Tanasije Uzunović

Sahranjen Tanasije Uzunović: Gagi na čelu povorke, ćerka Sofija grca u suzama, govor Ivane Žigon rasplakao sve

Autor:

18.03.2023 20:00

Foto: ATA Images

Foto: ATA Images

Pretužna slika sa Novog groblja u Beogradu, glumac Tanasije Uzunović sahranjen je u Aleji zaslužnih građana



Bard srpskog i jugoslovenskog glumišta Tanasije Uzunović, prvak drame Narodnog pozorišta, filmski i televizijski glumac, sahranjen je danas na Novom groblju u Beogradu. 

ATA Images

 

Veliki broj poznatih ličnosti okupio se da sjajnom glumcu oda poslednji pozdrav i isprati ga na večni počinak. 

Pročitajte Ogromna tuga - Veliki glumac Tanasije Uzunović preminuo u 81. godini

ATA Images

 

Tanasija svi pamte kao Rajka Maleševića u seriji "Moj rođaka sa sela", a da mu uputi poslednji pozdrav došao i Dragan Gagi Jovanović, njegov filmski sin Dragorad Drakče Malešević.

ATA Images

 

Ispraćaju su prisustvali i Tihomir Stanić, Kalina Kovačević, Vaja Dujović, Hadži Nenad Maričić, Ivana Žigon, Vuk Kostić...

ATA Images

 

ATA Images

 

ATA Images

 

Umetnik je iza sebe ostavio i suprugu Biljanu i ćerku Sofiju, koje su neutešne primale saučešće.

Pročitajte Krenula očevim stopama - Ova glumica je ćerka Tanasija Uzunovića, gledali ste je u poznatim serijama (foto)

ATA Images

 

Tanasije Uzunović ispraćen je opelom uz pratnju crkvenog hora. Nakon opela povorka se uputila prema Aleji zaslužnih građana. Krst je nosio Gagi Jovanović.

ATA Images

 

O glumcu pred njegovom večnom kućom je govorila koleginica Ivana Žigon.

- Želeli su da se ne vidiš, a onda se desilo čudo. Jedan čovek nije trpeo nepravdu i odlučio je da prizna da ima neko bolji od njega. Moj otac, Stevo Žigon, odrekao svoga Hamleta i poklonio je, ne Tanasiju Uzunoviću, već svima, nama publici. Moj otac je dobro znao šta je to Šekspir, da on stvara oluje i bure na nebu, ali i u ljudima. Bio si opozit ravnodušnosti i borio si se protiv osrednjosti - rekla je glumica i rasplakala sve, suze je lio i Vuk Kostić.

Pročitajte Tanasije Uzunović - Iz bolnice na scenu

ATA Images

 

- Mi smo dužni da se iskupimo pred grehom, koji je pred tobom učinjen. Zahvaljujem i "Velikoj drami", jer svaka drama koju si ti igrao bila je velika, ali osim svetske literature, ti si prošao "Veliku dramu" Siniše Kovačevića, jer si bio dostojan samo velike literature, velikih strasti, velikog temperamenta i svetskog bola. Morali su te izneti iz teatra. Toliko puta si živeo i umirao kao Zarija.

ATA Images

 

Poslednji put uoči Svetog Jovana izneli su te simbolički, jer pravi umetnik razgovara sa Bogom simbolima i metaforama. U krvi su te izneli. Šikljala je krv iz tebe i došla je Hitna pomoć. Samo tako je neko mogao da te odvoji od teatra. Samo tako - da odeš kada više ne možeš. Izneli su te jer si krvario za pozorište čitavog života - izgovorila je poetičnim tonom Ivana Žigon.

ATA Images

 

Govor čuvene glumice slomio je Sofiju Uzunović, koja je neutešno plakala i jecala na očevom poslednjem ispraćaju.

ATA Images

 

Tanasije Uzunović preminuo je u 81. godini u bolnici u Beogradu. Glumac je dugo priželjkivao da se ostvari u ulozi oca, a ta želja mu se ispunila u 50. godini.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading