Romi Šnajder: Filmska diva slomljenog srca

Autor:

06.10.2018 17:00

Foto:

Foto:



Život nemačko-francuske glumice rođene pre osam decenija, koja je stekla slavu, ali nikada nije našla sreću, obeležile su tragične ljubavi i smrt sina, zbog čega je pala u depresiju i zaborav tražila u alkoholu, te prerano umrla u 43. godini

Nemačka i Francuska, koje podjednako svojataju lik i delo filmske dive Romi Šnajder, ove jeseni nizom manifestacija obeležavaju 80. godišnjicu rođenja te blistave i tragične figure evropske kinematografije. Romi je umrla 1982, u 43. godini, no kako je slavnim pokojnicima uskraćeno pravo da u grob ponesu i svoje tajne, svaki naredni naraštaj otkriva poneki novi fascinantan detalj o njenom životu.

Rodila se 23. septembra 1938. u Beču, šest meseci nakon što je Hitler anektirao Austriju, a njena majka Magdalena Šnajder bila je Firerova omiljena glumica, verovatno i ljubavnica. Rozemari Magdalena Albah, koja će u istoriju sedme umetnosti ući pod imenom Romi Šnajder, proslavila se još kao tinejdžerka glavnom ulogom u filmskoj trilogiji o austrijskoj carici Elizabeti, zvanoj Sisi. U stvarnom životu se malo kad osećala kao carica, mnogo češće kao Pepeljuga. Majku Magdu i oca Volfa Albaha-Retija, zvezde bečkog glumišta i istaknute članove nacističke stranke, kao mala više je viđala u žurnalima nego uživo. Odrastala je uz dedu i baku u gradiću Berhtesgadenu u Bavarskim Alpima, u kući iz koje se kao na dlanu videla Hitlerova planinska rezidencija Berghof. Nacistički vođa je tu često ugošćivao drage prijatelje, među njima i Romine roditelje, a za to vreme ona se igrala s decom Martina Bormana, Hitlerovog ličnog sekretara. Kasnije su joj te uspomene iz ranog detinjstva postale noćna mora. Iako nije imala konkretnih dokaza, bila je uverena da je njena majka spavala s arhizločincem Hitlerom, i to ju je progonilo do kraja života.

Ostatak teksta pročitajte u novom broju magazina “Gloria” koji je u prodaji od 1. oktobra!

Maja Gašić

Autor