Stana Katić - Naša a svetska!

Autor:

13.02.2021 18:00

Foto:

Foto:



Mada je do sada nisu zvali ovdašnji kinematografski radnici, velika holivudska zvezda srpskog porekla Stana Katić (42) ističe da bi rado igrala u nekom domaćem filmu ili seriji pod uslovom da joj se scenario dopadne. U intervjuu za Gloriju zvezda super popularnih serija “Castle”, “Absentia” i “24 sata” i filmova “The Double”, “Lost in Florence” i “Big Sur” govori da je tokom karijere dobijala nepristojne ponude i komentare od moćnih i onih manje moćnih muškraca, objašnjava da su u Holivudu veoma poštovane i druge srpske glumice poput Branke Katić, Mile Jovović, Saše Aleksander i Bojane Novaković i otkriva da joj je pandemija prijala iz dva razloga: imala je više vremena za porodicu, posebno za supruga Krisa, i uzgajala je voće i povrće u svojoj bašti.

Photo by Jon Kopaloff/FilmMagic

Vaša nova serija “Absentia”, u kojoj igrate glavnu ulogu, postaje sve popularnija kako u svetu tako i u Srbiji. Koliko ste zadovoljni učinjenim?

- Pridružila sam se projektu u novembru 2016. kao glumica i izvršna producentkinja. Biti uključen u svaki segment stvaranja serije, od rada na scenariju do realizacije tri sezone, bilo je veliko iskustvo. Iako mi nije preostajalo mnogo vremena za spavanje, veoma sam zadovoljna. U procesu rada imala sam nadu da će svi koji učestvuju u projektu dati svoj lični doprinos da bude onakav kakav smo želeli da napravimo. I na kraju, smatram da smo stvorili priču kojom može da se ponosi svaki član našeg multinacionalnog tima u kome su i ljudi iz Poljske, Švajcarske, Bugarske, Izraela, Amerike, Kanade, Velike Britanije, Južne Afrike i Australije. Bio je to timski napor da se snimi dobar triler. Divna ekipa je vredno radila kako bi “Absentia” došla do publike širom sveta.

Kako ste stvorili lik Emili Birn? Da li ste dugo radili na njemu?

- Emili Birn je zamišljena u glavi scenariste, pisca, a zatim smo je zajedno smestili u kontekst priče. Zahvaljujući šouraneru Vilu Paskou njen karakter i lik su veoma jasni: želeo je da se Emili od žene koja je preživela mučenje transformiše u snažnu osobu. Za njega je to bila evolucija lika koji je prebijan ali se opet vraća u borbu. Ona nosi priču o heroini koja svojim nepristajanjem na povlačenje daje putokaz svim ranjivim zajednicama. I na veoma neočekivan način, priča je postala relevantna u današnjem svetu u kome bi odgovornost trebalo da inspiriše na herojska dela.

Pročitajte još: Ekskluzivno Stana Katić: Govorim srpski, ali moji padeži su eksplozija gramatičkih tragedija

Kako reagujete kada vas domaći mediji predstavljaju kao najuspešniju srpsku glumicu u Holivudu?

- Uf, rekla bih pogledajte Branku Katić, nije mi rođaka, Milu Jovović, Sašu Aleksander, Bojanu Novaković i mnoge druge impresivne i uspešne dame srpskog porekla. O njima je takođe zanimljivo pisati.

 

Koliko vaših rođaka živi u Beogradu i Srbiji?

- Nisam izvršila popis, ali sumnjam da su se neki moji rođaci kladili s Džingis Kanom ko može da se nastani u više zemalja. Kao u španskoj sapunici, čini mi se da nas ima svuda.

Da li održavate intenzivne kontakte sa njima?

- To bi bilo mnogo posla. Dosta puta kad sam snimala neki projekat na nekoj udaljenoj lokaciji, u nekoj zabiti, roditelji su mi davali listu meni ranije nepoznatih rođaka kojima bi trebalo da se javim. Mora da smo bili zečevi u prošlom životu.

 

Kad vas možemo ponovo očekivati u Beogradu i Srbiji?

- Iznenadiću vas kao lopov noću.

Pročitajte i ovo: Stana Katić: Majčinstvo mi je sledeća uloga

Absentia - Season 3 - Gallery, Pictured Stana Katic

Da li ste dobili ponudu da igrate u nekom srpskom filmu? Ako niste, da li biste prihvatili takav angažman?

- U ovoj fazi karijere prihvatanje novih uloga zavisi isključivo od kvaliteta scenarija. Ako postoji dobra priča, uvek sam zainteresovana. Zemlja porekla u tome ne igra neku posebnu ulogu. Na primer, nedavno sam radila film u čijoj proizvodnji su učestvovale Mađarska, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija. Delo govori o ženskoj špijunskoj mreži za vreme Drugog svetskog rata. Tumačila sam ulogu Vere Atkins, stvarne istorijske ličnosti, koja je poslužila Ijanu Flemingu, tvorcu Džejmsa Bonda, da kreira lik Manipeni. Vera Atkins je bila šef špijuna, rekao je Fleming o ženi koju sam glumila. Iznenađena sam što njena životna priča nije do sada bila nekome inspiracija za stvaranje scenarija za film. Ima mnogo neverovatnih priča koje čekaju da budu ispričane, ako neka od njih bude srpska, biću veoma srećna. Ali do tog poziva ostaću da radim u mom uglu sveta.