Putovanja poznatih

Razglednica iz Amerike... Ilda Šaulić oduševljena što Vašington nema oblakodere, grad obilazila pešice, čistoća bode oči

Autor:

23.04.2023 20:00

Foto: Privatni album

Foto: Privatni album

Pevačica Ilda Šaulić prestonicu Amerike obišla pešice, grad je podseća na francuske zbog širokih bulevara i obilja zelenila



Pevačica Ilda Šaulić sa suprugom Bojanom Vučkovićem uživala je u prestonici SAD, posebno joj se svidelo što Vašington nije poput drugih velikih američkih gradova prepun oblakodera i zdanja od stakla, već zbog širokih bulevara i niskih zgrada više podseća na francuske, pa je najveći deo znamenitosti obišla peške, upoznajući se sa tamošnjom istorijom

 

- Vašington, administrativnu prestonicu Sjedinjenih Američkih Država koja je ime dobila po Džordžu Vašingtonu, vrhovnom komandantu američke vojske u Američkoj revoluciji i prvom predsedniku SAD, imala sam prilike da posetim dva puta za relativno kratko vreme. Najviše mi se svidelo što on uopšte ne liči na druge velike američke gradove, nema oblakodera i zdanja od stakla i metala.

Privatni album

 

Nacrte za ovaj, prvi planski pravljen grad u Americi uradio je Pjer Šarl Lanfan, arhitekta i inženjer francuskog porekla, koji ga je projektovao u baroknom stilu, sa zgradama ne višim od nekoliko spratova i izuzetno širokim avenijama i bulevarima koje krasi obilje zelenila. Zbog toga nisam imala utisak kao da sam u Americi, više me je ambijent podsetio na francuske gradove.

Privatni album

 

Bela kuća simbol Amerike 

Poseta Beloj kući, jednoj od najpoznatijih građevina, bila je neizostavna. Zdanje od belog mermera zaista deluje impozantno i simbol je američke nacije. Nalog za gradnju rezidencije dao je osnivač zemlje Džordž Vašington, čiji se lik danas nalazi na novčanici od dvadeset dolara, ali se nikad nije u nju uselio. Prvi stanovnik Bele kuće bio je Džon Adams, drugi američki predsednik. Ona je otvorena za posetioce, koji mogu razgledati samo dva od ukupno šest spratova, uključujući sobe za neformalne prijeme kao i predsednički park i bašte koje su stvarale prve dame. Za javnost je zatvorena dva puta godišnje - za Novu godinu i Dan nezavisnosti, 4. jul, kad se održavaju prijemi.

Pročitajte Četiri godine je pokušavala- Ilda Šaulić nikad emotivnija, podelila prelepe vesti (foto)

Privatni album

 

Kako sa suprugom često odlazim u Ameriku, u kojoj je on godinama i živeo, tokom drugog boravka u Vašingtonu dobili smo poziv da prisustvujemo skupu koji je Ambasada Srbije organizovala povodom našeg Dana državnosti. Obradovalo me je kad sam videla da je ona smeštena u predivnom zdanju u neposrednoj blizini Bele kuće. Okupljanje je bilo namenjeno jačanju veza između Srbije i dijaspore u SAD. Bilo nam je veoma drago što smo bili deo te svečanosti i lepog druženja, na kome smo sreli neke ljude koje poznajemo, ali i upoznali nove. Divno iskustvo.

Putovanje Ilde Šaulić- Zeleni grad 

Ono što u Vašingtonu upada u oči jeste da je besprekorno čist, kao i da su zelene površine, kojih ima na svakom koraku, izuzetno održavane. Najpopularnije mesto je Nacionalni centar, ogroman prostor koji godišnje poseti više od 25 miliona ljudi, na više od tri hiljade događaja. Žitelji tamo često odlaze na piknike, organizuju se i razni protesti. Centralni deo zauzima spomenik Džordžu Vašingtonu, i sa 170 metara to je najviši objekat u gradu poznatom po brojnim spomen-obeležjima, između ostalih Tomasu Džefersonu, Abrahamu Linkolnu i drugim znamenitim istorijskim ličnostima.

Privatni album

 

 

U Aleksandriji, jednom od brojnih predgrađa, prvi put smo bili za Srpsku novu godinu, pošto sam tamo nastupala. Imali smo privilegiju da nas kroz to mesto, udaljeno desetak kilometara od centra, provede prijateljica mog supruga koja u njemu živi više od dvadeset godina. Bila nam je odličan domaćin i pokazala nam je neke od znamenitosti. Dopale su mi se brojne građevine i kuće od cigle sa uređenim dvorištima i vrtovima.

Shutterstock

 

 

Istorijski centar grada poznat je pod nazivom Stari grad i izuzetno je očuvan. Tu se nalaze zdanja iz XVIII i XIX veka, crkve, muzeji, restorani, antikvarnice i pozorišta. Pošto se prostire duž obale reke Potomak, možete uživati u šetnji kraj vode, ali i u krstarenjima brodovima. Ljubiteljima istorije na raspolaganju su takozvane istorijske pešačke ture, kao i vožnja kočijama. Ovaj deo Vašingtona važi i za centar noćnog života. Uprkos prilično hladnom vremenu, dosta toga smo obišli pešice, ali nažalost nisam uspela da vidim sve ono što me je zanimalo. To je ipak ostalo za neku narednu posetu.

Privatni album

 

 

______________________________________________________________________________________

Vašington trivija

Tokom Prvog svetskog rata na Beloj kući, kao i na zgradama javnih ustanova i na crkvama, uz američku, vijorila se i srpska zastava, po naredbi predsednika Vudroa Vilsona. On je u poruci koju su objavili tamošnji listovi istakao da su se ‘Srbi čvrsto i hrabro oduprli vojnim snagama zemlje deset puta veće po broju stanovnika i vojnoj moći. Iako je njihova zemlja opustošena, a domovi razoreni, duh srpskog naroda nije bio slomljen’.

 

 

 

 

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading