Ljubav na prvi pogled: Na britanskom dvoru vreme je za slavlje, najdugovečniji brak i dalje traje!

Autor:

20.11.2020 19:30

Foto:

Foto:



Najdugovečniji brak na britanskom dvoru oduvek je privlačio veliku pažnju medija!

Ona je imala 13, a on 18 godina kada su se upoznali. kraljica Elizabeta II i princ Filip kraljevski su par s najdužim bračnim stažom u istoriji Velike Britanije, a venčali su se upravo na ovaj dan pre 73 godine, davne 1947. Ljubavna priča kraljice Elizabete II i njenog supruga princa Čarlsa duga je nekoliko decenija, oni takođe predstavljaju jedan od najstabilnijih parova na svetu.

Princeza Elizabeta Aleksandra Meri rođena je 1926. godine u britanskoj kraljevskoj porodici, a najstarija je ćerka mlađeg sina tadašnjeg britanskog kralja. Upravo zbog toga niko nije ni mislio da će upravo ona jednog dana postati kraljica, sa danas zvanično najdužim stažom na tronu u britanskoj istoriji.

Pročitajte i: Kraljica Elizabeta II ponovo je izigrala svog sina Čarlsa, razlog je uvredio njegovu suprugu Kamilu!? 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Filip je rođen kao princ Grčke i Danske 1921. godine, a nećak je vladajućeg kralja grčke u to vreme. Elizabeta i Filip upoznali su se 1934. godine.

Kada ga je upoznala Elizabet je imala tek osam godina.

Kraljica je imala tek osam godina kada je upoznala filipa, no njihova ljubavna priča počela je nekoliko godina kasnije. U maju 1937. godine kraljičin otac Džordž VI. postao je kralj, a Elizabeta i Filip svedočili su njegovom krunisanju, nakon što je preminuo Elizabetin deda, a njen ujak abdicirao u prvoj godini vladavine Elizabet aje postala direktna naslednica krune. Međutim Filipov život u tom trenutku bio je izvan kontrole jer su svi njegovi staratelji preminuli.

 

U julu 1939. godine, Elizabeta i Filip ponovo su se sreli, a to je bio trenutak kada su se i zaljubili jedno u drugo, bila je to ljubav na prvi pogled. Ona je imala 13 godina, a on 18, nakon susreta počeli su da razmenjuju pisma. Za Božić 1943. godine Filip je Elizabeti bio pratnja na porodičnoj božićnoj proslavi u dvorcu Vindsor.

Kralj Džordž VI. hteo je da njegova voljena Lilibet, kako su zvali Elizabetu na dvoru, bude srećna, a imao je nekoliko sumnji u vezi s Filipom. Princ u to vreme nije bio finansijski nezavisan te se kralju nisu sviđali određeni detalji iz njegovog života. Činjenica da su rođaci u četvrtom kolenu nikome ipak nije smetala.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Filip je 1947. godine dobio kraljevo dopuštenje da zaprosi Elizabet a to je učinio u Škotskoj, prstenom koji je sam dizajnirao. Iste godine postao je Filip Mountbaten te je bio službeni stanovnik Velike Britanije. Elizabeta je na njegovo pitanje odgovorila sa 'da'. Veče pre njihovog venčanja Filip je dobio nekoliko kraljevskih titula, a titulu Vojvode od Edinburgha i danas koristi.

Prebrodili su neke od najvećih skandala u kraljevskoj porodici.

Kraljevski par nije ni slutio da će Elizabeta smao pet godina nakon venčanja postati kraljica Elizabeta II. Kraljica i princ ove godine slave 73. godišnjicu braka, a to je ujdeno i najduži kraljevksi brak u britanskoj istoriji.

Elizabeta i Filip imaju četvoro dece, tokom njene vladavine odardili su nekoliko hiljada poseta širom sveta, a prebrodili su i neke od najvećih skandala u porodici.

Pročitajte i: Kraljica Elizabeta II drastično je smršala, da li je njeno zdravlje ugroženo? 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Kraljica je istakla da je 1992. godina za njih bila užasna. Propali su brakovi čak torj enjihove dece, a iste godine izbio je i požar na dvorcu u Vindosru koji je prouzrokovao veliku štetu. Deset godina kasnije ta užasna godina se ponovila, a 2002. su preminule kraljica Majka i Elizabetina sestra, princeza Margaret.

Kraljica je dana sslužbeno na britanskom dvoru najduže u istoriji, a sve do 2017. godine usprug je bio sve vreme uz nju. Princ se povukao sa kraljevskih dužnosti upravo pomenute godine, a sada nezvanično drži stranu svoje voljene supruge, bez obrzira na sve.