Za potpuno čistu kožu!

Autor:

07.07.2021 15:49

Foto:

Foto:

Predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije, prof. dr Dušan Škiljević ističe da su sistemskom terapijom psorijaze načinjeni najveći pomaci u lečenju ove bolesti, dok je biološka terapija vrlo komforna za pacijente



Više od 125 miliona ljudi širom sveta boluje od psorijaze, a u Srbiji 150 hiljada, od čega 15 hiljada dece mlađe od 18 godina. Prema epidemiološkim podacima, u našoj zemlji psorijaza se javlja kod jednog od 50 pacijenata. Predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije, prof. dr Dušan Škiljević sa Klinike za dermatovenerologiju Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije ukazuje koji su najveći izazovi u lečenju ove bolesti.

Pročitajte i Dvostruko čišćenje lica ključ je zdrave kože - OVAJ proizvod ne pomaže!

Jakov Simović/Gloria

 

Kakvo je oboljenje psorijaza?

- Psorijaza je hronična, nezarazna, imunski posredovana bolest kože koja je povezana sa manifestacijama od strane različitih drugih organa i sistema organa i koja značajno utiče na kvalitet života pacijenata.

Koliko često se javlja? Koji procenat obolelih ima težak oblik i kako se on manifestuje?

- Učestalost psorijaze je visoka i procenjuje se da je ima od dva do četiri posto stanovništva, dok u nekim populacijama ta brojka ide i do 11 odsto. Između 20 i 30 posto pacijenata sa psorijazoim boluje od težeg oblika koji zahteva sistemsku terapiju, a koji podrazumeva zahvatanje većih površina kože, noktiju i zglobova. U teže oblike spadaju i svi oni koji ne reaguju samo na lokalnu terapiju (masti i kremove).

Na koji način psorijaza utiče na kvalitet života obolelih?

- Zahvaćenost kože (naročito otkrivenih delova), noktiju, zglobova, hroničan tok bolesti, potreba za kontinuiranim lečenjem, troškovi lečenja i prisustvo pridruženih oboljenja značajno utiču na sve aspekte psihičkog i socijalnog funkcionisanja obolelih. Studije su pokazale da su sve skale kvaliteta života značajno umanjene kod pacijenata sa psorijazom, dok umanjena radna sposobnost može veoma da utiče i na ekonomsko opterećenje.

Pročitajte i Kako pripremiti kožu pre sunčanja? Ovaj biljni pigment uz zaštitni faktor pruža savršeno preplanuli ten!

Koji su savremeni vidovi lečenja?

- Psorijaza se leči lokalnom terapijom, fototerapijom i sistemski. Sistemska terapija je rezervisana za umereno teške i teške oblike bolesti i tu su napravljeni najveći pomaci u poslednje dve decenije. Pored konvencionalne sistemske terapije, u lečenje psorijaze uključena je i tzv. biološka terapija. Ovaj, najnoviji vid lečenja podrazumeva upotrebu lekova, najčešće monoklonskih antitela, koji prekidaju određene imunološke signalne puteve i na taj način sprečavaju pojavu psorijatičnih promena. Terapija je vrlo komforna za pacijente, daje se u vidu injekcije od jednom mesečno do jednom u tri meseca, zavisno od vrste leka.

Koji su najveći izazovi u lečenju ove bolesti?

- Savremena biološka terapija psorijaze je umnogome promenila tok bolesti: pacijenti imaju mali broj promena na koži, nemaju zapaljenje zglobova i kvalitet života im je značajno porastao. Međutim, lestvica je podignuta i stavljen je izazov pred nove lekove: od njih se očekuje da koža bude potpuno čista, da primena bude što lakša za pacijenta, a da bezbednost primene leka, koja je najvažnija, ostane na visokom nivou.

Kod nas je dostupna biološka terapija, a da li postoji potreba za još efikasnijim lekovima?

- Biološka terapija je od 2019. u Srbiji dostupna za pacijente koji ispune uslove Fonda za zdravstveno osiguranje i tada su na listu fonda uključeni lekovi koji su bili apsolutno najnoviji i najefikasniji. U međuvremenu se pojavila i nova generacija lekova od koje se očekuje da pomeri granice u efikasnosti, bezbednosti i komforu upotrebe.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading