Kraljica Elizabeta i princ Filip: Sedam decenija ljubavi, poštovanja i tolerancije

Britanska kraljica Elizabeta Druga njen suprug princ Filip danas slave platinastu godišnjicu braka. Uprkos tome što je troje od njihove četvoro dece prošlo kroz razvode, kraljevska zajednica Elizabete i Filipa traje desetinama godina bez ikakvih javnih naznaka bračnih problema.

Објава коју дели British Monarchy (@britishmonarchy) дана


Sada pripadaju maloj zajednici bračnih parova koji je zajedno proveo 70 godina.

Kraljica Elizabeta (91) i njen 96-godišnji suprug proslaviće platinastu godišnjicu braka u porodičnom krugu u dvorcu Vindzor.

Princ Filip, suprug kraljice Elizabete Druge, se povlači iz javnosti

Javnih obeležavanja neće biti, osim što će zvona Vestminsterske opatije, u kojoj su se venčali 1947. godine, u 14 sati zvoniti njima u čast.

Nakon 70 godina braka Elizabeta i Filip imaju četvoro dece, osmoro unučadi i petoro praunučadi. Šesto je na putu jer u aprilu princ Vilijam i Kejt Midleton očekuju svoje treće dete.

Princ Filip, kojem je zadnjih godina narušeno zdravlje, u avgustu se povukao sa svih javnih dužnosti i sada penzionerske dane provodi u slikanju i čitanju.

Kraljica, pak, sve više svojih dužnosti prepušta 69-godišnjem princu Čarlsu, prestolonasledniku koji najduže čeka svoj red na tron u britanskoj istoriji.

Elizabeti je bilo 13 kada je upoznala budućeg supruga, tada markantnog, plavokosog 18-godišnjeg mornaričkog oficira. Osam godina kasnije, 20. novembra 1947. godine, nacija je slavila venčanje iz bajke. U Vestminsterskoj opatiji tadašnja princeza blistala je u haljini od svile s 10 hiljada bisera i blještavih kristala.

Објава коју дели X-u-i-n (@xuin10) дана

U turobnoj britanskoj posleratnoj svakodnevnici, “bio je to dašak boje na teškom putu oporavka”, rekao je tada Vinston Čerčil.

Zbog svežih sećanja na rat i još uvek jake odbojnosti prema Nemcima, nekoliko rođaka princa Filipa, koji potiče iz dansko-nemačke kraljevske loze Člezvig-Holstain-Sonderburg-Gliksburg, uključujući i njegove tri sestre, nije pozvano na venčanje.

Unosan posao: Evo koliko je kraljica Elizabeta zaradila klađenjem na konjske trke

Kraljica Majka je pre venčanja pitala budućeg zeta hoće li voleti njenu ćerku.

Voleti? Mislim da ta reč ne opisuje dovoljno ono što osećam – odgovorio je.

Објава коју дели Shewsbury (@shewsbury) дана

Bezbrižan brak dvoje mladih trajao je pet godina. Prerana smrt njenog oca, kralja Džordža VI, Elizabetu je vinuo na presto, a Filipu prekinuo vojnu karijeru, nespojivu s ulogom kraljičinog supruga.

Princ Filip, rođen na Krfu 1921. godine, imao je kraljevski ‘pedigre’ i bez Elizabete, njegov deda po ocu bio je grčki, a po majci danski kralj. Ali se pre venčanja morao da odrekne svih titula i pravoslavne vere kako bi postao britanski državljanin. Usvojio je i majčino anglizirano prezime, Mauntbaten.

Njegova su deca, međutim, dobila kraljičino porodično prezime, Vindzor.

Elizabeti je u 65-godišnjoj vladavini, najdužoj u britanskoj povijesti, bio trajni i čvrsti oslonac.Tu je beuzslovnu podršku pratio i čitav niz ‘legendarnih’ Fillipovih gafova, koje mu je kraljica redovno opraštala.

Tajna dugovečnosti kraljice Elizabete: Tri čašice alkohola dnevno produžavaju život

Mislim da je tolerancija onaj suštinski sastojak bilo kojeg braka – rekao je Filip prilikom proslave njihove zlatne godišnjice, 1997. godine.

Mislim da na mom primeru možete videti da kraljica tolerancije ima u izobilju.

Ona je njega nazvala svojom “stenom”, a on jednom rekao:

Moj prvi posao, drugi i zadnji je da kraljicu nikada ne izneverim.

Autor: Gloria.rs
Izvor: Agencije
Foto: Guliver/ Getty images/ Instagram
Podelite sa prijateljima:
Tagovi