Saveti

Kako da cveće koje si dobila za Dan zaljubljenih dugo traje?

Autor:

15.02.2023 15:41

Foto: Photo by Наталья Маркина from Pexels

Foto: Photo by Наталья Маркина from Pexels

Dan zaljubljenih je prošao, a u vašem domu prelepo miriše buket ruža, lala ili nekog drugog cveća, nemojte dozvoliti da brzo propadne, već mu, pomoću ovih sjajnih saveta, produžite vek trajanja



Za Dan zaljubljenih poklonjeno je mnogo cveća, a kako da ono traje što duže saznali smo od Jovane Popović @jowana_jo @studio.art.garden, koja je diplomirala šumarstvo, a godinama se bavi cvetnom dekoracijom.

Postoji li nešto što sve cveće voli ili ne voli?

- Svi vole da što pre budu stavljeni u čistu vazu u kojoj voda nije prehladna. Nemoj je uzimati direktno iz česme, već je pusti da malo odstoji, kako bi izgubila deo hlora ili, bar, da dođe do sobne temperature. Važno je da svaki cvet, prethodno, podrežeš bar za 1-2 cm, kako bi mogao da upija vodu.

Pročitajte Pet znakova koji će sresti ljubav na Dan zaljubljenih

Photo by Ylanite Koppens from Pexels

 

Šta ruže (ne) vole?

- Vole mnogo vode, pa zato dve trećine drške treba da bude u njoj. Njima ne prija toplina, ali budući da zbog njih ne možemo da isključimo grejanje, možemo bar da ih noću iznesemo na terasu.

Već nekoliko godina su vrlo aktuelni „flower box-ovi“.  Da li je dobro “pofajtati” takvo cveće da bi nam duže trajalo ili treba raditi nešto drugo?

- Verujem da deo popularnosti duguju činjenici da su muškarcima vrlo praktični za poklanjanje, jer ne moraju da razmišljaju da li će im buket uvenuti. Sadrže cvećarski sunđer, u koji su cvetovi ubodeni, ali posle par dana možete da im dodate malo vode. Najbolje je da razmakneš cveće i pažljivo dospeš vodu, a možeš i da izvučeš jedan c vet, sipaš vodu i onda vratiš cvet na mesto. Ako su u „boxu“ ruže NIKAKO ih nemoj „fajtati“. Prvo, do ruža neće stići dovoljna količina vode, a latice, kojke će se napuniti vodom, počeće da trule. Kontakt sa vodom najviše ne vole bele ruže, na kojima se – na laticama, na mastima na kojima se zadržala kapljica – pojavljuju žute pege.

Pročitajte Buđ i vlaga u kupatilu? Ovih 6 biljaka to će sprečiti

Photo by Secret Garden from Pexels

 

Svi smo čuli „starinske savete“ poput - stavi aspirin ili šećer u vodu, u kojoj je cveće. Ima li to smisla?

- I aspirin i šećer imaju neka hemijska svojstva, koja danas poseduju prihrane za cveće koje možete kupiti u marketima ili cvećarama. Nećete pogrešiti ako u vazu stavite malo preparata za cvetnice -  „cvetal“, „plantellal“, „blumi“... Danas čak i u marketima možete naći preparate, koji su ciljano pravljeni za rezano cveće.

  • Lale ćemo obradovati svakodnevnim dosipanjem sveže vode, s kojom stiže nova doza kiseonika. Biće još srećnije ako im zamenimo vodu.
  • Melirani karanfili tj. oni u dve ili tri boje su oličenje kromnosti. Dovoljno ih je podrezati svaka dva-tri dana i promeniti im vodu.
  • Nikada nemojte rezano cveće držati blizu voća, jer će vrlo brzo početi da truli.

Photo by Valeria Boltneva from Pexels

 

 

Komentari. (0)

Loading