Baštovanstvo

Biljke idealne za vrele terase: Odlično podnose visoke temperature, a izgledaju fenomenalno

Autor:

11.04.2024 14:17

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Biljke koje podnose vrućinu, ove tri morate imati na terasi



Ako imate balkon okrenut na sunčanu stranu, onda definitivno treba da nabavite ove tri biljke koje podnose vrućinu.

Ukrasite balkon ili terasu sa najotpornije tri biljke koje savršeno podnose vrele dane i sunce tokom čitavog dana. Evo o kojim biljkama je reč:

Pexels

 

Dipladenija

Poznata je puzavica sa Mediterana koja voli žarko, toplo leto i dolazi u tri boje: crvenoj, roze i beloj. Može da naraste i do 3 metra pa je vlasnici često uvijaju u krug pomoću oslonca.

Dipladenija počinje sa cvetanjem u maju, kada i počinju letnje temperature. Glavno cvetanje je u toku vrelih letnjih meseci, pa ako imate veoma osunčane delove bašte ili vrele terase, evo rešenja koje će vas oduševiti.

Dipladeniju je najbolje saditi u tresetnim supstratima, ali svakako je dobra svaka zemlja koja ima dobru propusnu moć. Nikako ne voli preterano zadržavanje vode oko korena.

Zalivanje odstajalom vodom je topla preporuka svakog baštovana. Vodu možete da prokuvate da biste je oslobodili hlora ili je možete, ako imate uslova, držati u velikim otvorenim sudovima. Ako vodu čuvate u plastičnim flašama, to ne znači da je odstajala u smislu da je hlor ispario.

Prokuvajte je, prohladite, pa onda sipajte u flaše.

Pročitajte Mali savet pravih cvećara - U saksijsko cveće ovo nikada ne stavljajte, zato vam redovno vene

Dihondra

Ako želite zelenilo na terasi, nabavite dihondru. To je puzavica koja raste preko 2 metra i savršena je za terasu sa koje se spusta kao brada.

Kod nje su zeleni i srebrni listovi dominantni, a cvetove bukvalno i nema. Odlično se slaže sa begonijama i kadifama i sa njima formira šarene žardinjere. Obožava sunce i ne pada joj teško visoka temperatura i vrelo sunce.

Pexels

 

Ne preterujte sa zalivanjem. Dihondra će biti zdrava i otporna biljka ukoliko je između dva zalivanja ostavite da jedan dan bude suva. Obavezno je zalivajte odstajalom vodom jer je osetljiva na hladnu hlorisanu vodu.

Bogumila

Bugenvilija ili bogumila je predivna mediteranska biljka koja na toplim područjima prekriva čak čitave zidove kuća ili terase.

U vreme cvetanja zahteva barem 5 sati direktne sunčeve svetlosti. Ako je držite u zatvorenom prostoru, najbolje će joj odgovarati popodnevno sunce i južna strana.

Pročitajte Nije nimalo naivno - Šta poručujete ako nekome poklonite orhideju za 8. mart?

Bugenvilija je jako jednostavna i zahvalna biljka kada joj se pruži dosta svetlosti. Nije zahtevna po pitanju đubrenja, ali neki preporučuju đubrenje barem jednom mesečno.

Bugenviliju je najbolje đubriti kombinovanim kompostom odmah u proleće kada se premešta na otvoreno.

Pexels

 

 

Komentari. (0)

Loading