Paris Fashion Week: Nikad zabavnija visoka moda (foto)

Autor: Maja Gašić

23.10.2017 17:30

Foto:

Foto:Pod ovim sloganom, nazivom nekad popularne pesme Sindi Loper, održana je revija kuće Yves Saint Laurent, a posle svega viđenog mogao bi se primeniti i na kompletan utisak koji je ostavio modni performans u francuskoj prestonici

Šta bi drugo bili večni simboli Pariza osim Ajfelove kule i francuske kape? Oba su bila i te kako prisutna tokom Nedelje mode u ovom gradu. U želji da skrene pažnju sa mučne svakodnevice ispunjene strahom od terorističkih akcija, kuća Saint Laurent (još jedan od simbola francuske prestonice) okrenula se uživanju u životu, a u tu svrhu kao idealna scenografija poslužila je upravo Ajfelova kula.

U dnu trga Trokadero, ispod najpoznatije kule na svetu, Entoni Vakarelo, kreativni direktor Yves Saint Laurenta, predstavio je kolekciju kojom je pokušao da slavnom brendu vrati senzualnost, provokativnu i moćnu energiju koja ga je krasila od samog osnivanja.

- Devojke Saint Laurenta samo žele da se zabavljaju. One nisu depresivne, hoće da uživaju - objasnio je svoju zamisao Vakarelo.

Christian Dior

Naravno, za vreme Nedelje mode u Parizu bilo je uživanja i zabave na razne načine. Na primer, na žurkama koje su obavezni prateći deo ove manifestacije. Najveselije je bilo na rođendanskom partiju kreatora Džejsona Vua, koji je proslavio 35. rođendan i deceniju karijere. Društvo su mu pravile vesele manekenke Emili Ratajkovski i Karli Klos, očevici kažu da je bilo uživanje i gledati i osetiti atmosferu koja je tamo vladala.

Elie Saab

Kao što je bilo uživanje videti na pariskim ulicama povratak simbola ovog grada - francuske kape. Nose se razne: od modela koji je proslavila ilegalka Edit u kultnoj TV seriji “Alo, alo”, pa do kožnih i vunenih beretki. Sa njima na glavi svaka žena izgleda tako francuski, i tako šik, a to su prve shvatile brojne modne blogerke koje su se sjatile ovog septembra u Pariz. Skoro nijedna nije bila bez ovog “in” detalja. Čak su ih i brojne modne kuće uključile u svoje kolekcije, pa su se mogle videti na revijama Chanel, Gucci, Dior i drugim.

KRISTALNA PEĆINA

Chanel

Tradicionalno, vrhunac modnih performansa u Parizu rezervisan je za Chanel. Ni ovog puta Karl Lagerfeld, glavni dizajner ove kuće, nije izneverio očekivanja. Čuveni Gran pale pretvorio je u nacionalni park prepun grebena niz koje su se slivali vodopadi, i sa lagunama, a ako neko misli da je u tom prirodnom okruženju nedostajao samo vetar - vara se. Jak severac, koji su proizvodili moćni ventilatori, skidao je manekenkama šešire s glava. Reviju Chanel je otvorila Kaja Gerber, kćerka Sindi Kraford i nova Lagerfeldova muza, a zatvorila - na sveopšte iznenađenje - Zdenka Kovačiček! Sigurno ima onih koji se sećaju ove zagrebačke pevačice koja se pojavljivala na festivalima u Opatiji sedamdesetih i osamdesetih. Njena pesma “Elektra”, koju je snimila 1978, zatvorila je ovu spektakularnu reviju.

Saint Laurent, model Kaja Gerber

Ništa manje spektakularno nije bilo ni u Rodenovom muzeju, gde je Dior predstavio svoje kreacije za proleće i leto 2018. Marija Gracija Kjuri ne samo da je kreirala modele nego je osmislila i scenografiju: kristalnu pećinu. Njenu zamisao u delo je pretvaralo 80 radnika koji su punih 20 dana oblagali zidove muzeja staklom. Na kraju je izbrojano da je upotrebljeno 80.000 staklenih panela da bi se dočarao utisak kristalne pećine. A posle revije posetioci nisu previše pričali o staklu kojim su bili okruženi, nego o najobičnijim - farmerkama. Dior je prvi put prikazao džins, i to je naišlo na različite komentare.

Paco Rabanne

BRIGA ZA VODU

Veselo je bilo i na reviji “pank bake” Vivijen Vestvud. Ova dama od 76 godina dospela je u centar pažnje pariskih novinara manje zbog svojih modela a više zbog konferencije za štampu koju je održala. Tamo je otkrila tajnu svog mladolikog izgleda:

Vivienne Westwood

- Retko se kupam. A moj suprug Andreas Krontaler to čini još ređe. Ja jednom nedeljno, on jednom mesečno.

Vivijen je poznata kao veliki borac protiv iracionalnog trošenja vode, a ranije je priznala da baš ne uživa kad se kupa u istoj vodi u kojoj se već prao njen suprug. Inače, “prljavi” Krontaler je austrijski dizajner, i navodno je bio inspiracija Saši Baronu Koenu za lik Bruna u istoimenom filmu (Bruno je u Koenovom viđenju austrijski novinar koji je dobio otkaz pošto je napravio skandal na Milanskoj nedelji mode).

Valentino

Ali, vratimo se modi i onom što je krajem septembra i prvih dana oktobra viđeno u Parizu. Čini se da je najdalje otišao Pjerpaolo Pičoli, kreativni direktor modne kuće Valentino. Otišao je direktno na - Mesec. Kaže da ga je inspirisao let Apola na Mesec, kao i fotografije Zemlje koje su tamo napravljene. Našao je i kopču za tu svoju inspiraciju:

- Želeo sam da kolekcija predstavlja nešto od glamura osamdesetih, to je ono što je gospodin Valentino radio sjajno u svoje vreme - dodao je Pičoli.

Comme Des Garcons

SUPERMODELI

U poređenju sa letom na Mesec, dizajnerski tim japanske kuće Issey Miyake deluje poput pravih amatera. Oni su otišli tu blizu, do Islanda, gde su bili svedoci nekih čudnih prirodnih pojava. “Kao kada se kiša vrati na nebo i ponovo padne na zemlju, sadašnjost je na isti način deo prošlosti” - pisalo je na pozivnicama za reviju ovog brenda.

Balmain

Bez sumnje, najviše emocija prosuto je u Operi Garnije, u centru Pariza, gde su prikazani modeli kuće Balmain koje je kreirao Olivije Rusten. Pre revije izašao je pred publiku i ujeo je za srce svojom pričom:

- Ja sam usvojeni dečak, a u ovoj operi sam prvi put video balet koji me je impresionirao, i tada sam odlučio da to bude cilj mog života. Nikad nisam ni sanjao da ću sa 32 godine imati priliku da pokažem ovde svoju kolekciju. Obraćam se sada samom sebi: Znao si da tvoj put neće uvek biti lak. Čekaće te pogrešni koraci, greške i žaljenja. Ali seti se šta si sanjao pre dve decenije... I ja i dalje sanjam o istoj stvari.

Alexander McQueen

Potom je dirnuta publika videla sjajnu reviju nazvanu “Nova era”. Olivije Rusten kao da je nastavio tamo gde je Donatela Versače stala desetak dana ranije na Nedelji mode u Milanu. Ona je tamo započela priču o supermodelima, a Balmain je tome dodao svoju postavku koju su činile Natalija Vodjanova, Nataša Poli, Karolina Kurkova i Kasija Strus, slavne manekenke iz devedesetih.

Jelenin povratak

Issey Miyake, model Jelena Ivanović

Posle punih 15 godina pistom na Pariskoj nedelji mode ponovo je prošetala naša manekenka Jelena Ivanović. Ona je pre deceniju i po prestala da se bavi modelingom, udala se za glumca Branislava Tomaševića i rodila tri sina. Jelena je sada nosila modele kuće Issey Miyake, a njen suprug je tim povodom na društvenim mrežama ostavio komentar:

 - Godine, šta je to? Supermodel, moja žena.

Maja Gašić

Autor