Farbanje jaja

Brza i savršena tehnika za bojenje uskršnjih jaja, neće biti lepšeg

Autor:

13.04.2024 14:45

Foto: Photo by Evgenija Visocina Unsplash

Foto: Photo by Evgenija Visocina Unsplash

Farbanje jaja, ovo su tehnike koje daju najbolje rezultate



Farbanje jaja za Uskrs jedan je od najpoznatijih običaja koji se vezuju za veliki hrišćanski praznik. Veliki petak rezervisan je za farbanje jaja, a na dan Uskrsa ukućani se njima kucaju.

Najbolje tehnike pomoću kojih će na vašoj trpezi biti najlepša jaja pročitajte u nastavku.

Photo by Photo by Annie Spratt on Unsplash

 

Farbanje jaja folijom

Za ovu tehniku trebaće vam jaja, aluminijumska folija, boja i sirće.

Prvo jaja izbelite u ključaloj vodi sa sirćetom. Onda lagano zgužvajte alu-foliju, pa je potom ispravite i u nju uvijte kuvana jaja.

Pročitajte Ništa bez unuke - Cakana sa porodicom ovako provodi Veliki petak (foto)

Boju sipajte u činiju, stavite dve kašike sirćeta i dodajte vodu. Dobro promešajte.

Stavljajte jaja u tečnost i ostavite ih da stoje 30 minuta. Na kraju izvadite jaja, razvijte foliju i dobićete predivna mermerna jaja koja će oduševiti sve ukućane.

Farbanje jaja krep papirom

Za ovu tehniku su vam potrebni krep papir, sirće, kuvana jaja, bojice, vruća voda.

U posude stavite nekoliko pocepanih traka krep papira (što više dodate, to su boje jače). Potražite krep papir koji pušta boju kada je mokar.

Dodajte jednu kašiku sirćeta. Sipajte malo vrele vode i ostavite da odstoji. Što duže bude stajalo, boje će biti tamnije.

Uronite jaja u posude za boje i ostavite nekoliko minuta. Što ih duže ostavite unutra, to će boja biti jača.

Na kraju jaja ostavite da se osuše.

Farbanje jaja u lukovini

Za farbanje jaja u lukovini trebaće vam 2,5 litra vode, ljuske od 10 velikih glavica luka, 200 ml vinskog sirćeta, 2 kašike soli, 10 jaja, ulje, papirni ubrusi, travke, najlonke.

Ubacite ljuske luka u posudu za kuvanje srednje veličine. U šerpu sipajte vodu i 200 ml sirćeta. Dodajte so i pustite da proključa. Smanjite vatru na srednju jačinu i kuvajte oko 40 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite 10-15 minuta da se malo ohladi.

Jaja dobro operite i osušite kuhinjskom krpom. Blago ih nauljite i na njih po želji nalepite travčice, recimo detelinu. Pažljivo jaje ubacite u najlon čarapu i sa obe strane privežite koncem. Nastavite tako sa svakim jajetom.

Pročitajte Ne može da ne uspe - Farbanje jaja pirinčem, efekat prelep (video)

Pažljivo stavljajte jedno po jedno jaje u lukovinu i kuvajte na srednjoj vatri oko 30 minuta.

Uklonite sa vatre i ostavite jaja da odstoje u loncu najmanje pola sata. Prebacite ih onda na tanjir i ostavite da se osuše, a na kraju ih premažite uljem da se lepo sijaju.

Farbanje jaja u vinu

Sve što vam treba za ovu tehniku, osim jaja, jeste vino.

U šerpu stavite flašu crnog vina i pustite da proključa. Onda u vino pažljivo spusajte jaja. Ostavite da se kuvaju oko osam minuta ako više volite meka ili 15 minuta za tvrdo kuvana jaja.

Kada uklonite šerpu sa vatre, ostavite jaja da odstoje u crvenom vinu do šest sati. U zavisnosti od pigmenta u vinu, jaja će verovatno biti od plavičastoljubičaste do sasvim tamne boje. Kada izvadite jaja iz vina, primetićete da imaju male kristale na sebi koji će im dati dodatni sjaj.

Farbanje jaja prirodnim bojama

Jedna od prirodnih tehnika farbanja jaja je ona s čajem od hibiskusa.

U dva litra vode skuvajte tri šolje cvetića hibiskusa. Ubacite jaja direktno u ključalu vodu.

Kuvajte ih 15 minuta, a zatim izvadite iz vode da se ohlade.
Isprva će jaja biti rozikasta, ali kako se budu sušila dobiće prelepu ljubičastu i teget boju.

Po želji ih premažite uljem.

Farbanje jaja voskom

Prelepa uskršnja jaja dobićete i ako ih ofarbate uz pomoć voska.

Za ovu metodu trebaće vam, osim jaja, lukovina i vosak. Najbolje bi bilo da imate domaća jaja, koja su svetlija, a ne ona tamnija jer se u tom slučaju boja neće lepo primiti.

Photo by Natallia Leanovich on Unsplash

 

Ali i ako imate tamnija jaja, možete da ih izbelite. Biće dovoljno da ih prokuvate u vodi sa alkoholnim sirćetom. Samo pazite da tokom kuvanja skidate tamnu penu koja se nakuplja na površini. Na kraju jaja pod mlazom vode obrišite sunđerčićem.

Što se voska tiče, biće vam dovoljan manji komad, ali sve zavisi od toga koliko jaja imate i koliko je vode od lukovine u šerpi.

Pročitajte Trik Lokice Stefanović koji je nasledila od majke - Dodajte ovo dok kuvate uskršnja jaja i imaće vatrenocrvenu boju

Vodu s lukovinom stavite na vatru i pustite da se krčka oko pola sata, sat. Najbolje je ako ste lukovinu potopili u vodu par dana pre farbanja da se boja lepo otpusti.

Potom lukovinu skinite s vatre i izvadite ljuske luka iz tečnosti. Treba da vam ostane samo lepa tamnobraon tečnost.

Tu obojenu vodu vratite na vatru i pred ključanje ubacite vosak. Njega je najbolje prethodno naseckati i tako usitnjenog ga ubaciti.

Photo by Kaja Reichardt on Unsplash

 

Kako se bude topio, on će početi da ostavlja trag po površini vode. To je znak da u vodu treba da počnete da spuštate jaja.

Jaja držite na vatri dok se tiho krčkaju oko pola sata.

Onda šerpu sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Na kraju jaja pažljivo izvadite, prebrišite krpom ili ubrusom i nauljite. Tamo gde se hvatao vosak ona će biti svetlija, a na drugim mestima tamnija. I sva će biti različita, prava mala umetničlka dela, piše zadvoljna.rs.

Komentari. (0)

Loading