje

Istraživanja pokazuju da se jogurt dovodi u vezu sa manjom telesnom težinom, manjim procentom telesne masti i obimom struka.

Pročitajte Prirodna, vitaminska bomba - Napitak za jačanje imuniteta po receptu Nataše Pavlović

Ispitivanja pokazuju da zasićene masti iz jogurta ne deluju kao one iz "brze hrane", pa se stav o uticaju masti iz ovog napitka menja u odnosu na onaj odranije.

Sada se jogurt smatra saveznikom u mršavljenju, između ostalog zbog većeg sadržaja hranljivih materija u poređenju sa razumno niskim sadržajem kalorija.

Čuveni napitak koji svi volimo ipak nije za svakoga

Iako je jasno da jogurt ima brojne prednosti, nije za svakoga. Ovaj napitak može da izazove neželjene efekte, pre svega, kod onih koji nisu tolerantni na laktozu ili su alergični na mlečne proizvode.

anastasia belousova / pexels

 

Ako nemate tih problema, jogurt je pravi izbor jer je bogat hranljivim materijama, smanjuje rizik od nekih bolesti, reguliše probavu i pomaže u kontroli težine.

Ne zaboravite da je najbolje da birate onaj sa probiotskim kulturama, nezaslađen i bez dodataka, prenosi zadovoljna.rs.

Komentari. (0)

Loading