Branka i Gagi

Gloria ekskluzivno u poseti Branki i Gagiju u zlatiborskom raju, kuća porodice Jovanović beg u savršen život

Autor:

03.02.2024 21:15

Foto: Dalibor Danilović

Foto: Dalibor Danilović

Kuća Dragana Jovanović i Branke Pujić na Zlatiboru pravi je raj za sva čula



Kako im sve više smeta stresni način života u Beogradu, bračni partneri, glumci Dragan Jovanović Gagi i Branka Pujić sve češće i duže borave u svojoj kući na Zlatiboru, u kojoj imaju vremena za pisanje, igranje bilijara i pravljenje gastronomskih čuda

Domaćin nas je po dogovoru sačekao na pumpi odmah posle kružnog toka na Zlatiboru. Kako je dom bračnog para glumaca Dragana Jovanovića i Branke Pujić smešten u nenaseljenom delu planine udaljenom desetak kilometara od glavne turističke arterije, procenili smo da je najbolje da nas Gagi sprovede do odredišta.

Početkom januara je napadalo petnaestak centimetara snega, koji je kreirao bajkovit ambijent. Na ulaznim vratima planinske kuće izrađene od drveta i kamena sačekala nas je domaćica.

Odmah nam je saopštila da će za desetak minuta biti gotove pita i proja koje je pekla u peći.

- “Smederevac” je čudo. Naložim ga ujutro i nema zime. Bez problema zagreje ovaj prostor dnevne sobe i kuhinje - kaže Dragan i donosi nam čašice za rakiju da nazdravimo za dobrodošlicu.

Dalibor Danilović

 

Natočio je tri iako nas je bilo četvoro. Nazdravili smo Branka, fotograf i ja. Dragan više ne konzumira alkohol ni u svečanim prilikama.

- Otkad ne pijem, ruke su mi mirne pa bez problema mogu da natočim do vrha - objašnjava omiljeni srpski glumac posle moje konstatacije kako je čašice vešto ispunio tamnom tečnošću.

Kuća Dragana Jovanovića na Zlatiboru njegova je oaza mira 

Gagi je poslednjih godina više vremena provodio na Zlatiboru nego u Beogradu. Osetio je organsku potrebu da napusti grad i prepusti se planini.

U toj nameri sledila ga je supruga, s kojom je u braku više od 32 godine.

- U početku, kada sam poželeo da izgradim kuću na planini, razmatrao sam lokacije udaljene maksimalno 100 kilometara od Beograda.

Dakle, u obzir su dolazili Divčibare, Fruška gora, Rudnik, pa i Povlen i Medvednik.

Dalibor Danilović

 

Međutim, sećao sam se kako smo uvek stajali na Zlatiboru da napravimo pauzu kad sam kao klinac išao na more sa mojima. Posle sat vremena bih bio kao nov.

Zato sam u razmatranje uzeo i Zlatibor, rekao sam sebi: “Ma daj, šta ima veze ako je udaljeniji.”

Sad kad bude gotov auto-put do Požege, biće još bliže. Kako sam u to vreme skijao, gledao sam placeve u blizini staze. Peške sam obilazio lokacije, planinario sam do Tornika.

Odande sam video ovaj predeo koji se zove Ribnica. Pomislio sam: “Ovo je genijalno, daj samo da nađem mesto gde nema nikoga.”

"Beograd na vodama" Dragana ne zanima

Sudbina je htela da krene po sir a da se u Beograd vrati kao vlasnik parčeta raja na planini.

- Plac sam kupio od Dragana i njegove majke Save, mojih najmilijih komšija. Pošto me je obavestila da nema sira zbog kog sam došao, domaćica je rekla kako je čula da tražim mesto za kuću.

“Sačekaj našeg sina, popričajte, i ako mu budeš odgovarao, možete da se dogovorite”, napomenula mi je Sava.

Pročitajte Odluka Željka Obradovića rasplakala Srbiju, koliko srce ima

Ovaj deo se zove Tokovića kosa, po njihovom prezimenu. Kad je pristigao sin, došli smo na ovo mesto, stali pored breze i gledali u daljinu.

A pogled se proteže unedogled, vidi se cela zapadna Srbija i pola Bosne kad je vedro. Rekoh, to je to. Hoću ovu brezu da mi bude na uglu placa. Prvo sam uzeo pet, a zatim još osam ari.

Dalibor Danilović

 

Odmah sam znao kako želim da izgleda kuća. Hteo sam da izgradim tradicionalnu zlatiborsku kuću sa drvenim krovom na četiri vode, nisu me zanimale arhitektonske egzibicije kojima danas svedočimo.

Branka nije sputavala supruga u realizaciji ideje da napravi “rezervni porodični položaj” na planini, ali u početku nije delila njegov entuzijazam.

Vezana profesorskim poslom na Fakultetu dramskih umetnosti i čestim glumačkim angažmanima, verovala je da će biti neizvodivo da duže boravi na Zlatiboru.

- Kako sam starija, sve mi više prija da budem ovde. Često gledam u svoj raspored obaveza ne bih li pronašla slobodne dane za dolazak na Zlatibor. Uživam u planinskom ambijentu jednako zimi i leti. Blizu nam je Ribničko jezero, a imamo i našu “čarobnu šumu” po kojoj se šetamo gotovo svakodnevno.

Retko odlazimo u centar Zlatibora, u onaj deo koji se zove Vode, a koji je ranije bio poznat kao Partizanske i još davnije kao Kraljeve vode. Dragan to sad zove Beograd na vodama.

Ovde sve stižem da uradim i ništa mi nije teško. Uživam u kuvanju kao nikada do sada. Pravim i složenije kolače i torte za šta u Beogradu obično nemam vremena.

Dalibor Danilović

 

Draganu godinama ne godi gradski stil života. To nije tajna. Beg u planinu bio je logična posledica želje da se udalji od mnoštva izvora stresa i da istovremeno pronađe prostor za samovanje kom je, u većoj ili manjoj meri, oduvek bio sklon.

- Čovek je doveo planetu do tačke raspada. Sve ovo što nam se dešava, od klimatskih promena do lokalnih ratova koji prete da prerastu u globalne, sami smo režirali.

Naša civilizacija počiva na gramzivosti, sve posmatra kroz optiku materijalizma. Razmišlja se u stilu: “Imam mnogo, hoću da imam još više.” 

Uprkos tome što smo se danas kao civilizacija našli u ćorsokaku, imam predosećaj da će nama ovde uskoro biti najbolje.

Pročitajte Veliko slavlje u porodici - Anđela Jovanović podelila prelepe vesti

Biće nam kao što je bilo nekada - prognozira Gagi, dok Branka dodaje kako je njen suprug odbio pregršt poslovnih ponuda:

- Dragan se nikad nije vodio novcem. Prihvatao bi da radi samo ono u šta veruje i što mu prija, a onda bi davao sto odsto sebe. I više od toga, išao je preko granice bola i izdržljivosti.

Takav je, kad nešto želi, učiniće sve da to bude perfektno. Zato i ne treba da čudi što mu je zdravlje narušeno. Novac, moć i uticaj ga ne zanimaju, štaviše, gade mu se.

Takav je bio i u mladosti kad smo se upoznali. Stalno mu šalju scenarije na čitanje. U retko kom vidi sebe. Zahvali se i odbije ponudu.

Isto je učinio i sa predlozima da reklamira alkohol ili kockarnice i kladionice. Ali zato rado prihvata uloge u studentskim filmovima. Nudili su nam svašta, odbili smo sve. Ne pripadamo nikome, nijednoj opciji.

Status nećemo menjati.

Kuća Dragana Jovanovića krije prelepu tajnu

Na planinu se sklanjaju retke, plemenite zverke. Nezagađena priroda im pruža zaštitu i smisao. Takav je slučaj i sa Draganom.

Na Zlatiboru je konačno rešio da završi ono što godinama nosi s leve strane unutrašnjeg džepa kaputa. Roman piše na starinski način.

- Juče mi je stigla stolica za pisanje. Pišem ručno u sveske, a zatim prekucavam u računar, što mi lepo dođe kao još jedan filter za čišćenje misli i rečenica - kaže glumac, a Branka ga hvali:

- Naučio si da koristiš rečunar, reci to.

Pročitajte Ušuškana planinska idila - Kuća Dragana Jovanovića ima neodoljiv šarm

Gagi potvrđuje i dalje objašnjava:

- Pisao sam već u vordu, završio sam neki scenario. Lepše mi je da pišem ručno. Radim grafitnom olovkom, brišem gumicom, ceo proces se odvija polako, što mi odgovara. Reč je o naučnofantastičnoj biografiji.

Uporno sam tražio model koji će u sebi sadržati moje fantastične priče, izmišljotine, kao i autobiografske elemente. Definitivno mi se sve to spojilo, biće vrlo zanimljivo, verujem.

U principu, kad pročitaš dobru knjigu, vidiš da je zasnovana na autentičnom životu, na ličnom iskustvu. Retko se desi da neko ima tako originalnu maštu.

Ti možeš da izmaštaš neku situaciju, ali ona neće biti autentična i zanimljiva ako je nisi proživeo, ako nije organski doživljena.

Dalibor Danilović

 

Mašta nije dovoljno interesantna bez istinitih događaja. Moja knjiga će upravo zato biti kombinacija te dve stvari. Jedna bez druge ne mogu. Našao sam dobru formu, otvorilo mi se čudo.

Prvobitno sam imao ideju da napišem scenario, a onda sam shvatio da je ovo roman. Lako ćemo posle iz njega napraviti scenario, dramatizaciju ako roman bude valjao.

Mada mu je pozorišna scena 30 godina bila omiljeno igralište, danas nema želju da se vrati na nju. Zdravstveno stanje je uspešno sanirao.

Naučio je da živi sa povredom leđa, diskus hernijom u lumbalnom delu kičme, kao i sa čirom na želucu.

Uz sve to, rastao se i sa alkoholom posle decenija druženja.

Pročitajte Oni će se prepoznati i postideti - Dragan Jovanović bez dlake na jeziku, sve priznao (video)

- Svoju meru sam popio. Dosta je bilo. Sada nemam potrebu za alkoholom. Završio sam i sa pozorištem. Istrošio sam se.

Odigrao sam više od 4000 predstava tokom kojih sam davao svoj kreativni, mentalni i fizički maksimum. Rastao sam se od pozorišta za sada, što ne znači da ću ga odbiti ako me nekada ponovo bude zaprosilo.

Radim lagane vežbe za leđa i pazim da ne napravim nagli pokret. Naterao sam se da polako ulazim i izlazim iz automobila. Navikao sam se na ograničenja.

Kad me zaboli, trpim i čekam da prođe. Odrekao sam se skijanja i tenisa. Ali sam zato postao veoma vešt u bilijaru. U prizemlju kuće postavili smo stolove za bilijar i stoni tenis.

Ponekad se zaigram po pet-šest sati. Snuker mi je postao omiljeni sport, pratim šampionate na televiziji i “kradem” fore velikih majstora. Postao sam “bilijarder”.

Dalibor Danilović

 

Posle razgovora Gagi me je odveo u prizemlje da mi demonstrira novostečeno znanje. Sa bilijarskim štapom je veoma vešto ubacivao kugle u “džepove” na stolu.

Peć na drva pruža poseban planinski šmek celom ambijentu dok dva rakijska bureta daju rustični pečat ovoj “momačkoj” prostoriji.

- Hteo sam ovde da stavim sto za snuker, ali bih u tom slučaju morao da srušim noseći stub, što mi se činilo da nije pametno.

Zadovoljan sam i ovim za bilijar - priznaje Dragan i priča kako je garažu smeštenu ispod kuće pretvorio u predivan apartman za mladence, Brankinu i njegovu ćerku Anđelu i njenog supruga Mihaila Dudaša:

- Od garaže sam napravio prostor za njih. Sad mogu da se opuste i sačuvaju svoju intimu. Ovako je najbolje: tu su, a kao da nisu, možemo sami, a možemo i zajedno.

Srećan sam što i oni vole prirodu. Anđela je isto vezana za Zlatibor.

Dalibor Danilović

 

Glumački par prošle godine udao je ćerku jedunicu, tri puta za istog muškarca. 

- Starinska svadba sa svim našim običajima podrazumevala je i “kupovinu mlade”. Kumovi su doneli ćup prepun “zlatnika”, čokoladica u zlatnoj foliji.

Dragan je rekao da mu je mladoženja drag, ali da se naša ćera ne može kupiti nikakvim zlatom, nego će je dobiti samo ako uspe da je iznese stepeništem od podnožja naše kuće do Kule Gardoš.

Pročitajte Sudbonosno da u tajnosti - Udala se ćerka Gagija Jovanovića

Mihail je kao bivši desetobojac sa lakoćom izneo svoju izabranicu do kule i Dragan nije imao kud. Na vrhu Gardoša ispod cvetnog oltara on ih je i venčao. Izgovorio je:

“Prvi put ste se venčali pred državom, drugi put pred Bogom, a sada vas ja venčavam pred Univerzumom.”

Anđela i Miša su imali želju da naprave svadbu sa koncertom za svoje društvo na Jandali, kao i da crkveno venčanje bude intimno, samo za najbliže u Ruskom Krsturu odakle su Mišini baka i deka.

Dragan je rekao da je to u redu, ali da on želi i svadbu za rođake i nas “matorce” i tako je i bilo.

Instagram

 

Branka je presrećna što je njihova ćerka odabrala kvalitetnog muškarca za životnog partnera.

- Miša je plemenit, hrabar i duhovit. Šta više možeš da poželiš od muškarca. Tretira Anđelu kao princezu. Sa velikim olakšanjem smo mu predali jedinicu uvereni da će s njim biti zaštićena.

Naša ćerka je specifična, i ne govorim to zato što je naša. Neustrašiva je, puna ideja i akcije. Nije lako danas pronaći muškarca koji može da isprati takvu energiju.

Njih dvoje su odličan tandem, međusobno se podržavaju i sa osmehom idu napred - konstatuje Branka.   

Dalibor Danilović

 

 

Boris Jakić

Autor

Komentari. (1)

Loading
Zoran

07.02.2024 19:15

Odličan članak za uživanje i opustanje.