Nekada tabu tema, a danas ističu otmenost, snagu i seksepil: Zlatno doba sakoa i pantalona u kompletu! (foto)

Autor:

10.11.2020 15:20

Foto:

Foto:



Došlo je zlatno doba za sakoe i pantalone u kompletu, koji nikad bolje nisu izgledali - dok su ih nekad žene nosile da bi rušile tabue i rugale se konzervativnom društvu, danas ih oblače kako bi istakle otmenost, snagu i seksepil.

Da li ste se ikada obreli na zabavi koja je zahtevala elegantni dres kod, a kraj vas je, među armijom devojaka u toaletama sa šljokicama i štrasom, prošla elegantna dama u odelu? Sigurno ste pomislili kako u moru “malih crnih haljina” izgleda moćno, samozadovoljno, otmeno.
Ima nešto u tome kad žena “ogrne” muško ruho, što je među prvima uočila Sara Bernar koja je 1870. odenula “dečačku odeću” i prkoseći pravilima po kojima žena mora da nosi suknju, a muškarac pantalone, igrala sa konzervativnom javnošću.,

Photo by Hulton Archive/Getty Images

Isto je tridesetih godina dvadesetog veka imala na umu i Marlen Ditrih kada se slikala u elegantnom smokingu, sa cilindrom na glavi i cigaretom u ruci, kao i Koko Šanel koja je, želeći da oslobodi ženu korseta i rodnih uloga, oblačila muške košulje i pantalone. Elenor Ruzvelt je prva dama koja se slikala u muškim pantalonama 1933, a po odeći muških krojeva ostala je upamćena glumica Ketrin Hepbern.

Photo by Daniel Zuchnik/Getty Images, Photo by Edward Berthelot/Getty Images

Muška odela su tek 1968. postala damska, kada im je dizajner Iv Sen Loran suzio nogavice i prilagodio ih ženskoj građi, a danas ih u svojim kolekcijama ima gotovo svaki kreator. Različitih oblika, dezena i boja, ona su postala česta ne samo među moćnim poslovnim ženama i glumicama na crvenom tepihu već i na ulici, a uklopljena uz salonke sa visokom štiklom i jarkocrveni karmin, simbol su odlučne žene koja se ne boji da krši pravila.

Pročitajte i: Veličanstvena Monika Beluči ponovo blista, a njena ćerka privukla je posebnu pažnju! (foto) 

Photo by Edward Berthelot/Getty Images, Photo by Racil