Filip Karađorđević

Filip i Danica Karađorđević ekskluzivno za Gloriju: Više od tri godine nismo kročili na Beli dvor

Autor:

19.03.2023 20:00

Foto: Jakov Simović

Foto: Jakov Simović

Uprkos tome što tri godine nisu bili u dvorskom kompleksu na Dedinju, princ naslednik Filip Karađorđević i njegova supruga, princeza Danica, ulažu mnogo napora kako bi normalizovali odnos sa prestolonaslednikom Aleksandrom i kroz negovanje tradicije i identiteta povratili porodično dostojanstvo



Princ naslednik Filip Karađorđević (41) i njegova supruga, princeza Danica Karađorđević (36), tri godine nisu kročili na Beli dvor. Uočljivo odsustvo iz dvorskog kompleksa Karađorđevića na najvišoj koti Dedinja dokaz je nestabilnih odnosa između oca i sina, prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića i princa naslednika Filipa Karađorđevića. 

Pročitajte "Izražavam poštovanje ocu" - Princ naslednik Filip Karađorđević Prve reči naslednika srpske krune

Privatna Arhiva

 

Posle posete Filipovoj majci Mariji da Gloriji u Sevilji, prinčevski par otkriva kad je poslednji put video prestolonaslednika Aleksandra

Filipe, u kakvim ste odnosima sa ocem, prestolonaslednikom Aleksandrom? 

Filip: Sa svojim ocem održavam kontinuiranu komunikaciju, koja nam obojici mnogo znači. Međutim, uvek se trudim da mu ukažem na to da mora da ima više sluha za nas, za svoje sinove. Deca su prioritet, i voleo bih da je moj otac to ranije shvatio. Sve bi tada bilo drugačije. 

Kada ste se poslednji put videli? 

Filip: Na privatnom sastanku kod patrijarha srpskog gospodina Porfirija, kada smo razgovarali o budućnosti naše dinastije Karađorđević, kao i o pronalaženju načina da se određeni izazovi prevaziđu. 

Da li vam je čestitao rođendan 15. januara? 

Filip: Kao i prethodnih godina, i ove je otac čestitao rođendan meni i mom bratu blizancu Alek-
sandru. 

Privatna Arhiva

 

Kada ste poslednji put bili na Belom dvoru? 

Filip: Na Dvoru nismo bili više od tri godine, otkako sam se s Danicom i Stefanom vratio u Beograd. Onog trenutka kada budem otišao na Dvor, biće to znak da su se određene stvari promenile nabolje u našoj porodici, da su se problemi istinski rešili i da se može nastaviti kretanje čestitim i ispravnim putem.

Tada ćemo napokon vratiti dostojanstvo naših predaka koji su Dvor gradili kao trag jednog vremena koje Danica i ja želimo da oživimo, negujući našu tradiciju, srpsko kulturno-istorijsko nasleđe i identitet. 

Danice, jeste li imali problema zato što ste u poslednjih godinu-dve pokazali društveni aktivizam i podržali proteste protiv istraživanja i eksploatacije litijuma i inicijativu da se Krunska ulica proglasi za kulturno-istorijsku celinu? 

Danica: Moj društveni aktivizam je potekao iz mog umetničkog rada koji je angažovan. Kroz svoje kolaže uvek oštro i analitično kritikujem društvo u kome živim. Bavim se značajnim temama, kao što je pozicija žene u društvu, što je danas veoma aktuelno.

Umetnost je ogledalo društva, nosi određenu kritiku i osvetljava kontekst jednog vremena. Danas je pored umetničkog angažovanja značajna i moja pozicija u društvu kao princeze doma Karađorđevića. 

Ta uloga nalaže odgovornost i dužnost. Imam priliku da kroz svoj rad ukažem na ono što verujem da je nama kao zajednici potrebno, da budemo ujedinjeni u temama kao što su očuvanje životne sredine i zaštita neprocenjivih resursa i prirodnih bogatstava naše zemlje.

Jakov Simović

 

A kada je reč o zaštiti srpskog kulturno-istorijskog nasleđa, mislim da ne smemo dopustiti da se ono uništava zarad profita pojedinaca. Moraju postojati zaštićene kulturno-istorijske celine kao što su Krunski venac, Neimar, Kosančićev venac i druge jer one svojom arhitekturom predstavljaju jedno doba naše istorije. 

Ne smemo dozvoliti da se ta arhitektura našeg grada uništava, već moramo omogućiti da ona bude tu i u budućnosti. Svaki put sam duboko pogođena kada vidim da se neka predratna kuća i vila, iako pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, ipak ruši kako bi se izgradila višespratnica, čime se urbanistički, ali i demografski, uništavaju delovi Beograda.

Stoga ćemo Filip i ja, kroz rad naše fondacije, raditi na očuvanju svega što pripada srpskom kulturno-istorijskom nasleđu i našem nacionalnom identitetu.

Pročitajte Veliki intervju sa Danicom i Filipom Karađorđevićem: Dužnost nam je da stvorimo održiv svet za našu decu

Privatna Arhiva

 

Filipe, jeste li se videli sa braćom, prinčevima Petrom i Aleksandrom Karađorđevićem? 

Filip: Sa starijim bratom, princem Petrom, vidim se svaki put kada odemo u Sevilju, dok brata blizanca, princa Aleksandra, nisam video nekoliko godina. Svi živimo u različitim zemljama zbog čega nije lako organizovati susrete. Pošto smo snažno međusobno vezani još od detinjstva, sva trojica se trudimo da održavamo svakodnevno kontakt, što nam današnja tehnologija omogućava i olakšava....

 

Boris Jakić

Autor

Komentari. (1)

Loading
Nena

14.12.2023 20:27

Očigledna je stvar da njihova maćeha Katarina ne želi se skladan odnos oca i sinova i smeta joj što snaha nije Grkinja već čistokrvna Srpkinja...