Savet

Mali savet pravih cvećara: U saksijsko cveće ovo nikada ne stavljajte, zato vam redovno vene

Autor:

25.03.2024 18:30

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Saksijsko cveće zahteva posebnu negu, ovo mu nikada ne dodajteProleće je stiglo i više nema izgovora za lenjost i nesređenu baštu ili terasu.

Vreme je da saksijsko cveće, koje je prezimilo u stanu, iznesete na sunce i date mu malo dohrane. 

Photo by Nick Cardoso on Unsplash

 

Ali, ukoliko živite u kući i redovno vašem saksijskom cveću dodajete zemlju iz bašte, pravite veliku grešku. 

Po rečima stručnjaka sa Univerziteta u Nju Hempširu, stvari označene kao "vrtno tlo" u baštenskim centrima i drugim prodavnicama obično su namenjene za upotrebu u zemlji, a ne u saksijama. 

Pored minerala i organskih materija, baštensko zemljište koje nije pasterizovano može sadržati i korove, insekte i bolesti. 

Pročitajte Nije nimalo naivno - Šta poručujete ako nekome poklonite orhideju za 8. mart?

Kada se ova kombinacija koristi u saksijama, tlo može brzo da postane natopljeno vodom i zbijeno, ostavljajući ograničen prostor za vazduh oko korena, što može da uspori rast ili izazove trulež korena. 

Umesto baštenske zemlje, koristite mešavinu zemlje za saksije, jer su lagane i dizajnirane da ostave dovoljno vazdušnog prostora oko korena. 

Možete naići na mešavine tla za saksije koje sadrže gnojivo sa sporim oslobađanjem ili tretmane koji zadržavaju vlagu kao što su "hidrogelovi" ili "kristali za skladištenje vode". Oni obično nisu neophodni da bi vaša biljka u saksiji napredovala, ali mogu biti od pomoći, zavisno od potreba vaše biljke, piše "Najžena". 

Osim što ćete pronaći onu koja je lagana, svakako odaberite mešavinu tla za saksije koja je takođe pahuljasta i suva.

I dok je malo komposta u redu, izbegavajte mešavine koje su teške za kompost. Kada ste u nedoumici, odlučite se za mešavinu tla za saksije opšte namene ili napravite svoju.

Photo by A T on Unsplash

 

 

Komentari. (0)

Loading