Ispovest Jelisavete Karađorđević: Mojoj unuci su potpuno isprali mozak

Autor:

13.04.2018 20:30

Foto:

Foto:



Princeza je sa olakšanjem dočekala vest o hapšenju osnivača ozloglašene organizacije koji je žene tretirao kao seksualne robinje, i čvrsto veruje da je sad pravi trenutak da iz nje izvuče i svoju Indiju, naslednicu njene kćerke Katarine

Srpska princeza Jelisaveta Karađorđević (81), čija je unuka Indija Oksenberg (26) završila u sekti Nxivm, sa olakšanjem je dočekala vest o nedavnom hapšenju osnivača ove ozloglašene organizacije u Kaliforniji. Prvo dete njene kćerke Katarine Oksenberg (56) i bakino najdraže unuče postalo je jedno od robinja Kita Rejnijera (57), koji je uhapšen zbog optužbi za seksualno ropstvo i prisilan rad žena u svojoj grupi, među kojima su bile i žrtve trgovine ljudima. Jelisaveta je spremna da čim je kćerka pozove pođe u Ameriku kako bi joj pomogla da dopre do Indije, kojoj je u ovom trenutku, kako kaže, mozak potpuno ispran.

Kad ste prošli put bili u Kaliforniji posetili ste unuku. Kako je izgledala, šta vam je rekla?

- Videle smo se u Kaliforniji u novembru i nije imala vidljive tragove fizičkog zlostavljanja po telu. Bila je lepa kao uvek, iako vrlo mršava. Takođe, bila je dobro raspoložena, ali nije htela da priča s majkom, a meni je samo ponavljala da bez razloga brinem, da se svi oko nje normalno ponašaju, da ništa od onog što se piše i priča o njima nije istina. Insistirala je da prestanemo da pravimo bespotrebnu dramu, ali sigurna sam da su joj već tada potpuno isprali mozak.

Jeste li se čuli sa Indijom ovih dana?

- Nas dve se čujemo svakodnevno.

I šta vam kaže?

- Ništa. Svaki put je ista priča. Prvo joj ja kažem da moram doći da je spasem, onda mi ona odgovori da za tim stvarno nema potrebe, da je sve u redu. Potom je pitam treba li joj nešto, na šta uzvrati rečima da je srećna, radi u restoranu, šefica je nekog odeljenja i ništa joj ne nedostaje.

Ipak ste planirali da je ponovo posetite?

- Da, ali čekam da mi Katarina javi kad će ona da putuje za Njujork, da tamo budemo u isto vreme. Tako da u ovom trenutku ne znam ništa preciznije, to je nešto što može svakog trenutka da se promeni.

Bake lakše uspostavljaju komunikaciju sa unukama nego majke s kćerkama. Da li je i kod vas takva situacija?

- Jeste. Mada, Indija obožava svoju majku, ali sada je u fazi kad hoće da bude nezavisna. Što je i logično. Mnogo je volim i ona to zna, zovem je Broj jedan, to joj je nadimak, jer ona je moje prvo unuče. Uvek mi se poveravala, ali otkad je u toj sekti povukla se u sebe i samo ponavlja da je dobro, da je srećna, da je ostavimo na miru.

Imate li plan kako će izgledati njen povratak u normalne životne tokove?

- Kćerka ima plan, ali Indija mora sama da se probudi. Ne možemo mi na silu da je izvučemo iz toga. To ne bi bilo dobro za nju.

Zašto?

- Zato što bi se onda ponovo vratila tamo. Znate već kako se kaže za zabranjeno voće.

Smatrate li da su, kao preventiva, najvažnije jake porodične veze i komunikacija između roditelja i dece?

- Svaka osoba je drugačija, tako da ne postoje opšta pravila. Kad deca počnu da se osamostaljuju i traže sopstveni put, imaju razne dileme i roditelji bi trebalo da budu psiholozi pa da sve te procese isprate. Na stranu to što i psiholozi mogu strašno da pogreše. Toga sam se tek nagledala.

Koliko vam ide naruku to što je vođa sekte uhapšen i očekujete li da će se sada cela ta organizacija urušiti?

- Očekujem talas hapšenja. Ne znam ko je sve na listi, niti ko će biti sledeći, ali sigurna sam da će biti vrlo uzbudljivo. Da će se o svemu tome tek pisati i pričati.

Hoćete li angažovati pomoć sa strane?

- To ne zavisi od mene, ali sigurna sam da će moja kćerka sve uraditi i da je već obavestila one za koje je smatrala da treba. Sigurno se dobro informisala o svemu. Nažalost, ovo što se desilo mojoj unuci nije retkost, mladi su mete raznih grupa koje im prodaju nove filozofije, a u stvari kriju neku tajnu. Nikad se ne zna s kim pričaš. Plašim se raznih ljudi koji se motaju oko škola i vrebaju decu, neki prodaju drogu, drugi ih vrbuju za sekte. Zato treba širom otvoriti oči i uši. Posebno apelujem na roditelje da povedu računa s kim im se deca druže. Zapravo, sekte su gore od narkomanije, jer mnoge droge stvaraju fizičku zavisnost i od toga može da se leči, ali kad je u pitanju ova mentalna, proces oslobađanja traje veoma dugo. Doduše, nisam nikad nešto slično doživela, zaobišle su me te stvari, pa kad razmišljam o ovome što se desilo Indiji, to zamišljam kao neku vrstu hipnoze, i sve se nadam da će se odjednom probuditi i vratiti porodici. Verujem da ćemo je ovaj put osloboditi iz čeljusti te strašne sekte. To je moja najveća želja.

Maja Gašić

Autor