Sa četiri nove staze i gondolom Kopaonik dobija novo lice!

Autor:

09.11.2020 13:45

Foto:

Foto:Uspešna letnja sezona i oboreni rekordi posećenosti još su veći podsticaj da Skijališta Srbije intenzivno pripremaju zimsku sezonu. Nove staze na Kopaoniku su već spremne, a direktor Skijališta Srbije Dejan Ćika potvrđuje da se na Kopaoniku završava istorijski važan projekat za srpski turizam, gondola od Brzeća do Malog Karamana.

Promet i broj posetilaca je povećan 2.7 puta u odnosu na prošlo leto, pa Skijališta Srbije ističu da su ponosni na realizaciju letnje sezone u planinskim centrima i da su premašili očekivanja. Zanimljiv sadržaj, obezbeđena i sigurna destinacija sa poštovanjem svih mera predostrožnosti koju preporučuju lekari i nadležne institucije, doprineli su tome da Kopaonik i Tornik na Zlatiboru ovog leta budu najposećenije destinacije u Srbiji. Svi sadržaji, kao i staza za letnje skijanje radili su tokom čitave sezone.

Prošlogodišnja skijaška sezona završila se desetak dana ranije, ali je ostvaren odličan poslovni rezultat kao i posećenost. Tokom 4 meseca svakog dana na stazama Kopaonika skijalo je između 6 i 7 hiljada skijaša. Ovo je odličan pokazatelj da ova destinacija sve konkurentnija skijalištima u Evropi i da dobro radi posao. Radi se i na planiranom razvoju i uređenju skijališta, kao i na organizaciji i pripremi staza koja je na svetskom nivou, jer to je budućnost.

Sa nestpljenjem se isčekuje nova ski sezona. Šta ste nam novo pripremili?

- Sa ponosom ističemo da ove godine rešavamo jedno od najvažnijih projekata za srpski turizam. Gondola koja će povezavati turističko naselje Brzeće sa centrom Kopaonika je za nas, a i za Srbiju veoma važna investicija. Doprineće razvoju podnožija ove planine i rasteretiće centar skijališta, ali i smanji broj vozila na Kopaoniku i omogućiti turistima da na udaoban, brz i lak način dođu do centra skijališta i uživaju u omiljenom sportu. Paralelno smo radili i na proširenju ski centra, pa će tako Kopaonik ove zime dobiti čak tri nove staze. Skijaši bi rekli ,,pravi raj za skijanje”.

Kada ove godine počinju popusti i pretprodaja putem web shopa?

- Ove godine počinjemo sa pretprodajom ski karata od 15. novembra kada će svi zainteresovani moći da kupe karte sa popustom od 15 posto u periodu od 15. do 30. novembra. Nastavak popusta od 10 posto je od 1. do 10 decembra, a nakon ovog perioda, skijaši će samo putem web shopa do kraja sezone moći da kupuju karte sa popustom od 5 posto. Ponavljam da ovi popusti važe samo za online kupovinu.

Da li ste menjali cenovnik u odnosu na prošlu godinu?

- Želim da obradujem skijaše da će se primenjivati cenovnik koji je usvojen još 2018. godine nećemo menjati, a novina je da ove godine nećemo imati obavezan depozit za ski karte, kao i to da će skijaši koji kupe čuvenu kartu ,,10 u sezoni” imati mogućnost da koriste i noćne staze, što do sada nije bilo moguće sa ovom kartom. Koji spust više imaće svaki skijaš.

Poznato je da Skijališta Srbije prate svetske trendove i da idu u korak sa novim tehnologijama. Prehodnih godina ste unapredili sistem za kontrolu karata na Staroj planini i Torniku, a ove godine je na red došao Kopaonik. Šta će ovaj sistem omogućiti skijašima i borderima?

- Naši korisnici dobiju najbolju moguću uslugu i kada dođu u neki od naših ski centara imaju utisak da su baš tu gde i treba da budu, u jednom savremenom, modernom skijalištu. Ovaj sistem olakšava prolaz skijaša i značajno poboljšava kontrolu i korišćenje ski karata. Pogodnost je najsavremenija platforma za online kupovinu, a reč je o beskontaktno preuzimanju ski karata preko aparata tzv. pickup box-ova. Korisnici mogu da je upotrebe tokom više sezona i da dokupe potrebne dane skijanja. Sve smo učinili da bude korak više u odnosu na protekle godine.

Šta će značiti organizacija velikog takmičenja Evropa kupa 2021. godine za našu zemlju?

- Evropa kup je jedno od najprestižnijih takmičenja i ponosan sam što će Srbija, odnosno Kopaonik biti domaćin najboljim evropskim skijašicama. Poverenje koje nam je ukazala Međunarodna skijaška organizacija, kao domaćinu značajnog sportskog događaja, je veliko priznanje za naš trud i rad. Ovim smo pokazali da smo ,,rame uz rame“ sa evropskim ski centrima. Ski centar Kopaonik, svojom organizacijom, uređenošću i skijaškim kapacitetima dostigao je najviši nivo kao turistička, ali i sportska destinacija. Naši ambiciozni planovi, vredan rad i adekvatno ulaganje u skijašku infrastrukturu višestruko su se isplatili i dali odlične rezultate, a dovođenje Evropa kupa je jedno od njih. Tamičenje će na Kopaoniku biti u februaru 2021. godine, a Srbija će prvi put u istoriji okupiti najbolje skijašice Evrope u disciplinama slalom i veleslalom.

Skijališta Srbije kao odgovorno javno preduzeće preduzima sve mere kako bi korisnici usluga bili maksimalno zaštićeni i bezbedni. Poštovanje propisanih mera i držanje rastojanja i socijanog distanciranje je obavezno. Rukavice se podrazumevaju, a maske i bandane (zaštitne marame za sneg i hladnoću) su obavezne prilikom ukrcavanja na žičare. Prilaz žičarama će biti regulisan, a prodajna mesta obezbeđena, kao i online kupovina ski karata. Ostaje da svi korisnici usluga uživaju u predstojećoj zimskoj sezoni.

Za one koji prvi žele da skijaju Ski opening na Kopaoniku je planiran za prvi vikend u decembru od 3. do 6. decembra. Veruju da će vremenski uslovi to dozvoliti ili da će temperatura biti u neophodnom minusu kako bi bilo omogućemo pravljenje snega. Skijališta su spremna, a skijaši dobrodošli!