Unuka princeze Jelisavete Karađorđević iznela nove jezive detalje o zlostavljanju u sekti! (video)

Autor: M G

15.10.2020 19:00

Foto: Izvor:Gloria.rs, Foto:Guliver/GettyIndija Oksenberg, ćerka Katarine Oksenberg i unuka princeze Jelisavete Karađorđević, doživela je i preživela pakao sekte u koju je bila uvučena.

Indija je zajedno sa majkom, glumicom Katarinom Oksenberg, stala pred kamere i hrabro ispričala jezivu priču kroz koju je prošla, a iz koje se jedva izvukla. Samo zahvaljujući upornosti svoje majke, ali i bake Jelisavete Karađorđević, Indija može da razmišlja o novom početku, novom životu.

Indija Oksenberg otkrila je nove detalje svog traumatičnog iskustva koje su dodatno šokirale javnost, a koje je kroz dokumentarac "Seduced: Inside the NXIVM Cult " još jednom "proživela".

Bilo je to u januaru 2015. godine kada se Alison Mak, glumica iz serije “Smallville” i najpoznatija članica sada već ozloglašenog kulta Nxivm, tiho obratila Indiji Okenberg. Želela je da se pridruži tajnom kultu, koji je opisala kao sestrinstvo.

- Alison mi je rekla da ima poseban program za koji je mislila da bi mogao da mi pomogne. Osećla sam se izdvojeno. Osećala sam se posebno - objašnjava Indija koja je već tada bila uvučena duboko u čitavu priču, ali to nije shvatala.

Indija je tada bila u Nxivm, u kome je u tom trenutku bila 5 godina, a Mak joj je rekla je žele u tajnoj grupi DOS (za latinsku frazu Dominus Obsequious Sororia, prevedeno u okvir „Gospodar nad robom“). I u zlokobnom „sestrinstvu“ Mak će na kraju postati Indijin gospodar, onaj koji zahteva „krajnju poslušnost“.

- Rekla je da joj treba nešto kako bi bila sigurna da neću deliti ono što je nameravala da mi otkrije - seća se Indija.

- Tako sam joj na kraju pružila zalog. U stvarnosti je bilo kao da sam predala ključeve svoje duše i tela, da ih zauvek zaključam u zatvor.

Pročitajte: Mišel Hunciker: Sekta je uništila moj brak sa Erosom

U početku je zalog podrazumevao odavanje porodičnih tajni i obnaženo fotografisanje. Indija, koja je tada živela sa Makovom u Albaniju u Njujorku, gde je sedište grupe, morala je da joj kuva i čisti, a na kraju se izgladnjivala u skladu sa njenim zahtevima.

- Rekla je da dnevno ne mogu da unosim više od 500 kalorija - kaže Indija za People.

Do tog trenutka Indiju su toliko razorili Nxivm-ovi beskrajni časovi - zvani „nastavni plan i program“ - nedostatak sna i malo hrane da je izgubila sposobnost kritičkog i nezavisnog razmišljanja.

Ono što nije shvatila jeste da je dovedena da postane rob vođe Nxivm-a, Kita Ranijerija.

- Jedna od mojih prvih komandi bila je zavođenje Kita. Alison je rekla da je to zbog toga da se osećam manje ranjivo. I želela sam da joj verujem.

Pročitajte: Preti mu doživotna robija: Sebe poredio sa Ajnštajnom, pretvarao devojke u seksualne robinje, među žrtvama i srpska princeza

Ako ne uspe u svojim zadacima, Indija se suočava sa kaznom koju joj je diktirala Mak.

- Toliko se naviknete na to okruženje zlostavljanja da verujete da ste to zaslužili i da je to dobro za vas. Nisam to želela da doživljavam kao zlostavljanje. Osećam sram i sramotu zbog onoga što se dogodilo, ali imam i oprost za sebe. Žene koje dožive ovu vrstu zlostavljanja rade neobične stvari u mislima kako bi bile u redu s tim.

Bila je to Katarina Oksenberg, Indijina mama, koja je izašla u javnost sa svojom borbom da spasi ćerku 2017. godine - i koja je oglasila alarm za Ranijeria i njegov kult.

Tokom svojih napora prikupila je gomilu dokumentacije, a 2018. se sastala sa tužiocima kako bi podelila svoja saznanja, što je pomoglo u istrazi protiv njega i dovelo do njegovog hapšenja u martu 2018. Proglašen je krivim, a biće osuđen 27. oktobra i suočen sa doživotnim zatvorom.

Kad su se on i njegovi najviši “poručnici” razišli, kaže Indija „ta odvojenost stvorila mi je malo prostora da počnem da se preispitujem, ali morala sam da budem oprezna, jer sam znala šta su radili ljudima koji su napustili Nxivm - atentat na njih!"

I počela je da se oslobađa od Makove, koja je uhapšena u aprilu 2018. godine i kasnije priznala zavere, iznude i teranje na prisilan rad. Ona sada čeka izricanje presude.

Iako je Ranijeri bio uhapšen, a stravični detalji o kultu NXIVM objavljeni u javnosti, Indija je i dalje verovala onome što joj je on rekao i njegova glavna zamena Alison Mak. Da je DOS, na koji se Oksenbergova obavezala, bio jedini put ka potpunom prosvetljenju; da su inicijali koji su grubo utisnuti u njen karlični region bili latinični simbol za elemente; da je njena ekstremna dijeta, zbog koje joj je opadala kosa i zaustavljena menstruacija, bila neophodno sredstvo za dokazivanje njene snage i samokontrole; i da joj sesije kojima ju Ranijeri podvrgao nisu bile u znak zadovoljstva, već način na koji je mogla da radi na pitanjima svoje intimnosti.

Indija je još uvek bila toliko indoktrinirana organizacijom kojoj se pridružila sa 19 godina da je, kada ju je FBI ispitivao 2018. godine nakon Ranijerovog hapšenja, porekla da se bilo šta negativno dogodilo u okviru NXIVM. Međutim, ona nije lagala: „To je ono u šta sam verovala“, objasnila je kasnije Indija. Nakon što je Mak uhapšena, Indija je čak pristala da uzme Alisinu imovinu i stavi je u skladište. Nekoliko njenih predmeta - nakit, dnevnik i kutija fleš diskova - izgledalo je previše lično da bi se bacilo u skladište. Tako je Indija stvari stavila u torbu i držala ih kod sebe. Šest meseci kasnije, u Malibuu, Indija se setila torbe i odlučila da vidi šta se nalazi na fleš diskovima.

- To je za mene bio ogroman, ogroman trenutak. Kad sam čula šta je na tim diskovima, nisam mogla da dođem sebi i počela sam da uviđam šta je kult - rekla je Indija za Vanity Fair.

Fleš diskovi su sadržali najmračnije detalja Ranijerovog plana. Na jednom snimku moglo se čuti kako opisuje brend - njegove inicijale - za koje je želeo da izgore u koži karlice privlačnih mladih žena koje je lično izabrao za svoj harem. U još jednom delu zvuka, Ranijeri je uputio DOS-ove „majstore“ kako da izgleda kao da žene - za koje je odredio da budu gole tokom njihove uvodne „ceremonije“ - žele da budu žigosane, iako je bol, bez anestezije, bio toliko jak da su neke devojke morale da budu držane tokom žigosanja.

Indijina majka i drugi bivši članovi NXIVM-a pokušavali su da objasne Indiji ko je Ranijeri, ali te tvrdnje su se toliko razlikovale od onoga što su je u kultu učili, da se osećala kao u vrtlogu oprečnih glasina. Barem dok nije čula kako reči izlaze iz Ranijerovih usta na tim fleš diskovima.

Ubrzo nakon otkrića, Indija je počela da vrišti za svojom majkom.

- Kada je čula Ranijeria kako govori sve te gnusne stvari koje je on radio i priznaje sve laži i obmane, bilo je jako moćno za Indiju - rekla je Katarina i dodala:

- Samo sam je pitala jesi li spremna da zovemo FBI? Odmah mi je rekla da!

M G

Autor