Budućnost je stigla: Održana prva revija održive mode

Autor:

01.12.2021 11:21

Foto:

Foto:

Iako je u svetu to odavno praksa, kod nas je ovo prva revija održive mode na kojoj su svoje kreacije predstavili Verica Rakočević, Tamara Jarić i Igor Todorović



Veliko interesovanje publike za ovu reviju pokazuje da svest o potrebi za održivom modom i te kako postoji i da je "pionirski" poduhvat naših kreatora došao u pravom momentu. Svaki model na ovoj veoma značajnoj reviji publika je ispratila gromoglasnim aplauzom, a kreatore ovacijama.

Pročitajte i Prerani odlazak superzvezde modnog sveta: Bio je vizionar

Foto: ATA Images

 

Inače, prema zvaničnim statistikama 10% štetnih gasova koji zagađuju planetu proizvodi modna industrija, te je želja organizatora bila da održiva moda počne da se primenjuje i u Srbiji.

- Koncept održive mode je odgovornost prema životnoj sredini - rekla je Verica Rakočević koja je otvorila reviju.

- Znamo da je moda jedan od velikih zagađivača prirode i kao što moramo da čuvamo naše šume, reke...tako mi, čiji je ovo posao, krećemo da apelujemo da konačno dođe vreme kada nećemo, zato što smo nezadovoljni, nesrećni, kupovati haotično, brzu modu, nego ćemo se okrenuti kvalitetnim proizvodima i tako podržati da naša planeta bude dobra za sve nas - kaže Verica.

Pročitajte i Usne kao crni med - modni trend koji ne jenjava pedeset godina

Foto: ATA Images

 

Ističe da je protiv trenda i da bi trebalo da dozvolimo da se prvo vidi naša unutrašnjost, a tek onda ono što nosimo:

- Znam vrlo dobro kada se histerično kupuje, kada hoćete nešto da promenite, pa umesto da promenite unutra, menjate spolja. I ja sam bila u toj fazi, tako da ne kritikujem. Zadovoljna žena se prepoznaje po stavu, po onome što kaže i kako se ponaša. Protiv trenda sam i toga da ipspred žene juri njen izgled, vi onda nemate prostora da pogledate te oči, da vidite sadržinu. Kako Šanel je lepo rekla "jadna je ona žena ipsred koje ide haljina. Moja poruka ženama uvek je bila da se vidi ono što su, ko su, a tek onda haljina.

Sa njom se složio i Igor Todorović, naglasivši da moda treba da bude etična, estetična i odgovorna, a to se postiže time što podržavamo okolinu u kojoj živimo.

Pročitajte i Igor Todorović - Modni omaž Mileni Dravić

Foto: ATA Images

 

- Cilj je jedan jedini, moda treba da bude etična, estetična i odgovorna, a to se postiže time što podržavamo okolinu u kojoj živimo. Time brinemo i o onima koji će doći posle nas, a moda iznova i iznova pronađe inspriaciju u onome što je bilo pre nas. Moda je često korene tražila u onome što je već rekla, to je cikličan krug - zaključuje Todorović.

Pročitajte i Festival u Kanu - poslastica za modne sladokusce!

Cilj organizatora ove revije, bio je, pored toga da upozna javnost i dizajnere sa pojmom održive mode, da ih uz pomoć primera prikazanih kreacija, inspiriše da ovaj koncept podrže, odnosno počnu da primenjuju u svojoj praksi.

Na kraju revije, dizajneri su dali svoje viđenje održive mode i objasnili kako su je primenili u svojim kolekcijama, te rasvetlili njene brojne mogućnosti i aspekte.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading