Izložba na koju se čekalo 20 godina: Uroš Predić u Domu Jevrema Grujića

Autor:

05.10.2016 11:23

Foto:

Foto:



Posle 20 godina beogradska publika može da uživa u delima Uroša Predića. Izložba jednog od naših najznačajnijih slikarskih majstora otvorena je u Domu Jevrema Grujića.

Na postavci "Još jedan pogled na Uroša Predića" – 24 remek-dela, nastala tokom šest decenija stvaralaštva – od 1886. do 1945. godine.

Autor izložbe je kustos Narodnog muzeja u Pančevu Dimitrije Jovanov. U autentičnom ambijentu Doma Jevrema Grujića, jedinstvenog Muzeja istorije, umetnosti i diplomatije – do 4. novembra izložene su studije, portreti i religiozne kompozicije Uroša Predića, iz zbirke Narodnog muzeja u Pančevu.

Posetioci će do 9. novembra moći da vide 22 dela Uroša Predića koja su u posedu Pančevačkog muzeja, dok su dve slike deo zbirke iz fundusa Doma Jevrema Grujića.

Izložena su dela koja je Predić naslikao u periodu od 1886. do 1945. godine, a neka od najpoznatijih su portreti bračnog para Hadži-Pavlović, portret kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića i ikona "Sveti Pantelejmon isceljuje slepe".

Izložbu je u prepunom Domu Jevrema Grujića, gde su zbog gužve pojedini posetioci čekali ispred ulaza, otvorio ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević.

Ukazao je da je Predić bio jedan od najuticajnijih umetnika svoga vremena, natprosečno talentovan čovek posebnog kova. Vukosavljević je najavio da će Ministarstvo kulture podržavati ovakva dešavanja, kao i institucije koje ih organizuju.

- Mislim da će publika uživati u odabiru slika i osim, možda, Narodnog muzeja nema prikladnijeg mesta za ovakvu izložbu - rekao je Vukosavljević, a prenosi agencija Beta.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading