Kraj jedne ere - vladavina kraljice Elizabete II približava se kraju?

Autor:

17.09.2020 20:11

Foto: Izvor:Gloria.rs, Foto:guliver/getty, instagram

Foto: Izvor:Gloria.rs, Foto:guliver/getty, instagramNakon toliko godina konačno je došlo vreme za promene!

Elizabeta II krunisana je u Vestminsterskoj opatiji 2. juna 1953. godine. Nakon smrti oca postala je kraljica Ujedinjenog Kraljevstva, a tada je i dobila naziv kakav danas ima. Uz UK, već 67 godina kraljica je i mnogih drugih država, koje su u sklopu Ujedinjenog Kraljevstva.

Između ostalog, vlada i ostrvskom državom Barbados koja se nalazi na granici Karipskog mora i Atlantskog okeana. A prema poslednjim informacijama kraljici je konačno odzvonilo, te nam se smeši kraj jedne ere. Prema pisanju stranih medija, Barbados je odlučio da skine kraljicu sa vlasti i tako zaustavi britansku monarhiju. To će biti prvi ovakav potez još od 1992. godine. kada je to učinila država Maurisijus.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jaime Caroca (@xanm3) on Sep 17, 2020 at 4:20am PDT

Ovog utorka guvernerka spomentu države Sandra Mejson najavila je plan kojim želi da zaustavi vladavinu kraljice Elizabete II. Kako je istakla vreme je da Barbados nastavi da deluje kao republika. - Došlo je vreme da u potpunosti ostavimo našu kolonijalnu prošlost iza sebe. Barbados će sledeže godine zakoračiti ka punom suverenitetu i postaće republika. - rekla je Sandra i tako objavila kraj ere kraljice Elizabete.

Inače, o kraju vladavine kraljice Elizabete priča se već neko vreme i u glavnoj državi Ujedinjenog Kraljevstva. Ako je suditi prema dosadašnjim natpisima, kraljevska porodica, ali i tamošnja javnosto odbrojavaju dane do njenog povlačenja. Početkom ovog meseca procurela je vest da je princ Čarls krunisan u tajnosti.

Kraljica Elizabeta: Podržavam Harija i Megan u želji za novim životom

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CocoWonderTV (@cocowondersblogaddicts) on Sep 17, 2020 at 2:36am PDT

Iako je svojevremeno izjavila da će vladati do svoje smrti, prema informacijama koje imaju strani mediji, kraljica je još tokom karantina polako počela da se odriče dužnosti. Shvatila je da je vreme da ustupi tron. Iako se povela polemika oko toga ko će je naslediti, odluka je pala na Čarlsa, koga je tajno krunisanje poprilično razočaralo.

- Čarls je razočaran što njegovo krunisanje nije bilo pompezno propraćeno, što se to nije razglasilo na sva zvona, ali shvata da je to saada ne moguće. - Otkrio je tada izvor blizak porodici.

S obzirom na to da nikakvih zvaničnih demanta sa dvora nije bilo, izgleda da je pitanje vremena kada će kraljica zaista odstupiti. Kako god bilo, taj trenutak za ovu porodicu pa i celu državu biće sigurno legendaran.

Kraljica Elizabeta II: Povratak obavezama

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Royal Monarchies Now (@royal.monarchies) on Sep 16, 2020 at 1:51pm PDT