Za neke dive godine su zaista samo broj - Sofija Loren proslavila je 86. rođendan!

Autor:

21.09.2020 17:01

Foto:

Foto:



Neke dive i pored godina jednostavno kao da nikada ne stare.

To je slučaj i sa Sofijom Loren, slavnom italijanskom glumicom koju čitav svet smatra za jednu od najvećih zvezda u istoriji filma, koja je juče napunila neverovatnih 86. godina.

Glumica je rođena u Rimu 1934. godine, a u svojoj nezaboravnoj, dugoj i veoma uspešnoj karijeri osvojila je mnoštvo nagrada među kojima su i dva Oskara i pet Zlatnih globusa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fashion History✨ (@allaboutfashionhistory) on Sep 20, 2020 at 1:01pm PDT

Sofija Vilani Šikolone, što je zapravo njeno pravo ime, glumila je u filmovima režisera svetske klase poput Čarlija Čaplina, takođe i uz druge svetski poznate glumce kao što su Keri Grant, Klark Gejbl, Marčelo Mastrojani, Marlon Brando te Ričard Barton.

Prvog Oskara glumica je osvojila 1960. godine za glavnu žensku ulogu u filmu Ćoćare, čime je postala prva glumica u istoriji koja je dobila ovu nagradu izvan engleskog govornog područja.  Sledeća nagrada Američke filmske akademija stigla je 1991. godine za celokupnu karijeru.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🎥Cinema italiano 900🇮🇹 (@theitaliancinema) on Sep 2, 2020 at 11:53am PDT

Osim toga Sofija je osvojila pet zlatnih globusa, jednog zlatnog Lava i jedan Gremi, jedno priznanje 'Coppa Volpi' na festivalu u Veneciji, 10 'Davide di Donatello'. Američki filmski institut je 1999. godine pozicionirao na 21. mesto liste najslavnijih glumica u istoriji filma.

Jedina je glumica sa liste koja je i danas živa, a mi joj želimo još puno zdravlja, ljubavi i sreće, Sofija srećan rođendan!