Ovo morate znati: Šta na Vrbicu morate uraditi kako biste imali sreću

Autor:

15.04.2022 21:00

Foto:

Foto:

Ovo je običaj koji morate da uradite na Vrbicu ili Lazarevu subotu kako biste imali sreće



U subotu, 16. aprila je Vrbica ili Lazarova subota, praznika koji poredstavlja uvod u Veliku nedelju i Uskrs.

Vrbica ili Lazareva subota je praznik u pravoslavnom hrišćanstvu kome se najviše raduju deca. Običaj u mnogim delovima Srbije nalaže da se na taj dan okićene vrbovim granama obilaze susedne domove i time prizivaju dobre duhove prirode da podare zdravlje.

U prošlosti, u srpskom narodu su postojali brojni običaji kićenja zelenilom u prolećnim mesecima, martu i aprilu, da bi se izazvala magična moć prolećnog buđenja prirode i zaštitilo zdravlje ljudi. Kićenje zelenilom bilo je zastupljeno kod starih evropskih naroda pa i Slovena. Drvo vrba i vrbovo pruće predstavljali su simbol napretka i podmlađivanja. To je zapravo vera u moć prenošenja životne energije na bolesne, stare, i mlade osobe. Postojao je i običaj maskiranja ljudi ili životinja u lišće i drveće, simbolično, pomažući goloj zemlji da se obuče u zelenilo i krči put proleću.

Shutterstock

 

U srpskim selima, održavan je stari običaj pod imenom “Lazarice”. Naime, na Lazarevu subotu, devojke su se kitile zelenilom i okićene vrbom obilazile su seoske domove i pred njima, igranjem i pevanjem prigodnih pesama prizivale su duhove prirode da podare zdravlje ljudima i stoci, svim ukućanima i napredak domaćinstvu. U nekim domovima bio je običaj da se na cvetnu nedelju, vrbovim i drenovim grančicama kite bunari, vrata, prozori i kućne ograde.

Na Lazarevu subotu, poznatoj u našem narodu kao Vrbica, prema Bibliji, Hristos je svoga umrlog prijatelja Lazara povratio u život. Deca, noseći zelene grančice u znak pobede pozdravljaju Hrista kao pobedioca smrti! Po čitavoj Srbiji a naročito u Beogradu, deca nekada, a i danas na Vrbicu, svečano obučena i okićena zvončićima i sa vrbovim grančicama odlaze u crkvu, gde se u porti proslavlja radosno ovaj dečiji praznik uoči Hristovog Vaskrsenja.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading