Novak Đoković

Novak ne može da mu odoli: Recept za maslac, lako se pravi i ne košta mnogo

Autor:

26.05.2023 16:15

Foto: ATA Images

Foto: ATA Images

Jelovnik Novaka Đokovića može vam pomoći da leto dočekate u top formi



Od kada je naš najbolji teniser 2011. drastično promenio režim ishrane, zbog namirnica na koje nije bio tolerantan, o njegovom jelovniku dosta se pričalo.

Budući da se leto bliži i da svi pribegavaju zdravijoj ishrani, novi jelovnik Novaka Đokovića mnogima je zapao za oko, naročito zbog toga što se u njemu spominje "indijski maslac". Ovu namirnicu mnogi smatraju najzdravijom masnoćom na svetu, a originalno ime joj je "gi puter"

Ata Images

 

U pitanju je prečišćeni maslac iz kojeg se jednostavnim postupkom izbacuju voda, zasićene masne kiseline i laktoza. Neki vole da kažu da puter tako postaje "postan", jer je oslobođen čvrstih komponenti mleka. Odličan je kao namaz, a može se koristiti i za pripremu hrane, kao zamena za ulje.

Pročitajte Eksplozija me probudila, zvuk slomljenog stakla - Novak nikada neće zaboraviti ovaj dan

U indijskoj medicini se ističe da gi puter jača imunitet, pomaže prilikom varenja i usporava starenje. Osim u kulinarstvu on se koristi i kao melem za razna kožna oboljenja, ali i za masažu i obloge. 

Shutterstock

 

Priprema gi putera je veoma jednostavna. Sve što treba je da puter stavite u širu šerpu, na tihu vatru i sačekati da počne da peni. Penu treba skidati sve dok se pojavljuje. Kad puter ostane proziran, procedite ga kroz gazu i posao je gotov. 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading