Mislite o svom zdravlju: Zašto je najbolji jutarnji trening


Vrućina ne mora nužno da vas natera da prestanete sa rekreativnim aktivnostima. Potrebno je samo malo više opreza i možete i leti da uživate u održavaenju dobre telesne forme. Da bi trening i po velikoj vrućini bio zdrav savetuje se odabir vežbi laganijeg intenziteta, dok bi trebalo da se izbegavaju veći aerobni napori, kao što su trčanje i vožnje bicikla.

Najbolje je ako vežbate u ranim jutarnjim satima, jer telo se tako priprema za lakše obavljanje dnevnih aktivnosti u najtoplijem delu dana. Ako imate vremena i mogućnosti, dobra ideja je da odete negde u šumu ili veći park, gde je prijatnije i ima prirodnog hlada.

Letnji trening podrazumeva i pravilnu ishranu koja obiluje povrćem, voćem, žitaricama i proteinima.

Predlažemo vam nekoliko jednostavnih vežbi. Pre njihovog izvođenja slobodno možete da skratite zagrevanje, jer telo je leti već samo po sebi dovoljno zagrejano.

Polučučnjevi

Raskoračni stav, ruke stavite iza leđa, a noge blago savijte u kolenima. Jedna noga je malo ispred druge. Ovo je osnovni položaj iz kog treba da se rade polučučnjevi, u početku tri puta po 10, a zatim se vežba ponavlja sa drugom izbačenom nogom. Aktivnost traje do dva minuta, a efikasno angažuje mišiće nogu, stomaka i zadnjice.

Zvezda

Raskoračni stav, stopala su u širini kukova, ruke su pored tela. Skočite uvis šireći ruke i noge. Kad se dočekujete na zemlji, kolena treba da budu blago savijena, a ruke i noge skupljene. Skačite u početku 30 sekundi, pa postepeno povećavajte vreme vežbanja.

Izdržaj

Kod vežbi koje podrazumevaju izdražaj nisu potrebna ponavljanja jer se efekat postiže “izdržavanjem” sopstvene telesne težine. Osnovni položaj u ovoj vežbi je kao za sklek. Stopala su spojena i oslonjena na prste, a težinu prebacite na podlaktice. Laktovi i ramena moraju da budu u ravni. Leđa su prava, kičma ne sme da se izvija u luk. Kod izdržaja je najvažnije da telo bude potpuno ravno. Stegnite trbušne mišiće i ostanite u ovom položaju 30 sekundi za početak. Izdržaj radite svakog dana, povećavajući vreme za 10 do 15 sekundi.

Kukovi

Lezite na leđa, kolena su savijena, a stopala i dlanovi na podu. Zategnite mišiće zadnjice i stomaka. Podignite kukove tako da telo od ramena do kolena bude potpuno ravno. Savijte desnu nogu i primaknite je prsima. Ispravite nogu, ali stopalo mora da bude ispruženo. Ponavljajte vežbu menjujući strane 60 sekundi.

Autor: Gloria.rs
Izvor: Novosti
Foto: Guliver/ Thinkstock
Podelite sa prijateljima:
Tagovi