Karl Lagerfeld: Chanelov modni kajzer

Autor:

11.01.2019 18:30

Foto:

Foto:



Nemački dizajner Karl Lagerfeld, o kojem je snimljen dokumentarac ‘7 Days Out’, i u 85. godini radi s jednakom strašću: zbog karijere se odrekao čak i seksa i porodice, a jedina mu je slabost njegova mačka Šupet - bez koje ne može da zamisli život

Legendarni dizajner Karl Lagerfeld u središtu je prve epizode nove Netflixove serije “7 Days Out” koja je počela da se emituje 21. decembra, a prikazuje po nedelju dana iz života istaknutih pojedinaca iz sveta mode, filma, sporta i istraživanja svemira. Kreativnog direktora kuće Chanel kamere su pratile dok se u januaru 2018. godine pripremao za reviju pod nazivom “Baštenska zabava”, koja je održana u pariskom Gran paleu, gde je stvorio čarobni francuski vrt s fontanom, hiljadama ruža i ljupkim stazicama kojima su šetale manekenke u njegovim nadahnutim kreacijama za proleće/leto 2018. Revija je tradicionalno završena venčanicom, nosila ju je Sudanka Adut Akek Bior, koja je izjavila da nikad nije odenula tako čudesnu haljinu.

Čudesno je reč kojom se često opisuje rad Karla Lagerfelda, modnog čarobnjaka poznatog po odevnim komadima u kojima se smela inventivnost spaja s rafiniranim referencama na umetničke epohe i istorijska razdoblja, a elegancija s besprekornom izradom. No, on je poznat i po dugovečnosti koja je retka u ubrzanom i prevrtljivom modnom svetu - na čelu je Chanela od 1983. Otada svake godine priređuje deset revija, od kojih je svaka svojevrsni spektakl isplaniran do poslednje pojedinosti, a uz to predstavlja i kolekcije za Fendi i za vlastitu marku Karl Lagerfeld Collection. Ostali dizajneri se često žale da ih ubitačni tempo modnog sveta doslovno ubija, ali Lagerfeld ne posustaje premda mu je već 85 godina.

- Imam veliku sreću što mogu da radim ono što najviše volim, i to u savršenim uslovima. Ne moram ni sa kim da se svađam. Moji ugovori sa Chanelom i Fendijem su doživotni. I nisam umoran. Mrzim spore ljude. Užas - izjavio je nedavno dizajner i dodao: - Za mene je normalno da mnogo radim. Ali s druge strane, ja nisam normalan. Ja u tome uživam i ne moram da se prisiljavam ni na šta.

Ostatak teksta pročitajte u novom broju magazina “Gloria” koji je u prodaji od 7. januara!

 

 

Maja Gašić

Autor