Novak i Jelena Đoković otvorili vrtić u rodnom selu Ljubivoja Ršumovića

Autor:

19.05.2021 19:30

Foto:

Foto:

Uspešnom realizacijom donatorske kampanje Sezona darivanja, Novak Đoković Fondacija uložila je 9 miliona dinara kako bi deca iz ovog malog mesta u okolini Zlatibora dobila pristup kvalitetnom ranom obrazovanjuLjubiš, opština Čajetina, 19. maj 2021. godine – Kada umesto kiše, na tmuran dan, pljušte dečiji osmesi, shvatamo da ništa što radimo za decu nikada nije uzalud. Vođeni idejom da kvalitetno rano obrazovanja može promeniti život dece na bolje, pa samim tim i zajednice, Novak Đoković Fondacija sigurnim putem korača ka ostvarenju svoje misije da svako dete u Srbiji ima pristup predškolskom obrazovanju.

Pročitajte i Porodica Đoković - Najbolji odmor je u Užicu

Getty Images

 

Selo Ljubiš je malo i lepo mesto u opštini Čajetina, 30 kilometara od Zlatibora. Rodno je mesto velikih vojskovođa, akademika, ali i našeg najdražeg dečijeg pesnika - Ljubivoja Ršumovića. Početkom ove godine, Fondacija je uspešno realizovala donatorsku kampanju Sezona darivanja tokom koje su prikupljena sredstva za izgradnju vrtića u selima Ljubiš i Vajska. Preko 1.000 fizičkih i pravnih lica iz više od 30 zemalja širom sveta svojim donacijama podržali su ovu humanu akciju. Jelena i Novak Đoković na kraju su svojim ličnim sredstvima duplirali prikupljenu sumu, podržavši time na još jedan način realizaciju cilja.

Miloš Nadaždin

 

Otvaranjem prvog vrtića u selu Ljubiš, koji je deo predškolske ustanove „Radost“ iz Čajetine, Fondacija je omogućila da deca iz ovog mesta od danas imaju priliku da steknu nova znanja i veštine u kvalitetnom okruženju i da se zajedno raduju i druže. Želeći da sa decom podele osmehe i radost, otvaranju ovog vrtića prisustvovali su osnivači Fondacije, Jelena i Novak Đoković, zajedno sa nacionalnom direktorkom Majom Kremić, predsednikom opštine Čajetina Milanom Stamatovićem, direktorka PU „Radost“ Jelena Mitrašinović Brašanac, kao i pesnikom Ljubivojem Ršumovićem.

 „Mnogo sam srećan što ovom malo mestu vraćamo sjaj u njegovom najlepšem obliku. Drago mi je što će deca uživati u čarima odrastanja i igranja u prirodi, na svojoj zemlji, među svojim drugarima. Kao dete, i sam sam puno vremena proveo na Kopaoniku i svestan sam lepote takvog detinjstva.“ rekao je Novak Đoković.

Pročitajte i Novakov šampionski gen - Spektakularan preokret Đokovića za novu pobedu!

U selu Ljubiš žive mala deca velikih potencijala. Misija Fondacije je da se svoj deci obezbedi prilika da se razvijaju od malena i time na najbolji mogući način iskoriste svoje talente. Nedostatak vrtića u Ljubišu bio je jedan od razloga što se ovo mesto do sada polako osipalo. Zbog nemogućnosti da deca preko dana budu zbrinuta, roditelji su morali da prave kompromise, pa je tako samo jedan član po porodici mogao da radi što je prirodno dovodilo do lošijeg ekonomskog stanja i uslova za život. Novak Đoković Fondacija želi da podrži decu u selima, a time i da neposredno pomogne i roditeljima kako ne bi bili prinuđeni da gravitiraju ka gradovima.

Pročitajte i Novak Đoković - Neverovatan gest za Endija Mareja

printscreen "K1"

 

Jelena Đoković ovom prilikom rekla je: „Naša želja i cilj je da do 2030. godine svako dete u Srbiji ima pristup predškolskom obrazovanju, bilo da je ono stanovnik sela ili grada. Veoma smo zahvalni donatorima i partnerima koji sa nama koračaju na ovom putu jer zajedno uvek možemo više. U ovoj priči, koja kao misiju ima dečiju dobrobit, pobeđujemo svi. Naš tim je, zajedno sa vrtićem u Ljubišu, do sada otvorio i rekonstruisao 46 ustanova širom zemlje. Ispred nas je još puno rada, ali kada se radi srcem uspeh je siguran.“

 

Vrednost ulaganja u dečije predškolsko obrazovanje na projektu izgradnje vrtića u Ljubišu prepoznali su i donatori Fondacije na čelu sa kompanijom Adora Living Solutions d.o.o i projektom 21st Century Zlatibor. Izgradnju su podržale i kompanije Baumit Serbia d.o.o, Toza Marković d.o.o. i Nopal Lux d.o.o.

Pročitajte i Misteriozna crnka koja bodri Novaka je Jelenina sestra - upoznajte Mariju Ristić!

K1 promo

 

Otvaranju novog vrtića prisustvovao je i predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović: „Dečija graja odzvanjaće od danas u novoizgrađenom vrtiću u Ljubišu i to će biti još jedan doprinos razvoju opštine Čajetina ali i dodatni motiv da mladi parovi sa decom ostanu u svom rodnom kraju, na svojoj dedovini, a, što da ne, da se i neki dugi parovi odluče da iz svojih sredina svoju budućnost vide na teritoriji Zlatibora i svih njegovih sela. Najsrećniji bih bio da iz ovog vrtića na svoj put uspeha krenu neki novi Ršumi i da tako pronose ime našeg Zlatibora. Kao i do sada, uložićemo naš maksimum i neprestano poboljšavati uslova života i u ovom, ali i u svim ostalim naseljima opštine Čajetina.“

 

Govoreći o značaju pružanja prilike deci da idu u vrtić u mestu u kome su se rodili, i kako se time podstiču mladi roditelji da ostanu da žive na selu, nacionalna direktorka Novak Đoković Fondacije, Maja Kremić rekla je: „Izuzetno je važno podržati san svakog deteta i pružiti mu priliku da odrasta sa svojim vršnjacima u matičnom okruženju. Fondacija je u rekonstrukciju i opremanje ovog vrtića, u saradnji sa opštinom Čajetina, uložila 12,5 miliona dinara, od čega je direktna donacija Fondacije iznosila 9 miliona.“ rekla je Maja Kremić.

Pročitajte i Novak Đoković odbrusio Nadalu - Ljudi ne žele da čuju određene stvari od najboljeg na svetu!

Po rečima direktorke predškolske ustanove kojoj ovaj vrtić pripada, Jeleni Mitrašinović Brašanac, sredina u kojoj se Ljubiš nalazi je zbog razuđenosti meštana jako izazovna za uspostavljanje predškolskih grupa. „Iz tog razloga se u ovaj pohod ne bismo upustili bez podrške Fondacije. Da nije bilo ovog dodatnog podsticaja, deca ne bi imala prilike za kvalitetan razvoj.“ objasnila nam je Jelena Mitrašinović Brašanac.

 

Deo postojeće osnovne škole u Ljubišu ovom prilikom je rekonstruisan i opremljen tako da bude vrtić sa svim svojim atributima. Napravljena je jedna velika vrtićka soba, garderober i toalet za decu, a kuhinja je posebno adaptirana i opremljena profesionalnom opremom kako bi za pripremu obroka, pored vrtića, mogla da je koristi i škola.

Pročitajte i Svaka im čast! Noleta, Bikovića i Sofiju Milošević povezuje jedna predivna stvar

Bez Ljubivoja Ršumovića ovaj projekat ne bi bio isti, te je zajednica Ljubiša ovaj vrtić nazvala upravo po njemu. „Ako naučimo decu da misle, imaćemo pametan narod. Ako naučimo decu da rade, imaćemo vredan narod. Ako ih naučimo da čitaju knjige, imaćemo mudar narod. Ako ih naučimo da se igraju, imaćemo kreativan narod. Ako ih naučimo da vole, imaćemo dobar i srećan narod. U tom plemenitom poduhvatu, Novak Đoković Fondacija  nam pomaže dvostruko! Prvo, stvarajući uslove da mladi bračni parovi zasnuju svoje porodice i drugo, bogateći Srbiju, (pa i moj Ljubiš), vrtićima gde ćemo svemu početi učiti naše najmlađe stanovnike.“ rekao je tom prilikom naš veliki pesnik.

Pročitajte i Novak i Jelena Đoković - Akrobacije u izolaciji

Televizjia K1

 

Svojim prisustvom, Ljubivoje je zabavljao decu recitujući im svoje pesme i prepričavajući im svoje "Fazone i fore“. Uživali su svi, dok su se malo stariji gosti prisetili svojih lepih trenutaka iz detinjstva.

 

"Deca mogu preko neba, na krilima lepih želja
odlučiti samo treba, setiti se prijatelja
osetiti radost šta je, radost deci krila daje

Da zamisle, da se sete
kuda žele, da polete."

Fondacija Novak Đoković osnovana je 2007. godine kao organizacija koja ulaže u predškolsko obrazovanje u Srbiji, zemlji u kojoj tek svako drugo dete ima pristup predškolskom obrazovanju. Rad Fondacije temelji se na uverenju da se predškolskim obrazovanjem mogu promeniti životi dece i cele zajednice. To se postiže stvaranjem najkvalitetnijih programa i okruženja za učenje, u kojima je priliku da se usavršava imalo više od 1.600 vaspitača i učitelja. NDF je do sada rekonstuisala i izgradila 46 vrtića i pomogla više od 33.000 dece.

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading