Lokica Stefanović

Trik Lokice Stefanović koji je nasledila od majke: Dodajte ovo dok kuvate uskršnja jaja i imaće vatreno crvenu boju

Autor:

14.04.2023 12:30

Foto: ATA Images

Foto: ATA Images

Balerina i džez igračica Lokica Stefanović s nostalgijom se seća torte koju joj je za praznik pravila mama Grozdana



Za poznatu balerinu i džez igračicu Lokicu Stefanović (77) Uskrs je oduvek bio mnogo lep, porodični praznik, kome se radovala nekoliko nedelja unapred.

- Najviše bi me obradovala omiljena torta koju je mama Grozdana uvek pravila za taj najveći hrišćanski praznik, a zajedno smo se igrale i farbale jaja. Uskrs mi je bio posebno zanimljiv pošto smo u farbanju mogli da puštamo mašti na volju.

Pročitajte Lokica Stefanović - Prohodala sam drugi put

ATA Images

 

Mama je uvek posebno bojila jaja kojima bismo se kucali, a posebno ona koja smo posle jeli. Ta koja su služila samo za kucanje izgledala su kao da lakirana i imala su visoki sjaj, što mi se baš dopadalo.

Međutim, ona koja smo posle jeli po čitavu noć su se kuvala na tihoj vatri, u lukovini, ulju, sa dosta zrna bibera, pa su po ukusu bila kompletan obrok. I belance im je bilo drap, zbog lukovine, a ne belo. Osim u lukovini, mama je farbala jaja i u pravom varzilu, od koga se dobijala divna crvena boja.

Sećam se, kad sam odlazila u Patrijaršiju, kod patrijarha Germana, da su tamo uvek imali divna crvena jaja, a mislim da je ta boja mogla da se dobije samo varzilom - ubeđeno je pričala Lokica za magazin Gloria.

Pročitajte Ofarbajte jaja uz pomoć alu folije - Tehnika jednostavna, rezultat savršen

Photo by cottonbro studio from pexels

 

Lokica danas farba jaja bojama koje nabavlja na Kaleniću. Obično napravi dvadesetak, a ona i njena kćerka Ognjena ne pojedu ni toliko, pa ostatak razdeli prijateljima.

Nažalost, mala deca joj ne dolaze tako često u goste, a uz osmeh kaže da, iako je duboko zašla u osmu deceniju, i ne liči na pravu baku, te je klinci uglavnom prepoznaju zbog televizije i pomalo je se i plaše.

ATA Images

 

 

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading