Paris Fashion Week: Lagerfeldova magična šuma

Autor:

25.03.2018 22:00

Foto:

Foto:



Dizajneri čuvenih kuća poput Chanela, Diora i Ives Saint Laurenta inspiraciju za sezonu jesen/zima 2018/19 pronašli su u značajnim istorijskim događajima pa se u njihovim kolekcijama skladno dopunjuju studentska pobuna '68. i motivi ruskog sela prilagođeni XXI veku

Poslednjih godina svi nekako čekaju poslednji, ili pretposlednji dan Pariske nedelje mode, da vide šta je novo spremio Chanel.

Valentino

Tako je bilo i ovog puta, brojne revije modnih kuća u punoj snazi (Dior, Alexander McQueen, Louis Vuitton...), posrnulih nekadašnjih velikana (Miu Miu, Paco Rabanne, YSL, Nina Ricci...) i Japanaca koji neumoljivo dolaze, sve je to bilo više-manje zanimljivo, ali na Šanzelizeu je lebdelo jedno pitanje: šta je novo smislio Karl Lagerfeld za Chanel?


Nemački dizajner ima 84 godine, i seća se kako je u rodnom Hamburgu davne 1961. slušao hit Šarla Aznavura “Il faut savoir” (Uvelo lišće). Proganjala ga je ta pesma, pa je žrtvovao ovu parisku modnu nedelju da bi joj odao posvetu. Naredio je da se Gran pale napuni uvelim lišćem, negde su scenografi pronašli tone požutelih listova i uneli ih u dvoranu u kojoj Chanel tradicionalno prikazuje svoje modele. Montirano je i desetak stabala drveća, publika je sedela na klupama kao u jesenjem parku a manekenke su šetale nabadajući po lišću koje je šuštalo.

Chanel

Chanelova kolekcija za sledeću jesen i zimu dočekana je aplauzima. U prvom redu pljeskale su neizostavna Ana Vintur, zatim Vanesa Paradi, Kira Najtli, Lili Alen, Karla Bruni, Lara Stoun i brojne druge poznate face. “Jesen je uvek bila moja omiljena sezona”, priznao je nemački dizajner, dodajući da u njegovom rodnom Hamburgu ima mnogo zelenila, ali da se ono ne može porediti sa francuskim šumama. Toliko o botanici.

REVOLUCIJA

Stela Makartni

Stela Makartni, kćerka slavnog Bitlsa, poznata je kao veganka, a sad je svoje polje interesovanja proširila i na zaštitu životinja. I dok su se njene kolege-dizajneri takmičili ko će na svoje kreacije staviti bogatije i toplije krzno, Stela je odlučila da bude “fur-free”. Umesto krzna, predstavila je tople štrikane ogrtače, a vredi zabeležiti da je prvi put imala i muške modele.

Christian Dior

Na Diorovoj reviji najviše pažnje izazvale su uši slavne manekenke Kare Delevinj. Ona je u ušne školjke stavila specijalne umetke koji su joj davali izgled i teksturu reptila. Karinim novim ušima izbliza su se divile Vini Harlou, Bjanka Džeger, Olivija Palermo i Loti Mos, sve društvo iz prvog reda pored piste.

Alexander McQueen

Diorova kreativna direktorka Marija Gracija Kjuri posvetila je svoju kolekciju studentskim demonstracijama 1968, pa su manekenke nosile pulovere sa porukom “NON!”, kao i simbolima mira. Marija je ostala dosledna revoluciji otprilike do polovine revije, kad je pokazala i svoje drugo lice - italijansko i romantično.

Yves Saint Laurent

Njen kolega Antoni Vakarelo, Italijan rođen u Belgiji, takođe se zagledao u daleku prošlost radeći kolekciju za kuću Yves Saint Laurent. U 1976. pronašao je modele YSL koji su tada bili predstavljeni pod nazivom “Ruski seljak”. To ga je inspirisalo da za jesen i zimu 2018-19. kreira čizme s krznenim detaljima, kožne šortseve, šljokičaste sakoe i asimetrične čipkane bluze. Vakarelo je ostao dužan odgovor na pitanje kakve to veze ima sa ruskim seljacima.

Elie Saab

 

Maja Gašić

Autor