U inat pandemiji: Onlajn revija u okviru Nedelje mode u Beogradu!

Autor:

30.10.2020 16:15

Foto:

Foto:



Srpske kreatorke Daniela Glišić, Budisava Keković i Jasmina Vujović otkrivaju kako su pripremale nove kolekcije koje će biti prezentovane javnosti na onlajn revijama u okviru Nedelje mode u Beogradu.

Beogradske kreatorke Jasmina Vujović, Daniela Glišić i Budisava Keković predstaviće nove kolekcije na ovosezonskom, 47. Perwoll Belgrade Fashion Weeku, koji se održava od 30. oktobra do 7. novembra. Biće to prva digitalna modna manifestacija u regionu, na kojoj će se, osim dve revije koje će biti organizovane uživo, kolekcije prikazivati putem onlajn platforme. Dizajnerima se ovaj novi, inovativni način čini prilično zanimljivim, tim pre što su i svetski modni kreatori i kuće na upravo završenim nedeljama mode u svetu svoj rad publici prezentovali mahom preko interneta.

Budislava Keković iz Belgrade Design Districta ističe da je za modu najvažnije da se prenese informacija, a da li će to biti uživo ili u kućnoj varijanti, manje je bitno.

- I publika i influenseri mogu, svako od svoje kuće, da prate iz prvog reda revije. Možda to uopšte nije loša ideja, da se i ubuduće predstavljanje novih kolekcija organizuje na taj način. Naravno, korona nam je svima poremetila planove, ali mi je dosta kukanja. Odlučila sam da za ovu Nedelju mode u Beogradu pripremim novu kolekciju venčanica, iako su i svadbe i okupljanja zabranjeni. To je u potpunoj suprotnosti sa stvarnošću, jer je korona sve zaustavila u mestu, ali zaista se nadam da će neke žene u mojim venčanicama uspeti da se udaju i provedu. Nas nekolicina kreatora se, kad smo zatvorili radnje i radionice, okrenula humanitarnom radu, napravili smo i poklonili zdravstvenim radnicima širom Srbije više od dvadeset hiljada zaštitnih maski.

Spoj jake i nežne žene!

Jasmina Vujović se nadovezuje da im je, kad je sve ostalo zamrlo, proizvodnja zaštitnih maski veoma značila, pre svega zbog psihičkog zdravlja.

- Bile smo potpuno nemoćne da bilo šta promenimo, te su se maske činile kao jedino rešenje. A kad smo zatvorile radnje i radionice, organizovale smo kupovinu odeće preko interneta. Žene su se u vreme vanrednog stanja na taj način duhovno hranile, a zanimljivo je da su se prvo prodali gornji odevni predmeti, košulje i bluze, jer su uglavnom svi radili od kuće. U video-pozivima i sastancima preko zooma videle bi se samo dopola, dok su dole mogle da nose i trenerke ili pidžame.

Na Nedelji mode Jasmina će prikazati kreacije koje simbolizuju spoj borbenosti i ženstvenosti.

- Kolekcija predstavlja borbu između jake i nežne strane žene i ističe njenu snagu. Žene su pokazale da su u današnje vreme nepobedive. Svaka ima unutrašnju snagu koje nije ni svesna, i osetila sam potrebu da kroz svoje modele pokažem tu energiju. Ovo vreme nas je vratilo sto koraka unazad, ali ne odustajemo, sad smo opet na nekom novom početku, a kako će to publika prihvatiti, videćemo. Jer ovo su novi svet i nove okolnosti.

Pročitajte i: Korona im ne može ništa: Nedelja mode u Milanu slavi život, boje, sunce i ljubav! (foto) 

Dizajnerka Daniela Glišić učestvovaće na humanitarnoj modnoj reviji u okviru projekta “Jači od straha” koji se organizuje u saradnji sa Udruženjem žena obolelih od raka dojke. Da bi se prenele izuzetno važne poruke ohrabrenja obolelima, modele će nositi poznate ličnosti, Mirjana Karanović, Sara Jovanović, Lena Bogdanović, Duška Jovanić, Jelena Gavrilović. U Danijelinoj kreaciji biće glumica Marija Bergam, s kojom veoma uspešno sarađuje već dve godine.

- Bilo bi neprimereno da se ne odazovem takvoj akciji. Ideja je da revija bude objedinjena koloristički, ali ne i formom. Boja je nude, a modeli treba da budu transparentni. Učestvovala sam i prošli put kad je u fokusu bila borba protiv side.

Pročitajte i: Milanska nedelja mode: Revija Dolce&Gabbana u znaku Monike Beluči (foto/video)