Putuj, Selma! Preminula žena koja je inspirisala nastanak čuvene balade "Bijelog dugmeta"

Autor:

29.01.2021 14:14

Foto:

Foto:



Ime Selma Borić široj javnosti ne znači mnogo, ali upravo je to žena koja je bila inspiracija za jednu od najpopularnijih pesama bivše Jugoslavije. Zahvaljujući Selmi, nastao je hit "Bijelog dugmeta" koji je, uz sjajnu interpretaciju Željka Bebeka, postao svojevrsna himna svih nesrećno zaljubljenih. Selma Borić preminula je u 92. godini, a povodom njenog odlaska oglasio se i Željko Bebek.

"Putuj Selma. Počivala u miru Božjem", napisao je on ispod zajedničke fotografije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BEBEK (@zeljkobebek)

Selma, ne naginji se kroz prozor

Autor legendarnih stihova, Vlado Dijak, nije imao dovoljno hrabrosti da lepoj Selmi prizna da je zaljubljen u nju, ali svoje emocije pretočio je u pesmu. Tokom gostovanja u jednoj emisiji, Selma je potanko objasnila kako se dogodio susret s Vladom.

– Imala sam tada 16 godina. Ja sam ležala s curama na travi, a Vlado je s dečkima ležao nasuprot. Čupkao je travu i stalno me pogledavao. Izgleda da se odmah zainteresirao za mene, a kasnije smo se sretali na korzu. Jednom me sreo s koferom pa mi je nosio taj kofer. Išli smo na stanicu i onda mi je pomogao da uđem u vlak. U tom je vlaku bio polupan prozor, a on mi je onda rekao: "Selma, ne naginji se kroz prozor" – otkrila je ona kako je došlo do nastanka čuvenih stihova.

Selma je kasnije priznala da je i ona patila za Dijakom, a u zbirci poezije “Selma putuje na fakultet”, jednu pesmu (“Sećanje na Vladu”) posvetila je svojoj nesuđenoj ljubavi. (Pročitaj: Neverovatna ljubavna priča – Ketrin Zita Džons i Majkl Daglas su na prvom sastanku pričali o ovome)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Poezija, Pjesme, Ljubav (@poezijaicitati)

Gospođu Borić kasnije je upoznao i Bebek, koji je o njoj, baš kao i o pesmi, imao veoma lepo mišljenje:

– Prelijepa je to pjesma, prelijepa priča i važan korak u mojoj karijeri. Gospođa Selma predivna je osoba, njezina je pjesma dio životne priče – otkrio je Željko za hrvatske medije.

Lana Dedić

Autor