Dijeta

Gubitak težine posle četrdesete uz ove namirnice ide kao po loju

Autor:

10.01.2023 18:05

Foto: Photo by Tamara Bellis on Unsplash

Foto: Photo by Tamara Bellis on Unsplash

Gubitak težine posle četrdesete idedosta sporije, ali ne ukoliko se držite ovog pravilaČini se da ulaskom u petu deceniju života promene na telu budu i te kako vidljive. Kada napunimo 40 godina nivo energije se smanjuje, mišići počinju drugačije da reaguju na napor, a metabolizam počne da se usporava. Kilogrami se, nekako, pojave sami od sebe, iako ništa niste menjali u svojoj svakodnevici.

Pročitajte Ne odustajte - Ovo je najbolji način da smršate posle 40. godine

Photo by Sarah Cervantes on Unsplash

 

Uzrok se krije upravo u rečenici „nisam ništa promenila“. Nauka je dokazala da se telo žene drastično menja oko četrdesete i koliko god da želimo da zauvek budemo mlade, trebalo bi ovo da prihvatimo. I pobedimo.

Jedno od prvih saznanja koje nam ne prija jeste da gubitak težine posle četrdesete nije lak posao. Sve one dijete i ishrana koji su bili delotvorni, sada ne daju rezultate. Opet, krivac su hormonske promene i vaš novi metabolizam. 

Gubitak težine posle četrdesete - kako da se hranim?

Istraživanja su pokazala da pacijenti sa prekomernim kilogramima počnu naglo da gube težinu kada u svoje obroke uvedu vlakna! Potrebno vam je 150 do 200 grama vlakana tri puta dnevno i mršavljenje može da počne.

Šta učine vlakna?

Ništa posebno – ona su samo takva kakva jesu: puna zahtevnih nutritijenata koja zahtevaju da se organizam malo više angažuje kako bi ih svario. I da potroši energiju na taj proces.

Photo by Farhad Ibrahimzade on Unsplash

 

Sledeći koristan proizvod za gubitak težine posle četrdesete je voda. Stručnjaci su primetili da, kako vreme odmiče, ljudi počnu da unose sve manje vode. Umesto neophodnih 1,5 litara, većina žena u ovom periodu pije tek 500 do 800 mililitara dnevno. 

Da biste unele dovoljno vode da pokrenete metabolizam i mršavljenje, potrebno je da svaki put kada uzmete čašu popijete bar 30 mililitara po kilogramu svoje idealne težine. Znači, ako imate oko 165 centimetara i 45 godina, trebalo bi da popijete oko dva deci odjednom. Tokom dana, potrebno vam je između 8 i 10 ovakvih čaša vode.

Šta ne smem da jedem posle četrdesete?

Najvažnija je ova veština: kontrola. Jednostavno se morate naterati da iz ishrane isključite pojedine namirnice.

To su:

  • namirnice koje sadrže skrivene masti ili trans masti;
  • namirnice sa skrivenim skrobom i konzervansima.

U realnosti, ovaj spisak znači da iz ishrane morate da izbacite sve: sosove, poluproizvode, kobasice, peciva, slatkiše, grickalice, sokove. Zašto? Naše telo ne može da preradi ovakve proizvode, a to dovodi do zadržavanja tečnosti u organizmu.

Pročitajte Oslobađa organizam osećaja gladi - Čaj od dva sastojka koji topi kilograme

Guliver Getty Images

 

Trebalo bi da učinimo ishranu što raznovrsnijom, kažu nutricionisti. Neophodne su nam namirnice bogate kalcijumom, vitaminom D, nezasićenim masnim kiselinama. Takođe je važno pratiti potrebnu količinu proteina u vašoj ishrani.

Da biste posle 40 godina ostali u odličnoj formi, obavezno morate da jedete i životinjske i biljne proteine, zdrave nezasićene masne kiseline, ugljene hidrate sa niskim glikemijskim indeksom i dosta vlakana.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading