Kuhinja

Kupovina frižidera može biti prava noćna mora, evo kako da izaberete dobar uređaj

Autor:

18.01.2023 17:00

Foto: Photo by Alex Qian from Pexels

Foto: Photo by Alex Qian from Pexels

Kupovina bele tehnike više nije tako jednostvna kao pre, jer je ponuda ogromna, pa kupovina frižidera često bude pravi pakaoFrižider je jedan od najznačajnijih komada bele tehnike, zato – izaberite pravi. Ali, kako da izaberete dobar frižider?

Kako odrediti dimenzije frižidera?

Dimenzije su od velikog značaja, jer sa jedne strane mora da se uklopi u određen prostor, a sa druge da sadrži dovoljne zalihe hrane za porodicu. 

Standardna širina i dubina je 60 cm. Ranije ste mogli kupiti samo frižider ove veličine. Ali sada nije problem pronaći uređaje sa drugim dimenzijama. Ako u kuhinji nema dovoljno prostora, možete uzeti uski model 45-50 cm, ili onaj dupli od 80-120 cm.

Pročitajte Feng šui saveti za spavaću sobu - Ove „otrovne strele“ odmah izbacite napolje

Photo by Max Vakhtbovych from Pexels

 

Visina standardnih frižidera, po pravilu, varira od 150 do 160 cm. Ta visina se smatra pogodnom za korišćenje i od strane odraslih i od strane dece. Naravno, postoje i modeli od dva metra visine, kao i oni koji odgovaraju visini mini drižidera. Važan savet: prilikom kupovine frižidera, važno je uzeti u obzir i domenzije ulaznik, ako i kuhinjskih, vrata kako ne bi bilo iznenađenja.

Koju zapreminu frižidera izabrati?

Ovaj parametar određuje koliko zaliha proizvoda može da se skladišti u isto vreme i koliko dugo vremena. Dimenzije takođe utiču na zapreminu: što je veći frižider, to je veći kapacitet. Korisna zapremina govori o stvarnom kapacitetu. Na ovu karakteristiku utiče i veličina zamrzivača, pa je važno pravilno odrediti prioritet.

Frižideri su podeljeni po zapremini:

jednokomorni – 80-250 l;
dvokomorni – 300 l;
višekomorni – 350-700 l.

Za jednu osobu ili malu porodicu dovoljan je jednokomorni. A za veliku porodicu… pa, trebalo bi da razmislite o kupovini dvo ili trokomornog modela.

U jednokomornom frižideru nema zamrzivača, njegovu funkciju obavlja unutrašnja fioka sa niskom temperaturom. Takvi modeli su jeftini i kompaktni. Ali popularniji su dvokomorni, gde postoji odvajanje između frižidera i zamrzivača. U višekomornim postoje različiti odeljci – na primer, ormar za vino, zamrzivač, itd. Raznovrsnost takvih pregrada utiče na konačnu cenu, naravno, ona će biti veća od standardnih modela.

Photo by Mark McCammon from Pexels

 

Koji sistem hlađenja izabrati?

Rad većine modela zasniva se na kompresoru. Kompresor se uključuje i isključuje po potrebi, održavajući istu temperaturu unutar komore. Po zvuku možete pogoditi kada se kompresor uključuje i isključuje.

Takođe možete kupiti modele sa inverter kompresorom. Prednost je što radi bez pauza, smanjujući snagu kada se postigne željena temperatura. Dakle, troši manje struje i ne stvara buku.

Postoje modeli sa jednim ili dva kompresora. Jedan kompresor može da radi na frižideru i zamrzivaču. Ali stručnjaci savetuju da izaberete frižidere sa dva kompresora, oni preciznije kontrolišu temperaturu i možete odmrznuti jednu od komora, dok će druga raditi.

Savet stručnjaka: Kako odabrati energetski efikasan frižider

Frižider je uređaj koji radi 24 sata dnevno, tako da je nivo njegove potrošnje visok. Nivo energetske efikasnosti (označen latiničnim slovima) će pomoći u uštedi novca, pa treba obratiti pažnju na ovaj indikator.

A, A +, A ++ – najviši nivo energetske efikasnosti. Što je model ekonomičniji i ekološki prihvatljiviji, to će koštati skuplje. Frižideri B klase takođe zaslužuju pažnju. Da biste izračunali stvarnu uštedu, potrebno je da pogledate u listu sa podacima – potrošnja energije za godinu je naznačena u kilovatima. Shodno tome, možete izračunati trošak mesečno.

Korisne dodatne funkcije frižidera

Antibakterijski premaz – zidovi su obloženi jonima srebra, koji blokiraju reprodukciju bakterija. Ovo je marketinški trik: ako održavate čistoću, ti joni nisu potrebni.

Ugljeni filter – apsorbuje neprijatne mirise unutar komore. Neće biti potrebno ako se ne dozvoli da proizvodi počnu da se kvare, a one sa jakim mirisom stavite u hermetički zatvorene kontejnere.
Indikator otvorenih vrata je korisna funkcija koja se oglasi kada su vrata otvorena ili nisu potpuno zatvorena.

Autonomna hladnjača – ako je struja isključena, frižider ostaje hladan nekoliko sati. Korisno je ako u regionu postoje stalni nestanci struje.

Superfriz – temperatura u zamrzivaču je do -28 stepeni. Takvo zamrzavanje štedi vreme, na primer, možete brzo ohladiti vino.

Snabdevanje hladnom vodom – voda se sipa u vrata i služi ohlađena. U stvari, možete to učiniti sa vrčem.

Aparat za led – voda se sipa u ćelije ručno ili automatski. U zamrzivaču možete koristiti obične silikonske kalupe. Nemojte preplaćivati za ovu funkciju.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading