Bijelo dugme

Veliki gubitak za muzičku scenu: Preminuo dogogodišnji član Bijelog dugmeta

Autor:

05.12.2023 15:10

Foto:

Foto:

Preminuo Vlado Pravdić, neizmerna tuga



Vest da je sinoć u Splitu preminuo Vlado Pravdić, klavijaturista grupe „Bijelo dugme“, rastužila je brojne fanove.

Tužne vesti je za „Avaz“ potvrdila njegova bliska prijateljica. Pravdić je, kako ističe, preminuo uoči 74. rođendana 6. decembra.

Pročitajte Bila je najlepša manekenka u Jugoslaviji - Njoj je Brega posvetio pesmu Bitanga i princeza

Rodio se u Sarajevu 1949. godine, a muzičku karijeru počeo 1965. Pet godina kasnije prešao je u „Ambasadore“ i sa njima prvi put ušao u studio.

U to vreme vokalni solista bio je Zdravko Čolić, pa je Zdravkova ploča „Plačem za tvojim usnama“ (1971) ujedno Vladin diskografski debi.

Na Vladinu nesreću, cela je stvar prošla prilično neslavno, pošto je orkestar potpuno prekrio orgulje, pa se od Vladinog prvenca ne čuje ni jedan jedini ton.

U proleće 1971. zamenio je u „Indeksima“ Ranka Rihtmana, kupivši od njega orgulje „Hammond T 202“. Sam je napravio „Leslie“ pojačalo.

Pročitajte Putuj, Selma! Preminula žena koja je inspirisala nastanak čuvene balade "Bijelog dugmeta"

Sa manjim prekidima zbog obaveza prema fakultetu, svirao je sa „Indeksima“ sve do jeseni 1973. i snimio ukupno tri i po singla: „Sanjam“ (1971), „I tvoje će proći“ (1973), „Samo su ruže znale“ (1974) i pesme „Povratak Džeka Trbosjeka i ostalog zla“ i „Ugasila je plamen“ na singlu „Plima“ (1972).

Odlaskom Davorina Popovića i Bode Kovačevića u vojsku „Indeksi“ su morali „na čekanje“, pa se Vladi ukazala prilika da za stalno pređe u grupu „Jutro“, koja se od 1. januara 1974. zove „Bijelo dugme“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @balkanino

Vest da je preminuo Vlado Pravdić potresla je članove benda, ali i publiku koja je godinama pomno pratila njegov rad. 

Komentari. (0)

Loading