Tanasije Uzunović: Iz bolnice na scenu

Autor:

09.12.2017 19:00

Foto:

Foto:



Prvak Drame Narodnog pozorišta na svoju odgovornost napustio je medicinsku ustanovu gde se lečio od upale pluća kako bi se pridružio kolegama iz predstave ‘Velika drama’ uveren da je njegova dužnost da igra i onda kad se ne oseća dobro

Prvak Drame Narodnog pozorišta Tanasije Uzunović (75) obožava svoju profesiju i smatra da je gluma pitanje časti i odgovornosti i prema poslu i prema kolegama, te da otkazivanje predstave ne dolazi u obzir. Pokazao je to i nedavno, kad je sutradan po izlasku iz bolnice odigrao “Veliku dramu”, jednu od najtraženijih i najpopularnijih predstava nacionalnog teatra.

- Bio sam u bolnici skoro tri nedelje zbog upale pluća. Doktori su me detaljno testirali. Ispostavilo se da nije ništa ozbiljno, te sam, na molbu i preklinjanje iz Narodnog pozorišta, odlučio da napustim bolnicu pre vremena kako bih odigrao “Veliku dramu” - kaže Tanasije i nastavlja: - Ona je uvek rasprodata, a i kolege su me zamolile da im se pridružim, pa nisam mogao da ih odbijem. Od kolega me razumeju stariji, pre svih Predrag Ejdus, koji ima isti stav da se predstava ne otkazuje, osim u krajnjoj nuždi. Nas su učili neki drugi profesori. Đak sam Mate Miloševića koji je uvek govorio da je pozorište kao vojska i da su glumci vojnici na dužnosti. Takav odnos prema poslu se skoro potpuno izgubio, ali kod mene još živi ideja da je predstava najvažnija. Igram bolestan, pod temperaturom, jer je publika zaslužila da izađem na scenu. Odigrati predstavu za mene je pitanje časti i odgovornosti. Zaista nisam mogao drugačije da postupim.

SUNČANICA U OKTOBRU

Kako godinama ima hroničnu opstruktivnu bolest pluća, mnogo energije mora da uloži kako bi očuvao svoje zdravlje. Novu upalu prouzrokovala je sunčanica koju je dobio snimajući na otvorenom prostoru za vreme miholjskog leta u oktobru.

- Radim dokumentarnu seriju o istoriji Niša, od praistorije do danas, uz blagoslov niških otaca i znamenitih Nišlija. Neke scene smo snimali u Korvin gradu u okolini Prokuplja, a sutradan ceo dan proveli na Niškoj tvrđavi. Bilo je vrlo toplo za ovo doba godine, a snimanje naporno i zahtevno. Nisam vodio dovoljno računa pa sam dobio sunčanicu, koja je zatim prešla u upalu pluća. Dugo sam pacijent Instituta za plućne bolesti. Doktorka Sanja Dimić se začudila kad sam insistirao da izađem iz bolnice zbog predstave. Rekla mi je: “Šta vam bog da”. Inače su na institutu predivni i vrlo stručni i lekari i sestre. Sve ostalo može da bude pod znakom pitanja, i uslovi i sredstva za rad, ali je stručnost i umešnost vrhunska. I moj otac Blagoje se tu lečio, operisao ga je čuveni Mane Budisavljević, koji je meni tada, krajem sedamdesetih, pošto sam propušio tek u vojsci, rekao: “Neka, neka, glumac, doći ćeš ti kod mene”, i to se posle mnogo godina zaista i obistinilo. Duvan sam ostavio 2004. godine, ali su posledice ostale. Ipak, uz dosta sreće, vođenje računa o zdravlju i opreznost koju moram da pokažem, ali i blagoslov gospoda Boga i stručnost lekara, uspevam da živim relativno normalno. Veoma volim svoju profesiju, ali osećam veliko divljenje i skidam kapu lekarima, jer oni na neki način vladaju ljudskim životima. Kad od jedne vaše odluke i sekunde zavisi nečiji život, to su zaista neprocenjive stvari - smatra Tanasije Uzunović.

Maja Gašić

Autor