Filip Karađorđević

Ko je naslednik srpske krune

Autor:

28.04.2022 19:44

Foto:

Foto:

Princ Filip Karađorđević naslednik je srpske krune



Princ Filip Karađorđević, zahvaljujući abdikaciji svog brata Petra, novi je naslednik trona Karađorđevića. On je u važnim tenucima za Srbiju, poput ekoloških blokada ili izbora - glasno govorio o pravima građana. Princ voli da surfuje, a korisnicima tvitera beskrajno su zanimljive njegove prepiske, u kojima često iznosi svoje stavove.

Pročitajte i: Radost na dvoru - Princeza Danica se obratila javnosti

Foto: Jovanka Bojković

 

Filip je unuk kralja Petra II i kraljice Aleksandre, rođen je u Virdžiniji 1982. gde je živeo do 1984. godine. Zajedno sa svojim bratom blizancem Aleksandrom krenuo je prvo u obdanište u Londonu. Sa osam godina Filip je 1990. godine postao učenik jedne od najboljih osnovnih škola u Londonu. U junu 2000. godine   maturirao je na Kraljevoj školi u Kenterberiju u Engleskoj.

Govori engleski, španski i francuski, a usavršava srpski jezik. Filip i njegova porodica nastanili su se u Belom dvoru u Beogradu 17. jula 2001. godine. Putovao je po Evropi, SAD a posetio je i Bliski istok, Severnu Afriku, Jugoistočnu Aziju, Srednju i Južnu Ameriku. 

Pročitajte i: Tužne vesti ih slomile - Danica i Filip Karađorđević nisu mogli da sakriju tugu

Foto: Jovanka Bojković

 

U oktorbu 2017. venčao se sasvojom devojkom slikarkom, Danicom Marinković u Sabornoj crkvi u Beogradu. venčao ih je tadašnji Patrijarh srpski Irinej, to je prvo kraljevsko venčanje još od 1922. godine.Godinu dana kasnije dobilu su sina Stefana koji je prvi Karađorđev potomak rođen u Srbiji posle bezmalo jednog veka.

U jednom intervjuu za Gloriju rekli su zašto se zalažu za ekološke proteste: 

- Odavno podržavamo ekološke projekte. Učimo sina Stefana značaju reciklaže, lepoti prirode i da je naš cilj da je čuvamo. To govore i stihovi pesme "Domovina se brani lepotom" velikog dečjeg pesnika Ljubivoja Ršumovića.- rekla je Danica i dodala - Dužnost nam je da stvorimo održiv svet u kojem će naša deca biti slobodna i zdrava. Sve što radimo danas imaće posledice u budućnosti, i trudimo se da idemo u pozitivnom pravcu. Napredak je značajan i neminovan, ali je važno da bude u skladu sa očuvanjem životne sredine, u fokusu su nam čist vazduh i voda.

Pročitajte i: Ljubica i Filip Karađorđević iskazali podršku Hariju i Megan Markl

Jovanka Bojković

 

Osnovali su i Kraljevsku fondacija princa Filipa i princeze Danice od Srbije. Ona ima širi spektar ciljeva, pre svega zaštitu kulturne baštine, tradicije, vrednosti, istorije. To je naša baza, ali ćemo se baviti i mnogim temama koje su od opšteg značaja, kao što su održivi razvoj, rodna ravnopravnost, mentalno zdravlje i podrška mladima da ostanu u svojoj zemlji.

- Danas dinastija Karađorđević treba da neguje vrednosti koje nas vezuju za naše slavne pretke, kulturu i tradiciju ali u novom i modernom obliku. Danica i ja to poštujemo i predstavljamo kroz naše svakodnevne aktivnosti. Vodimo se principom da ostanemo dosledni sebi, našu porodicu, naš način života i rada opisuje spoj tradicionalnog i modernog - rekao je Filip tada

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading