Kraljica Elizabeta: Podržavam Harija i Megan u želji za novim životom

Autor:

14.01.2020 13:04

Foto:

Foto:



Na kraljevskom imanju u Norfolku održan četvorosatni krizni sastanak na kojem su Hari i kraljica Elizabeta II prvo nasamo razgovarali, a onda su im se pridružili princ Čarls i vojvoda od Kembridža, princ Vilijam

Svet i dalje prati dešavanja u britanskoj kraljevskoj porodici nakon održanog kriznog sastanka koji je kraljica Elizabeta II (93) sazvala nakon što je najmlađi bratanski prinčevski par, princ Hari (35) i njegova supruga Megan Markl (38), odlučio da odstupi sa svih kraljevskih dužnosti i započnu samostalni život.

Dok javnost polemiše šta se dešavalo na sastanku u Kući Sandringam na kraljevskom imanju u Norfolku, iza zatvorenih vrata, strani mediji pišu da je princ Hari na početku sastanka imao razgovor nasamo sa kraljicom Elizabetom II, nakon čega su im se pridružili ostali članovi porodice, princ Čarls (71) i vojvoda od Kembridža, princ Vilijam (37).

Na sastanku, koji je trajao skoro četiri sata, raspravljalo se o finansijama, bezbednosno-organizacionim rešenjima i o načinu na koji će Megan i Hari provesti svoje vreme između Kanade i Velike Britanije.

Princ Čarls je upozorio par da će morati da finansiraju sopstveni način života, a da ne naruše svoje prezime ili brend kraljevske porodice.

Kako su Hari i Megan ostali pri svojoj odluci, nakon sastanka na kojem se odlučivalo o sudbini njih dvoje, Elizabeta II se oglasila saopštenjem i javno podržala svog unuka i njegovu suprugu.

- Danas je moja porodica imala vrlo konstruktivne diskusije o budućnosti mog unuka, princa Harija i njegove porodice. Moja porodica i ja u potpunosti podržavamo njihovu želju za stvaranjem novog života kao mlade porodice. Iako bismo im želeli da ostanu sa nama kao stalni članovi kraljevske porodice, poštujemo i razumemo njihovu želju da žive samostalnijim životom, a da pri tom ostanu deo moje porodice. Hari i Megan su jasno stavili do znanja da se u svom novom životu odriču pomoći kraljevske porodice. Stoga je dogovoreno da će nastupiti prelazni period u kojem će vojvoda i vojvotkinja od Saseksa provoditi vreme u Kanadi i Velikoj Britaniji. Ovo su složena pitanja koja moja porodica treba da razreši i ima još posla koji treba obaviti, ali tražila sam da konačne odluke budu donete u narednim danima - rekla je kraljica Elizabeta II.

Megan Markl demantovala je da joj je bilo zabranjeno da učestvuje na kriznom sastanku. Portparol Kensingtonske palate rekao je da vojvotkinja od Saseksa nije isključena iz pregovora o budućem statusu kraljevskog para, već da je “to pitanjem prepustila suprugu”.

- Na kraju, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa su odlučili da nije potrebno da se vojvotkinja pridruži - rekao je portparol.

Megan se u trenutno nalazi u Vankuveru sa sinom Arčijem. I u vreme sastanka bila je u tom kanadskom gradu, pa se nagađalo da bi mogla da se uključi putim telefonske veze i učestvuje u razgovoru, ali se to nije dogodilo.