Vreme je za opuštanje: Napravite spa kod kuće

Autor:

25.02.2019 22:00

Foto:

Foto:Uz malo mašte i dovitljivosti i u kupatilu možete stvoriti ugođaj banje ili luksuznog velnes centra, napraviti malu oazu u kojoj ćete se opustiti, uživati i negovati

Za razliku od januara kad neumereno trošimo, zabavljamo se i uživamo u hrani i piću, u februaru bi trebalo da poradimo na detoksikaciji uma i tela. Pošto je on opštepoznat kao mesec ljubavi, romantike i nežnosti, možda tada prvenstveno treba da ugodimo sebi. Spa kod kuće se potpuno uklapa u taj koncept, zdrav je i podjednako dobar kao onaj koji biste priuštili u nekom luksuznom velnes centru. Za to je neophodno pripremiti teren, osloboditi lični raspored od svih obaveza, ulepšati prostor u kome se boravi, srediti ga i ukrasiti cvećem, ugasiti telefon, televizor i računar.

Najbolji način da se započne spa je relaksirajuća kupka, ali pre toga se pobrinite za atmosferu. Pustite opuštajuću muziku i upalite aromatičnu sveću, jer mirisi su vrlo važan deo svakog tretmana. Mirišljava so i štapići i esencijalna ulja takođe mogu stvoriti utisak pravog spa centra. Lepo raspoloženje donose jasmin, lavanda, citrusi. Bor, đumbir i pepermint razbuđuju, ruzmarin osvežava, cimet, menta, kamilica i ruža opuštaju, dok su čokolada, šećer i vanila prava poslastica. Pored toga, važno je i kakvo je svetlo, pa ga obavezno prigušite.

Pre kupke, koja će vas opustiti, ne bi bilo loše da prvo potopite stopala u vruću vodu, u koju ćete dodati malo mleka i sode bikarbone, kako biste ih omekšali. Onda namažite kosu maslinovim ili kokosovim uljem ili stavite masku koja može dugo da stoji i spremite se za leškarenje u kadi. Napunite je vodom, dodajte u nju dve kašike nekog ulja, dve meda i kupku sa aromom koju volite. Povremeno, zarad prokrvljenosti, izmasirajte teme glave, a na kapke stavite kesice čaja od kamilice ili kolutiće krastavca da biste ih osvežili. Nakon toga istuširajte se mlakom vodom i uradite piling lica i tela (jedna od najvažnijih stavki) kako biste pripremili kožu za dalju negu.

Savršena nega počinje zagrevanjem. Nekoliko peškira natopite vrućom vodom i obavijte ih oko ruku, nogu i stomaka da biste postigli efekat saune. Tople obloge možete staviti na bilo koji deo tela, čak i na leđa. Držite ih na sebi dok se ne ohlade. Koža lica je najzahtevnija za održavanje, ali će joj posle parenja i pilinga najviše prijati maska. Odaberite neku prema svom tipu i zahtevima kože, a u danu koji ste odabrali za spa kod kuće i detoksikaciju najbolje je da se odlučite za onu koja uklanja nečistoće. Na tržištu možete naći maske koje sadrže aktivni ugalj, koji efikasno čisti pore i smanjuje pojavu mitesera i akni. Na kraju namažite kremu koja hrani kožu i ima antioksidativno dejstvo.

Maja Gašić

Autor