Danica i Filip Karađorđević - Nigde nije lepo kao kod kuće

Autor: Lana Dedić

31.12.2020 15:30

Foto: Izvor:Jelena Milinčić, Foto:Jakov Simović

Foto: Izvor:Jelena Milinčić, Foto:Jakov SimovićPošto su se pre šest meseci preselili u Srbiju, princeza Danica i princ Filip Karađorđević otkrivaju kako planiraju da sa trogodišnjim sinom Stefanom proslave Novu godinu i Božić i ističu da bi voleli da prošire porodicu.

Za prinčevski par, Danicu (34) i Filipa Karađorđevića (38), koji su se krajem juna sa trogodišnjim sinom Stefanom vratili u Beograd iz Londona, vreme novogodišnjih i božićnih praznika predstavlja najlepši period u godini. Tada su okruženi najmilijima i kroz porodičnu ljubav i pravoslavne običaje, u prazničnom raspoloženju, najčešće sumiraju utiske onoga što je za njima.

Kako biste opisali godinu koja je iza nas? 

Danica: Kao godinu punu izazova. Svi su morali da se adaptiraju na nov način života, prvenstveno u poslu. Rad putem interneta usvojile su mnoge svetske kompanije, pa i ona za koju Filip radi. Ja kao umetnica provodim vreme baveći se grafičkim dizajnom, a posebno volim da stvaram kolaže u Ciletovom ateljeu. Vreme smo provodili u samoizolaciji, ali smo aktivno pratili situaciju oko pandemije, trudeći se da zajedno prevazilazimo teške trenutke za ceo svet.
Filip: Kada se pandemija virusa korona okonča, moramo se potruditi da se ne ponavljaju greške iz prošlosti. Svet ne može nastaviti da ide stazom nejedinstva i da funkcioniše u sistemu koji naglašava profit nad svim drugim. Globalna solidarnost mora biti u fokusu svih nas i ako budemo koračali tim putem, to će biti pobeda ne samo nad virusom korona nego i nad svim krizama koje bi mogle da pogode čovečanstvo u ovom veku. (Pročitaj: Potresna ispovest unuke Jelisavete Karađorđevič: Bila je to zastrašujuća odluka!)

Koje aktivnosti su vam najviše nedostajale, a uskratila ih je pandemija?

Danica: Uglavnom mnogo putujemo, privatno i profesionalno, i slobodno mogu da kažem da su nam putovanja najviše falila. Druženje sa prijateljima koje dugo nismo videli, ali nadamo se da ćemo se uskoro sresti u nekim lepšim okolnostima.
Filip: Najviše od svega nedostajalo nam je da posetimo moju majku, princezu Mariju da Gloriju, koja živi u Sevilji, kao i moje sestre Sol i Lunu i braću Petra i Aleksandra. Svi ljudi su na neki način odvojeni od nekoga ko im je drag, ali iz ovoga moramo izaći jači i zdraviji kako bismo prebrodili sve izazove koji su pred nama i videli se ponovo u novom svetlu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Danica Karadjordjević (@danamaar)

Po čemu pamtite Božiće i Nove godine?

Danica: Radujemo se magiji novogodišnjih praznika. Najlepše trenuke kojih se sećam iz detinjstva vezujem za Novu godinu i Božić koje sam provodila sa roditeljima, u lepoti slikarskih ateljea u Beogradu i u Parizu, gde sam odrastala, koji su za mene bili riznica novih detalja. Slike koje mi je otac Cile slikao od Svetog Nikole pa do Božića su se umnožavale i pravila sam kolekcije koje i dan-danas čuvam. Sada, od kada je Stefan u našim životima, predstojeći period je dobio novu čar i posebno nam je drag. Velika ljubav prema njemu jača je od svih novogodišnjih vatrometa.
Filip: Novogodišnji praznici me vezuju za različite atmosfere i doživljaje. Neke božićne i novogodišnje praznike sam obeležavao u Londonu u fantastičnoj pretprazničnoj atmosferi velike metropole, a neke u toploj Sevilji, gde sam uživao u beskonačnoj igri sa braćom i sestrama. Sećam se i Božića u snežnom Beogradu, gde sam najviše voleo trenutak paljenja badnjaka. Sada sam posebno srećan što ćemo ove godine božićne praznike provesti u našoj Srbiji. (Pročitaj: Zavirite u dom Ane i Bastijana Švajnštajgera – Praznična atmosfera koja odiše toplinom)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Danica Karadjordjević (@danamaar)

Koje običaje u vezi sa Božićem i Novom godinom biste voleli da usvoji Stefan?

Filip: Stefan ima dve jelke kojima se svakodnevno raduje, sa svim elementima karakterističnim za novogodišnje praznike: lampice, ukrasi, Deda Mraz, Sneško Belić... Trudimo se da na njega prenesemo divnu tradiciju i običaje vezane za božićne praznike. Od zajedničkog odlaska po badnjak, njegovog paljenja do lomljenja božićne česnice.

Da li je povratak u Beograd konačno doneo osećaj da ste kod kuće, svoji na svome?

Filip: I tokom ranijih godina, kad nisam živeo ovde, kada bih dolazio u Srbiju uvek sam imao osećaj kao da dolazim kući. Danica i ja smo još od venčanja planirali da se doselimo u Beograd. Konačnu odluku doneli smo na Vidovdan ove godine, jer je prirodno da živimo tamo gde su nam koreni. Svojim životom i radom trudićemo se da budemo svetli primer i podstrek onima koji imaju želju da se vrate u Srbiju i prenesu znanje i iskustvo koje su stekli u svetu. Verujem da jedino tako naša država može da postane ekonomski jaka i stabilna, kako i dolikuje narodu sa velikom kulturom i tradicijom.
Danica: Vredno radimo, iako smo se opredelili za miran porodični život. Nema velike razlike između tri grada u kojima sam živela (Beograd, Pariz, London), i Filip i ja ih sve volimo na svoj način. Uvek smo tražili Beograd u tim drugim metropolama, a sada sa ponosom ističemo da smo mu se vratili punog srca i da smo konačno kod kuće. Beograd je naš dom, a meni lično i najveća inspiracija u umetnosti. (Pročitaj: Karađorđevići u gostima kod Donalda i Melanije Tramp (foto))

Lana Dedić

Autor