Misteriozna posveta najpoznatijeg albuma Đorđa Balaševića!

Autor:

22.02.2021 18:00

Foto:

Foto:Kako sažeti njegov opus, a pritom ne ispustiti neki muzički dragulj? Teško, zato to nećemo ni pokušavati. Muzičku ostavštinu Đorđa Balaševića mogli bismo da analiziramo pesmu po pesmu, reč po reč i još uvek ne bismo potpuno zašli u dubinu njegovog izričaja.

Upravo u tome nalazi se lepota muzike koju nam je ostavio. Koliko god puta da je preslušamo, ona će uvek pronaći novi način da nas iznenadi. Kada pomislimo da smo isplakali sve suze na najdražu strofu, slomiće vas neka druga. Među 12 studijskih albuma novosadskog kantautora snimljenih tokom samostalne karijere svako ima onaj svoj, najdraži album, kojem se uvek vrati i kada mu je najgore ali i najlepše u životu.

Đorđe Balašević, foto: Ataimages

Za mnoge, njegovo najbolje ostvarenje predstavlja album 'Dnevnik starog momka' iz 2001. godine. Balašević je isprićao stotine priča, a mnogo toga rečeno je o njemu, kako to obično biva kada su u pitanju najveći i najbolji o kojima svi žele da znaju sve.

Za pomenuti album, kruži jedna od urbanih i nikada potvrđenih kuloarskih legendi, koja kaže da je nastao tokom njegove bračne krize. Spominjao se tada i razvod, međutim niko nije verovao da će njegovoj ljubavi sa Oliverom možda doći kraj.

Pročitajte i Bez njega ništa neće biti isto - Sećanje na Đoleta Balaševića živeće u nama! (foto)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Balasevic Official (@djordje_balasevic_official)

Sve što je imao da kaže o toj temi, Đole je rekao upravo albumom 'Dnevnik starog momka'. Svaka od 12 pesama, koliko ih ima na albumu, nosi jedno žensko ime. A poruka je očigledna:

Otilia

Ljerka
Ankica

Jaroslava
Elenora

Nevena
Anita
Julia
Branislava
Ognjena
Ljudmila
Anđela

Srce kompletnog albuma bila je samo ona. Početnim slovima svakog imena, suptilno i mudro, baš onako u njegovom stilu, Đole je još jednom poručio svima ko je njegov život i njegova najveća, nepresušna inspiracija.