Irena Grahovac Novu godinu ne pamti po dobrom: Saradnja s njima naučila me je da budem obazriva!

Autor:

29.12.2020 21:00

Foto:

Foto:



Posle promena koje je donela 2020. godina, modna kreatorka Irena Grahovac shvatila je da malo toga može planirati na duže staze, zbog čega uči da svakog dana uživa u ‘malim stvarima’.

U martu, kad je pandemija uzimala maha, srpska modna dizajnerka Irena Grahovac (52) nalazila se u samom grotlu virusa, na Nedelji mode u Milanu. Dobro se seća koliko je sve delovalo bezbrižno, nimalo nalik stvarnosti koju živimo danas. Taj život pre korone, kao neki dalek san, još jedna je potvrda velike istine da ne možemo planirati ništa.

- Džabe smo slavili 2020. godinu. Nema više želja, živimo dan za danom i verujem da će svi kad sat otkuca ponoć 31. decembra poželeti isto - da se svet vrati tamo gde je bio pre korone. Nadam se da će vakcine zaustaviti virus, a onda ćemo u skladu sa tim videti šta će se dalje događati. Bila sam u Bergamu na aerodromu kad je počela pandemija, u Milanu, na Nedelji mode, na sajmu kože i krzna učestvovala sam na svim prijemima. Gledala sam ljude kako se ponašaju potpuno normalno, kao da se ništa ne dešava, sve dok u jednom trenutku Armani nije rekao kako će raditi bez publike i sve je stalo za samo pet minuta. Navikla sam se na iznenadne stvari koje vam pokvare planove i nešto što treba da bude mnogo lepo na kraju postane mnogo ružno. Naučila sam da budem oprezna, da ne očekujem mnogo.

Irena Grahovac, foto: Jakov Simovic

Savest učenica

Tokom dvadesetsedmogodišnje karijere doživela je dosta neprijatnih situacija, a jedna se odigrala baš za Novu godinu.

- Kad ste dugo u poslu, priviknete se na razna iznenađenja i ništa ne može specijalno da vas zabrine. Ukoliko se bavite privatnim biznisom, vi konstantno imate niz problema koje treba rešiti, a saradnja sa Turcima, gde se nalazi moja proizvodnja, naučila me je da budem vrlo obazriva. Tu su i druge stvari, život. Doživela sam veliki udarac 2010. godine kad mi je prvog januara opljačkana radnja, usred novogodišnjih praznika. Kao i devedesetih, kad sam skroz bankrotirala jer je sve bilo zatvoreno zbog demonstracija. I korona je udarac - u martu su nam bila odsečena najveća sniženja, na leto nam je ostala velika količina robe. Kad se nešto loše desi, stegnem stomak i čekam da prođe.

Nakon života u Istanbulu, Milanu i Luksemburgu, da bi se potom vratila u Beograd, u ovom trenutku sebe može da zamisli samo kako živi u šumi.

- Da budem iskrena, grad me uopšte više ne interesuje kao kategorija. Sada bih otišla u šumu ili na pusto ostrvo da skupljam šišarke. Ne treba mi ni wi-fi, ni televizija. To su samo stvari koje mi pomažu da se, kad uveče dođem kući izmorena od dnevnih obaveza, što pre resetujem i ne razmišljam o dnevnim problemima i koracima koje treba da pravim u poslu.

Pročitajte i Irena Grahovac: Mom mužu ne smeta što ne znam da kuvam, ceni to što umem da šijem

Irena Grahovac, foto: Dalibor Danilovic

Poznata po odeći od kože i krzna koju obožavaju žene u regionu, danas ima i novu liniju od tekstila Contra koja dobija komplimente.

- Sad, kada plemenito krzno izlazi iz mode, što ne znači da se neće ponovo vratiti, prilagodila sam se tome i počela da radim ono što je prihvatljivo za svetsku modnu alijansu. Tešku konfekciju bazirala sam na jagnjećem krznu, a pre otprilike pet godina počela da dizajniram odeću od veštačkih materijala. Tu je linija Contra, koja je krenula skromno, ali je ove godine zablistala. Takođe, pronašla sam proizvođača tašni u Srbiji i nadam se da ću uspeti da napravim kolekciju galanterije koja bi pratila ceo program šuškavaca i montona, koje još uvek dizajniram. Verujem da ćemo u narednoj sezoni napraviti Irena Grahovac Concept Store, gde bi svi odevni predmeti mogli da se nađu na jednom mestu.

Privatno, kod nje se ništa nije promenilo u poslednjih 12 meseci, sem što je, kaže, mlađa i lepša.

- Ovo nije vreme za planove i promene, nego trenutak da zastanemo, zaćutimo, održimo se. Nikad nisam paničila zbog korone, prvi “lokdaun” mi je čak i prijao, malo sam se odmorila. Tada smo se prebacivali na onlajn poslovanje i pratili šta se dešava sa radnim vremenom i merama jer su nam sve radnje bile zatvorene. Što se tiče mog privatnog života, pravo da vam kažem, on vam je jedno mrtvo more. Ja sam jedna dosadna žena kod kuće: muž sprema italijanske specijalitete, tu su dete i pas, gledamo serije na HBO-u i Netfliksu, uživamo. Izlazimo u park, idemo u šetnje. Živi smo, zdravi, i to je dobro.

Pročitajte i #DeichmannFashionTalk: Poznati na konferenciji namenjenoj modnoj industriji

Irena Grahovac, foto: Antonio Ahel/ATAImages

Uz osmogodišnju kćerku Sofiju Irena je upravo završila prvo polugodište drugog razreda i jedva čeka zimski raspust.

- Imam sve petice, bilo je mnogo naporno i prijaće mi odmor od mesec dana. Ko nema malu decu do četvrtog razreda, ne može da razume o čemu pričam. Pratimo RTS Planetu, prvo odgledamo školski program, onda sve zapišemo u svesku, potom utvrđujemo gradivo i na kraju radimo domaći i šaljemo ga učiteljici. Nekad se to pretvori u pet-šest sati ludovanja. Sve to je pravi pakao i nadam se da će brzo proći.