Diana Morić

Ima 34 godine, nacionalnu penziju i vanserijske trbušnjake: Uz ove trikove i vaše telo će biti kao Dianino

Autor:

13.12.2022 16:07

Foto:

Foto:

Desetostruka državna šampionka u džudou, danas fitnes instruktorka Diana Morić, odgovara na deset pitanje čije odgovore svi žele da znaju



Diana Morić je nekada bila desetostruka državna šampionka u džudou i trećeplasirana na Evroskom prevenstvu, a u sambou je bila svetska šampionka. Danas je fitnes instruktorka, čiji Instagram profil ima milion pratilaca. Zbog svega toga baš ona odgovara na deset pitanja koje mnoge od nas zanimaju.

1.  Kako, posle pauze i lenčarenja, povratiti izgubljenu kondiciju?

Ukoliko dugo niste trenirali, najbolje je da počnete sa šetnjama koje traju od pola sata do sat, a posle dvadesetak dana pretvorite ih u brzi hod. Kad prođe mesec dana šetanja/brzog hodanja, možete početi s laganin treningom. Dobro je znati da je brzi hod najbolji kardio trening, koji daje neverovatne rezultate.

Instagram

 

2. Da li je brzo hodanje, zaista, efikasno za mršavljenje?

Brzi hod je nešto što bukvalno “topi” kilograme, ali minimalno traje od 30 do 60 minuta, svakog dana. Meeđutim, nema gubljenja kilograma ukoliko ishrana nije regulisana. Verovali ili ne, ali ona čini 80% skidanja kilograma, a trening preostalih 20%. Svako ko povede računa o ishrani i svakodnevno na brzi hod utroši bar pola sata, posle deset dana će primetiti veliku razliku na svom telu.

Pročitajte Do gole kože - Anastasijini trbušnjaci u prvom planu

3. Koje su prednosti brzog hodanja?

Osim što topi kilograme, brzi hod zateže mišiće i podiže energiju. Odičan je za cirkulaciju, a uvek je lepše biti u prirodi ili, bar, napolju nego u teretani.

4. Koliko pre i posle treninga ne treba jesti?

Nema jela dva sata pre treninga, jer ako opteretimo želudac od dobrog vežbanja nema ništa. Uvek jedem sat posle treninga, jer mi je toliko dovoljno da se telo smiri. Mnogo je bolje jesti posle treninga, jer nije ni pametno ni moguće vežbati punog stomaka.

5. U koje vreme je najbolje vežbati?

Kad god poželite! Bitno je vežbati, a veoma je važno i da čovek oseća svoje telo. Ja sam jutarnji tip, pa se zato najlepše osećam kad treningom započnem dan.

6. Da li je aspirin dobro rešenje protiv upale mišića?

Da bi se izbegle upale mišića, vežbačima predlažem da posle prvih treninga popiju „andol“, jer će najbolje opusititi mišiće i pospešiti njihov oporavak. 

Pročitajte Jedinstven snimak - Nole prviput sa Stefanom na terenu

7. Kada dobijemo upalu mišića, da li da napravio pauzu?

Ukoliko do njih, ipak, dođe, nemojte odustati od sledećeg teninga. Postoji rečenica koju ću pamtiti celog života, a to je – propušteni trening nikada ne može da se nadoknadi. To je 100% istina. Smanjite intenzitet vežbanja, ali preskakanja nema.

8. Kada startujemo od nule, koliko treba da traju prvi treninzi?

Između 30 i 60 minuta. Sva ispod pola sata je nedovoljno da bi se telo zagrejalo i “shvatilo” da će biti izloženo vežbanju. Bilo bi idealno kada bismo svakog dana imali bar pola sata neke fizičke aktivnosti

9. Koje su najbolje vežbe za butine i zadnjicu? 

Sve vrste iskoraka i čučnjeva. Njih, takođe, možete raditi na svom krevetu, tako što – kada ustanete – ispružite ruke i lagano sedate na krevet, a potom ustajete. Tako 20 puta zaredom, u pet serija i – već posle par dana – videćete prve efekte. Za butine su odlične i stepenice. Svakodnevno penjanje na peti-šesti sprat ima i te kakvog efekta.

10. Koje su najbolje kućne vežbe za stomak? 

Najbolje su sve vrste “trbušnjaka”. Njih, bukvalno, možemo da radimo i kad smo u krevetu. Za njh nam nije potrebna ni neka sprava, ni teretana. Prema tome, drage moje dame, odradite trbušnjake i pre no što ustanete, tako što ćete – dok ležite - jastuk držati u rukama, iznad glave i podizati ga ka nogama. Treba imati u vidu da se “trbušnjacima” stomak oblikuje, a da se santimetri u obimu gube brzim hodanjem, kardio vežbama i, kao što sam već rekla, vođenjem računa o ishrani.

Kad počinjete da vežbate s ciljem da izgubite nekoliko kilograma, imajte u vidu da ih niste dobili za nedelju dana, pa ih u tom periodu nećete ni izgubiti. Realno je da prvu nedelju vežbanja završimo sa dva kilograma manje, a to je, priznaćete, sjajna motivacija.

 

 

Komentari. (0)

Loading