Perimenopauza - pravo značenje i simptomi: Da li ste primetili ove promene?

Autor:

31.01.2022 15:00

Foto:

Foto:

Perimenopauza doslovno znači "oko menopauze" i odnosi se na vreme u kojem telo žene prolazi kroz prirodnu promenu prema klimaksu.



Može da traje više godina i kod većine žena počinje u četrdesetim, iako se sve češće javlja i u tridesetim. Nivo estrogena počinje da se smanjuje, ciklus se skraćuje ili produžava i sve su češći oni bez sazrevanja jajne ćelije.

Simptomi koji prate perimenopauzu slični su onima u menopauzi - vagina postaje suva, javljaju se problemi sa spavanjem, odnosno učestala buđenja tokom noći, kao i preznojavanje. To prate i promenljivo raspoloženje, problemi sa mokraćnom bešikom, smanjenje mogućnosti začeća, promene seksualne želje i seksualnog funkcionisanja, gubitak koštane mase, povećanje nivoa holesterola, promena kvaliteta kože, kose, noktiju. 

Pročitajte Osluškujte organizam: Kako da prepoznate prve znake menopauze

Anthony Tran on Unsplash

 

Ponekad su simptomi perimenopauze izraženi u toj meri da ometaju svakodnevno funkcionisanje i utiču na kvalitet života. U zavisnosti od izraženih simptoma, na raspolaganju su različiti lekovi kojima se oni mogu ublažiti.

Hormonalna terapija estrogenom u formi tableta, flastera ili gela je delotvorna u smanjenju tegoba, kao i prevenciji gubitka koštane mase. Kod primene estrogena neophodan je nadzor lekara. Za smanjenje talasa toplote i preznojavanja koriste se određeni antidepresivi, koje takođe ne bi trebalo uzimati bez prethodne konsultacije sa lekarom. 


 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading