Veliki intervju sa Danicom i Filipom Karađorđevićem: Dužnost nam je da stvorimo održiv svet za našu decu

Autor:

08.12.2021 21:00

Foto:

Foto:

Prinčevski par, Danica i Filip Karađorđević, govori o razlozima za podršku ekološkim projektima i protestu protiv rušenja vile na Neimaru i objašnjava kako vaspitava sina Stefana, koji je prvi Karađorđev potomak rođen u Srbiji posle bezmalo jednog veka



U želji da očuvaju srpsku kulturnu baštinu, tradiciju i istorijske vrednosti, Danica (35) i Filip Karađorđević (39) osnovali su Kraljevsku fondaciju princa Filipa i princeze Danice od Srbije. Prinčevski par, koji je nedavno bio na protestu protiv rušenja predratne vile na Neimaru koja se nalazi u Enciklopediji arhitekture kao izuzetno vredno zdanje, kroz svoju fondaciju bavi se i aktuelnim temama kao sto su održivi razvoj, značaj savremene umetnosti, sport, mladi, rodna ravnopravnost.

Pročitajte i Ljubica i Filip Karađorđević iskazali podršku Hariju i Megan Markl

Foto: Jovanka Bojković

 

Da li je Fondacija princa Filipa i princeze Danice već osnovana i čime se bavi?

Danica: Kraljevska fondacija princa Filipa i princeze Danice od Srbije ima širi spektar ciljeva, pre svega zaštitu kulturne baštine, tradicije, vrednosti, istorije. To je naša baza, ali se bavimo i mnogim temama koje su od opšteg značaja, kao što su održivi razvoj, unapređenjenje društvenih uslova koji omogućavaju bolju perspektivu mladima, promovisanje sporta i zdravog načina života, jačanje društvene odgovornosti u odnosu na rodnu ravnopravnost, podizanje svesti o značaju zaštite mentalnog zdravlja, i mnogim drugim ciljevima koje smatramo značajnim za naše društvo.

Filip: Danas dinastija Karađorđević treba da neguje vrednosti koje nas vezuju za naše slavne pretke, kulturu i tradiciju, ali u novom i modernom obliku. Danica i ja to poštujemo i predstavljamo kroz naše svakodnevne aktivnosti. Vodimo se principom da ostanemo dosledni sebi, našu porodicu, naš način života i rada opisuje spoj tradicionalnog i modernog.

Pročitajte i Danica i Filip Karađorđević - Stefan je centar njihovog sveta

Foto: Jovanka Bojković

 

Nedavno ste prisustvovali protestu zbog najave rušenja predratne vile na Neimaru. Jeste li zbog toga imali nekih neprijatnosti?

Danica: Etiku, odgovornost i profesionalizam spoznala sam od detinjstva, kroz veliki rad mojih roditelja. Rođena sam na Vračaru, a Neimar je uvek bio jedan od njegovih lepših delova. Naselje smišljeno i sagrađeno za vreme kraljevine kao tipsko, imena Kotež Neimar, sa prijatnim prostranim kućama u zelenilu. Vile poput onih u Parizu i Londonu karakteristične su za ovaj deo Beograda, i dajemo podršku njegovom očuvanju. Želimo da stvaramo zajednicu u kojoj vaspitavamo decu da se suprostave vandalskom rušenju bez dozvole zaštićenih objekata, bilo da to rade vlasnici ili ne. U vili u Internacionalnih brigada 47 rođen je jedan od najvećih srpskih arhitekata Ivan Antić, koji je projektovao, između ostalog, Muzej savremene umetnosti na Ušću. Naša dužnost je da budemo sa svojim narodom i da zajedno prolazimo kroz sve izazove koji su pred našim društvom. Istorijski značaj dinastije je kolektivno nasleđe koje smo svi u obavezi da čuvamo, posebno mi koji smo direktni naslednici loze Karađorđevića.

Pročitajte i Danica i Filip Karađorđević - Nigde nije lepo kao kod kuće

Foto: Jovanka Bojković

 

Da li ste se uključili i u ekološke proteste, za zaštitu naših prirodnih dobara?

Danica: Odavno podržavamo ekološke projekte. Učimo sina Stefana značaju reciklaže, lepoti prirode i da je naš cilj da je čuvamo. To govore i stihovi pesme “Domovina se brani lepotom” velikog dečjeg pesnika Ljubivoja Ršumovića.

Kakvu zemlju želite da ostavite Stefanu i drugoj deci?

Danica: Dužnost nam je da stvorimo održiv svet u kojem će naša deca biti slobodna i zdrava. Sve što radimo danas imaće posledice u budućnosti, i trudimo se da idemo u pozitivnom pravcu. Napredak je značajan i neminovan, ali je važno da bude u skladu sa očuvanjem životne sredine, u fokusu su nam čist vazduh i voda. Ceo intervu pročitajte u našoj Gloriji!

Foto: Jovanka Bojković

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading